Как София може да стане град на знанието?

Европейски град значи модернизиран, интелигентен град
27 сеп 2017 21:20, Екип на Bloomberg
10
Как София може да стане град на знанието?
Снимка: Pixabay

Едновременно ще се развиват интелигентните индустрии, базирани на знание и интелигентния град. Интелигентният град има интелигентни системи за управление на градската инфраструктура, на паркове, на културната среда, а това, което е фокуса на нашето събитие е да привлечем интелигентните индустрии така че все повече добре платени хора да намират работа в София и все по екологично да бъде производството в София. Така че не насилствено, а постепенно да отпадат тези индустрии, които замърсяват. Това каза Веселин Тодоров, Клъстер "София град на знанието", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Поводът за гостуването бе първата международна конференция "София - град на знанието", която започва утре, 28.09.2017.

София - град на знанието не е образователно начинание. То е свързано с образованието, но "град на знанието" и "икономика на знанието" е философска и икономическа концепция. Обществото първо е било прединдустриално, след това е станало индустриално, а след това е станало информационно, каза гостът.

"Ние и много хора в света си мислим, че вече преминаваме в една нова форма - технологии на знанието. Това е нещо малко по-сложно от информационното общество. При него производството, но и живота, се базират не просто на натрупвана информация, но се базират на знания и то не в тяхната експлицитна форма. Това не са просто обикновени бази данни, а говорим за знание. Сега взривообразно се развиват всички технологии, свързани с изкуствения интелект", посочи Тодоров.

Едно от най-важните неща за развитието на един европейски град е да бъде модернизиран - да се вкарат повече знания, да се вкара повече интелект. Това каза от своя страна Боян Томов, изп. директор и основател на kmeta.bg.

Как София ще стане интелигентен град и град на знанието? Как могат хората и компаниите могат да спомогнат за превръщаме градовете в такива на знанието?

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgariа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛСД на квадрат и дилюзийте!
7
0
 
4
 
! Отговори
Стефан д-р Чолаков преди 6 години
София никога няма да "стане град на знанието", а ще продължава да запада. Градът е пълен е неграмотни и необразовани ***, с *** които се чудят от кой еврофонд да откраднат пари, с държавни чиновници-интриганти, с шофьори на таксита, сервитьорки и други подобни. Много малко хора четат каквото и да било, камо ли да правят усилия да учат. Процента на неграмотните *** ще продължи да се увеличава, а на умните и знаещите - да намалява. Журналисти, върнете се в реалността !
6
0
 
3
 
! Отговори
Петър Папазов преди 6 години
София беше град на знанието. Така че може пак да бъде но не с общи приказки и дървено философстване. Без развитие на отрасли които да" теглят" и създават знание няма "град на знанието". А това без участието на държавата няма как да стане.
5
0
 
3
 
! Отговори
гп преди 6 години
Хахаха Град на Тарикатлъка.
4
4
 
5
 
! Отговори
Men преди 6 години
Никак, от дървените кухи шопски глави нищо не става.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какъв град на знанието бълнуват? В София и цяла Европа на почит е рекламата, пиара, татуировките, всякакви шоута и т.н., но не и знанията. Мой приятел на висока позиция в САЩ казва,че в САЩ трудно се намира инженер американец под 50г. възраст. Почти всички млади инженери са азиатци. Да станеш инженер трябва яко учене, труд и т.н., а не шоута,всякакви развлечения и *** консумация.
2
2
 
6
 
! Отговори
mango преди 6 години
Едва, когато започнат да плащат ПОДОБАВАЩО на ЗНАЕЩИТЕ, т.е . НИКОГА .
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три пъти чета текста горе и нищо не разбрах...