Сладко за 6 лв., мед – 10 , сирене – 15 лв.: На фермерски пазар в София

Производителите наследяват традиции от предците си
Обновена: 29 юни 2017 19:40 | 29 юни 2017 12:29, Мария Захариева
35
Сладко за 6 лв., мед – 10 , сирене – 15 лв.: На фермерски пазар в София
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Биосладко по 5-6 лв. и мед от килограм по десетарка може да се купи днес от сергиите на фермерския пазар пред земеделското министерство. Производителите преди обяд бяха не повече десетина.
 
От тях освен сладка от череши, вишни, ягоди, шипки може да се купи и от глухарче. "Прави се от цветовете на глухарче, когато е започнало да цъфти през април", обяснява класическата технология за производството му Мая Ангелова от Чипровското село Превала.

"Само цветът на глухарчето са накисва във вода и престоява една нощ с прясно нарязан лимон. След 24-часа се прецежда, добавя се вода и захар и вари", пояснява тя, цитирана от "Монитор".

Ангелова има малко цехче за преработка предимно на горски плодове - черни и червени боровинки, горски ягоди, малини, шипки, глухарчета и борови връхчета. Решила е да се занимава с малък бизнес по швейцарски проект преди няколко години. "Ако не беше този проект, нямаше да успея", смята тя и пояснява, че разширява работа си с демонстрации за туристи на тъкане на чипровски килими, за правене на кори за баница и на самото производство на сладка. Ангелова обясни, че разчитат предимно на групи, идващи в Превала за пласмент на продукцията и всеки петък и събота продава на пазарите в Ситняково и Борово в София. Имаме и поръчки от малки магазини, фурни и хлебопекарни.

Истинското сирене на пазара пред МЗХГ се продава по 15 лв. килото и на щандовете имаше навалица основно от пенсионери. Овчето кисело мляко в стъклено бурканче от около 300 грама вървят по 2 лв., а класическите кофички - двойно повече.

На повечето сергии, продаващи млечни продукти производителите са наследили занаята от предците си. Димитър Калфов от Чепеларе, разказа, че преди няколко години, като студент е работел в чужбина, но се върнал в България. "Реших да помагам на баба и дядо да запазим фермата. От 2 години се занимавам с това", уточнява той и добавя, че много от неговите връстници също са опитали да се занимават с животновъдство и да произвеждат млечни продукти, но се отказали.

"Решихме да започнем собствено производство на сирене, а не да ни изкупуват млякото на безценица", каза Олга Мантарова от Паталеница, Пазарджишко. "Имаме ферма 150 крави и нямаме проблем със суровината", поясни тя и добави, че е в бранша, заради баща й, който е ветеринарен лекар.

Фермерският пазар ще продължи всяка сряда до началото на ноември и е част от проекта "Седмичен фестивал "От нашата ферма - с любов за Вас" , който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и Програма Европа 2017.


35
Още по темата: Софияфермерски пазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Производителите диктуват тия цени .
31
0
 
1
 
! Отговори
реалист преди 1 година
виждам, че тук коментират само производители и дума не дават да се каже за по ниска цена
30
0
 
5
 
! Отговори
Дунавлия преди 1 година
В северна България същите неща по пазарите може да се купят малко по-евтино, но не драстично.
29
1
 
6
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Хем хубаво искате, хем евтино искате, хем за производителя да остане нещо, то няма угодия.

Това е пазара - нещата струват колкото струват. Ако се купуват, значи цената е ОК. Ако не се купуват, значи търговеца нещо е объркал сметките. Но цените не се съобразяват с това дали пенсионерите имат пари или не.
28
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 1 година
... сирене ... по 15 лв. килото и на щандовете имаше навалица основно от пенсионери" - почти толкова струва булгарското сиренет в Америка - $10! Пенсионерите като нямат пари какво купуват, или само гледат?
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджетът за един футболист колкото бюджета на една детска градина за една година.
Мъжката простотия е бездънна като градска клоака.
26
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
тези цени не за нас пенсионерите да си ги ядат сьс здраве
25
1
 
4
 
! Отговори
Kan40 преди 1 година
Ами...,нали говорехме за увеличената пенсия,ами..., то увеличихме на Магарешки ...
24
3
 
4
 
! Отговори
от извора преди 1 година
Сиренето реално струва 15 лева. Хубавото сирене се изнася. В България не може да си позволим такава цена.
За да стане хубаво сиренето, трябва да зрее, а това изисква ресурс.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6 ЛЕВА ЗА ПРИМЕРНО 500 ГРАМА СЛАДКО Е ДОБРЕ!
10 ЛЕВА ЗА КИЛО МЕД ДОБРЕ!

ОБАЧЕ АКО СИРЕНЕТО РЕАЛНО СТРУВА 15 ЛЕВА ЗНАЧИ ЯДЕМ БОКЛУЦИ ЩОТО НИЕ ВЗИМАМЕ НА ЦЕНИ ПОД 10 ЛЕВА ;D
22
3
 
0
 
! Отговори
do 22 преди 1 година
Колко струва обичта на родител?
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяко нещо струва толкова, за колкото може да се продаде !!!
Ако произведа нещо, със себестойност 1 лв. и го продам за 10 лв., значи съм майстор.
Ако произведа нещо със себестойност 10 лв. и едва успявам да го продам за 1 лв., значи съм некадърник.
Толкова !
20
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ганьо иска родна качествена продукция, обаче ако може да струва стотинки иначе не!
19
13
 
11
 
! Отговори
Средногорец преди 1 година
АБСОЛЮТНО НОРМАЛНИ ЦЕНИ !!!
18
4
 
14
 
! Отговори
просветител преди 1 година
До Анонимен

Не, не би трябвало да е по-евтино от веригите, т.като купуваш истински продукт, а не псевдо заместител с подобен вкус
17
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цените са безобразно , а би трябвало да са по евтини от същите във магазините , нали в магазина има надценка за транспорт заплати осигуровки и т н и тн .. ту няма такива разходи поне не и толкова много , защо тогава е толкова скъпо , един обикновен пенсионер не може да си купи нищо свястно от магазина камо ли от този пазар
16
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е че има пазар за производители . Друг е въпросът че тези цени са силно раздути , но има ли кой да купува значи цените са поносими . Качеството не е по различно разбира се от това в повечето магазини . Реклама .
15
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя мед ще да е някакъв със златна нишка за 10 кинта
14
9
 
36
 
! Отговори
ада2 преди 1 година
Цялата далавера с тези пазари, е че дребните хора и производители от провинцията пак нищо не печелят. Заплатите в София са три пъти по-високи, а умственият капацитет на жителите е 3 пъти по-нисък, така че може да се пробутва мед и сирене за четворна от изкупната цена. На хората на провинцията се подиграват, като дават 4-5 лв за кг сирене и 3.50 за кг мед, а в София го препродават за 25 лв...... Цялата система е направена така, че да съсипва хората от провинцията.
13
3
 
44
 
! Отговори
ада преди 1 година
Голяма част от търговците на тези пазари (поне 80%) в столицата не са производителите тези, които продават, а са прекупвачите. Не се лъжете, че продават възрастни хора.
Същите тези далавераджии изкупуват меда за 3.50 лв, колкото върви на едро в провинцията и го продават в София за 10, като се представят за производители. С млеката и сирената е същата работа. Цената на прясното мляко е 35 ст литъра ( ДА ТОЛКОВА Е ИЗКУПНАТА ЦЕНА , А "МИНЕРАЛНАТА' ВОДА Е ДВА ПЪТИ ПО-СКЪПА.......)