"Синя" и "Зелена" зона – с ново работно време, с нови паркоместа

Софиянци са дали 3 млн., за да приберат колите си от наказателните паркинги
26 сеп 2017 20:00,
83
"Синя" и "Зелена" зона – с ново работно време, с нови паркоместа
Снимка: Архив, Булфото

От началото на годината до края на август софиянци са дали малко над 3 млн. лв. без ДДС, за да приберат колите си от наказателните паркинги и да им премахнат скобите, пише "Монитор". От принудителното задържане в касата на Центъра за градска мобилност са постъпили 2,06 млн. лв., а от преместване на колите малко над 964 хил. лв.

От 1 октомври влиза в сила и ново работно време на зоните за платено паркиране, както и удължаване на синята зона в събота. Синята и зелената зона в работни дни да бъдат от 8:30 до 19:30 часа. До края на месеца платеното паркиране ще бъде от 8 до 19 часа.

Сега столичани плащат за престой в центъра до 14 часа в събота, но от следващия месец времето ще бъде увеличено до 18 ч.

Нови зелени зони ще бъдат въведени в "Лозенец" и "Средец".

В "Средец" ще бъдат разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 инвалидни. Те ще бъдат в участъка между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг".

В "Лозенец" ще се въведат 3500 места за платено паркиране. Новата зелена зона ще обхване участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх".

Обособяването на паркоместа, сигнализацията и маркировката струват на Центъра за градска мобилност около 3,5 млн. лв.

Цените на платеното паркиране си остават същите - 2 лв. за синя зона и 1 лв. за зелената. Постоянно живеещите в по-скъпата от двете централни зони остава да плащат 150 лв. годишно, в зелената - 100, като втората кола излиза два пъти по-скъпо.

Финализирана е и обществената поръчка за закупуване на 10 паяка. ЦГМ ще преброи за тях 2,5 млн. лв. Те ще бъдат изплатени на лизинг.

С новите специализирани автомобили за принудителното преместване на колите от общинското дружество целят да въведат по-добър контрол на движението в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.