Честит празник, софиянци! Днес е денят на столичния град

Ще има поредица от събития, посветени на празника
17 сеп 2017 08:32, Елка Василева
62
Честит празник, софиянци! Днес е денят на столичния град
Снимка: Facebook

Столичният град чества днес своя празник. Отбелязването на Деня на София е претърпяло няколко трансформации през годините от 3 април 1879 г., когато София е обявена за столица на Княжество България от Учредителното събрание, досега.

На 3 април 1979 г. по повод стогодишнината от обявяването на София за столица на България Министерският съвет обявява тази дата за Ден на София, пише БТА.

Столичният общински съвет решава на 25 март 1992 г. за празник на София да се утвърди 17 септември - църковният празник "Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов". Те са загинали в мъчения за Христовата вяра през 126-а година по време на римския император Адриан /117-138 г./.

В днешния Ден на София и на Светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов ще се състоят поредица от събития, посветени на празника, съобщиха от Столичната община.

От 10.00 ч. на тържествена сесия на Столичния общински съвет ще бъдат обявени почетните граждани на София.

Пред храма "Св. София" от 11.30 ч. ще се състои тържествен водосвет и церемония по издигането на знамето на града.

От 17.30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" ще има концерт на Софийския духов оркестър, а от 18.30 ч. ще се състои церемонията за връчването на наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Вечерта програмата пред театъра продължава с "огнен пърформанс на "Жар театър".

Традиционно, по повод на Деня на София, с безплатен вход за посетителите ще работят паркът-музей "Врана", Зоологическата градина, Регионалният исторически музей - София, археологическото ниво на базиликата "Св. София", както и Софийската градска художествена галерия.

Регионалният исторически музей ще отбележи две години от откриването си.

В празничния ден Столичният зоопарк предлага на всички посетители безплатно участие в демонстрационното хранене на животни. При желание гостите ще могат да се включат в храненето на маймуните, хищните котки, видрите и хипопотама, като междувременно ще имат възможността да научат интересни факти, свързани с навиците на животните.

В парка-музей "Врана" всички посетители ще могат да се докоснат до историята и да се потопят в атмосферата му. Безплатни обиколки с екскурзовод ще се провеждат през целия ден от 10.00 ч. до 16.00 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: Софияпразник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
13
 
10
 
! Отговори
BatBulgar преди 6 години
Софиянци явно са толкова ***, че не могат да разпознаят статуята с погребалната тракийска маска, която всъщност погребва града им. Пък те, простите софиянци я мислят, за св София :) Малеее кухи *** сте
6
10
 
14
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
що не си ринеш тора на село и после да си пиеш прясното мляко направо от вимето на кравата? остави ни нас тук -ние сме си свикнали на друг живот. ти си живей на 3 метра от екологично чистия нуждник на двора. просто на есен прати бурканите пълни на детето си,което също живее в тази "клоака".
5
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой ураган няма ли да уважи шопското село? Че да се види с какво качество ремонтират.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник софиянци бивши, настоящи и бъдещи...
3
8
 
11
 
! Отговори
Негър Скиор преди 6 години
За "празника" на Град София, На кметът да му е запоследно. юрданка е толкова зле, че вече ко'па дъното.
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянците са си добре те!София гълта парите на цялата *** в която цари разруха и мизерия!Ама тиквун повече се изживява като кмет на софия отколкото на цяла българия!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А храмовият празник на храм Св. София е на Благовещение. Тогава е и истинският празник на града.Но глупостта на Ст. Софиянски , суетата на жена му и користолюбието на Чапата родиха това безумие в центъра на София