Да се строи или да не се строи: 77-метров небостъргач на бул. "България"

Общинари в спор за високите сгради в столицата
Обновена: 7 юли 2017 10:43 | 7 юли 2017 10:41, Анисия Иванова
86

Не е разумно да се строят високи сгради в историческия център на София, мястото им е именно на големите булеварди, заяви пред Bulgaria ON AIR арх. Ангел Захариев.

Проект за 77-метрова сграда на бул. "България" в София вчера получи одобрение от комисията по градоустройство и Столичния общински съвет. Решението обаче предизвика сериозна дискусия и намери своите противници.

Още по темата

"Небостъргачи са сгради над 200-300 метра. Още от 80-те години сме град на небостъргачите, ако говорим за 70-метрови сгради. Когато говорим за гледка, дискусията изобщо не трябва да се върти около това дали ще се скрие гледката на някого", обясни той.

Арх. Захариев е категоричен, че високите сгради са частни инвестиции и подлежат на логиката на пазара на недвижими имоти.

"Няма никакъв проблем да има 70-метрова сграда в кв. "Борово". Това е мястото, където трябва да се търси по-голяма височина на сградите. Имам чувството, че казусът се използва за политически цели", каза още той.

Общинският съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров обяви в "България сутрин", че на това място не бива да се позволява подобна сграда, защото градоустройственият план за зоната предвижда строителство до 20 метра. По думите му се използват вратички в закона, за да бъде разрешен строежът.

"Категорично ясно е, че по-голямата част от имота попада извън кръгчето в общия устройствен план. Другият проблем на тази сграда е трафикът. Транспортният анализ е направен колкото да се замажат очите на Общинския съвет", коментира той.

Общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков контрира Тодоров, че бул. "България" е трасе на НСО и няма логика НСО да има положително становище, ако сградата ще предизвиква тапи на булеварда.

"В рамките на 500 метра по булеварда има поне 10 подобни сгради", отбеляза той.

Ботьо Ботев, който е общински съветник от ГЕРБ, посочи, че е било обяснено много ясно, че законодателството е спазено. Той даде пример, че в същата зона има много по-високи сгради от 20 метра.

"Изграждането на тази сграда няма да създаде проблем за транспортното обслужване. Главният архитект и неговият екип са ангажирани да представят предложения, за да има предвидимост и ясно определени зони, в които да се разполагат високи сгради", коментира Ботьо Ботев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се решава къде да се строят подобни сгради, най-малкото трябва да се вземе предвид факта, че същите ще хвърлят сянка върху огромна площ. В жилищни квартали това въобще не е добро решение. Е, у нас всичко е възможно, де...
13
13
 
7
 
! Отговори
сельо от карсно село преди 6 години
Аз мисля, че точно такава сграда липсва там, и би се вписала идеално в околното простанство. Също така е много хубаво че големия брой живущи в нея ще се наслаждават на прекрасните изгледи към Витоша. Друго голямо предимство е че там не е много застроено и квартала ще "живне"
12
9
 
15
 
! Отговори
селяни преди 6 години
София се превърна в отвратително място, заради пришълците
11
21
 
3
 
! Отговори
Драгалевци-Бизнесмен преди 6 години
Крайно грозно и крайно е като коментар - но столицата трябва да бъде навестена от мощен трус от 7.5 по Рихтер... поне! Да се поизчисти от бетон, да се поизчисти част от населението, паразитиращо тук. Да удари в късните часове на денонощието, че да има повече човешки щети! Хеле селджуците да се ощетят, закупили новопостроени коптори на кредити за 20 - 30 годишен срок! Вън негражданите от ГРАД СОФИЯ! София на столичани!
10
4
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи нека "леко" да се усъмня че въобще са направили каквото и да било проучване за този небостъргач! По скоро е било нещо от сорта на ето ти една комисионна и само 77 етажа! Това е било единственото проучване което се е направило! Казвам това понеже подобни проучвания бяха направени и за небостъргачите в младост на цариградско на Борис и други места! Накрая се оказва, че там е било най-неподходящото място за баш този строеж! И после разни п..дели ми казват как всички закони били спазени!
9
8
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Една куха лейка сравнява София с Ню Йорк, хахахсха.Честно българи много сте изпростели.
8
6
 
3
 
! Отговори
до краен квартал преди 6 години
Да си строят в елитните западни и южни квартали и да се бутат в задръствания, в останалите такива драми няма! Да живее булевард Ботевградско и булевард Владимир Вазов!
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само закрива гледката към Витоша. То хора не останаха в България, те строят небостъргачи като в 8 милионен Ню Йорк.
6
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Да, ама хората, които живеят в изброените от теб мегаполиси не са снобари като вас - шопите! Е, отчитам, че нашите архитекти и строители са по добри от техните ...
5
7
 
16
 
! Отговори
ОТ КРАЕН СОФ.КВАРТАЛ преди 6 години
СПРЕТЕ С НЕНУЖНОТО СТРОИТЕЛСТВО. БЕТОНИРАХТЕ ИЗЛИШНО СОФИЯ. СТОТИЦИ НОВОПОСТРОЕНИ МНОГОЕТАЖНИ СГРАДИ СТОЯТ С ГОДИНИ ПРАЗНИ. СОФИЯ СЕ СЪСТОИ ОТ И ОТ КРАЙНИ КВАРТАЛИ,КОИТО СА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ. ВЛОЖЕТЕ СРЕДСТВА И ТАМ. ВИЖТЕ КАКВА МИЗЕРИЯ ИМА. ЗАНИМАВАТЕ СЕ САМО С ПАВЕТАТА ПО ВИТОШКА И НЕБОСТЪРГАЧИ. КОИ СТЕ ВИЕ ТА СТЕ РЕШИЛИ ? В ОБЩИНИТЕ НА СОФИЯ ЗНАЯТ САМО ДВЕ ДУМИ: НЯМА ПАРИ! НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВАТ НЕЩАТА! СПРЕТЕ С БЕТОНИРАНЕТО ОГЛЕДАЙТЕ КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ. ЩЕ ТРЯБВАТ ПАРИ КОЛКОТО ЗА 3 НЕБОСТЪРГАЧА!
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да строят бе, и без това тая част на София е свръх населена, един небостъргач повече или по - малко - все пренаселена дупка в близост до манастирски ливади си остава. Противна част от града е този район - задръствания, екстра мръсен въздух, вярвам и числеността на квадратен километър е най - високата .
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не се строи!
2
6
 
16
 
! Отговори
Agenta преди 6 години
Какви са мазни! Колко парички взехте, за да зачитавате тази сграда? Там и сега презастроено ... Продадохте си гъзовете за жълти стотинки.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам едно конструктивно предложение - да бият една ограда около софия и да преместят всички останали българи вътре - процеса така или иначе е започнал, просто да го ускорят. Останалата част от държавата или там както се казва, да я закриват.