По-отговорни ли сме? Бездомните кучета в София намаляват: 4000 са!

Има и увеличен интерес към осиновявания на животни от приюти
85
По-отговорни ли сме? Бездомните кучета в София намаляват: 4000 са!
Снимка: архив, БулФото

Няма увеличение на броя на безстопанствените кучета в София, според Явор Гечев от Фондация "Четири лапи".

Той уточни, че предстои да се извърши ново преброяване в края на октомври – началото на ноември, но смята, че жителите на столицата са станали по-отговорни към проблема.

"Хората в София си промениха и отношението към проблема, и това към домашните любимци като цяло. Станаха доста по-отговорни. Преброяването, което правим на всеки две години, показва, че има трайна тенденция на намаляване", коментира той пред "Фокус".

При последното преброяване безстопанствените кучета са били под 4 000, а при първото преди около 12-13 години - около 30 000.

"В София по някакъв начин нещата се случват. Има още няколко областни градове, които са в графата на отличниците, даже се справят доста по-добре и от София. Такива са Пловдив, Бургас и Велико Търново. Има двойкаджии като Кърджали, Хасково и други, в които нещата никога няма да се подобрят, ако не се промени подходът", обясни Гечев.

Според него трябва да се обединят усилията за справянето с проблема, като се включи гражданското общество, не само общинската администрация, неправителствени организации и ветеринари.

"Сериозен проблем остават и условията в българските приюти, които са далеч от нивото на европейските такива. Положителна обаче е тенденцията за увеличен интерес към осиновявания на безстопанствени кучета от родни приюти както у нас, така и в чужбина", добави Гечев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
150 14 !ОТГОВОРИдо 13 - продължениепреди 30 минутиПрофесорът претърпя седемчасова операция. Краката на възрастния мъж са почти разкъсани, нахапвания има по ръцете и лицето.Проф. Тачков бе един от най-известните и преуспели българи в САЩ, но избра да прекара старините си в родината. Емигрира зад океана през 1962 г. и не след дълго става научен сътрудник в Колумбийския университет, където прави докторат и преподава.Прави кариера на Уолстрийт и се издига до президент на инвестиционна банка
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такова понятие като бездомно куче не трябва да съществува въобще! Проблема може да се изцяло за най-много месец, но няма воля и най-вече разум.
29
0
 
8
 
! Отговори
Пресни спомени - 2 преди 6 години
Професорът претърпя седемчасова операция. Краката на възрастния мъж са почти разкъсани, нахапвания има по ръцете и лицето.Проф. Тачков бе един от най-известните и преуспели българи в САЩ, но избра да прекара старините си в родината. Емигрира зад океана през 1962 г. и не след дълго става научен сътрудник в Колумбийския университет, където прави докторат и преподава.
28
1
 
14
 
! Отговори
Пресни спомени преди 6 години
Тази нощ във ВМА е починал 82-годишният професор Ботьо Тачков, който беше жестоко нахапан от кучета в столичния квартал Малинова долина, съобщиха от семейството му.Въпреки множеството операции, лекарите не успяха да се преборят за живота му.Мъжът бе нападнат от глутница агресивни кучета на 29 март, докато се прибирал от разходка в дома си. Кучетата хапят професора в продължение 50 метра и накрая го повалят на земята, но охранителят на бетоновия възел в близост успява да ги прогони.
27
1
 
13
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Поредната лъжа на бандата на Фандъкова с главно действащо лице шеф на общинските кучкарници Пешо Чайника . Всеки може да се разходи в района на Бункера и ще се увери сам колко бездомни кучета има там . Да не говорим и за другото безобразие че има табели на улици като 303 които са надписани само на агл.език
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от Четири лапи само дават интервюта и работа не вършат.В кв . Левски е пълно с кучета и котки, като им се обадиш само мрънкат и се оправдават.Дали в Австрия, където им централата ще мрънкат така и няма да правят нищо за животните?
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези екоорганизации са за затвора. Само може да се предполага колко десетки ако не и стотици милиони са гушнали покрай бездомните песове. А колко ли апартаменти и коли са си накупили покрай тази далавера?!? И какво лъжат за броя им, като ги местят от квартал на квартал само и само да тече кранчето с кинтите?
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАВЧЕРА ЕДНО ИСКАШЕ ДА МЕ ИЗЕДЕ!!! И ТОЯ ЩЕ МИ ГОВОРИ , ЧЕ СА НАМАЛЯЛИ ПРИ УСЛОВИЕ , ЧЕ ТОВА Е ПОЯВИЛО СЕ ТАЗИ ГОДИНА НОВОПОЯВИЛО СЕ А НА УЛИЦАТА НАД НЕГО НА 100 МЕТРА ИМА ОЩЕ ЕДНО ОТ ТАЗИ ГОДИНА НОВОПОЯВИЛО СЕ!!!ПАК СА ИМ НАРЕДИЛИ ДА ЛЪЖАТ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ , ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повервах ви.И как успяхте да ги преброите?И щом сте успели да ги преброите,поне тези 4000 вкарайте в прияти,защото като дойде зима и изгладнеят зверски,ще има пак нахапани хора,ако не и по-лошо.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Екоравновесие са най големите буклици ,няколко пъти звъним и само лъжат,сигнал е приет благодарим,и нищо !
21
0
 
9
 
! Отговори
Алиса преди 6 години
Много обичам да чета приказки
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЯ ГОВОРИ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! КОГА КУЧИЩАТА СА БИЛИ 30 ХИЛЯДИ ПА СЕГА БИЛИ САМО 4 ХИЛЯДИ!!! ТОЯ НЕНОРМАЛНИК ЗНАЕ ЛИ КАКВО ЗНАЧИ 30 ХИЛЯДИ БЕЗДОМНИ КУЧЕТА !! И 100 КВАРТАЛА ДА СА ТОВА Е ПО 3 ХИЛЯДИ КУЧИЩА НА КВАРТАЛ :D ЛЪЖАТ ГЕРБЕРАСТИТЕ!! ДАЖЕ СМЯТАХ ЗАВЧЕРА ДА СЕ ОБАДЯ ДО ОБЩИНАТА ДА КАЖА, ЧЕ СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ С 50% В НАШИЯ КВАРТАЛ БЪКСТОН!!!
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се оплача на Екоравновесие че някъде има редовно глутници получавам отговор че не са намерили никакви кучета там и да им кажа къде са. Ако така са броили кучетата в София може и 10 кучета да ги изкарат. Екоравновесие абсолютно нищо не прави и само се заяждат на всеки, който посмее да им пише и ги кара да вършан нещо различно от това само да смучат пари и да реват за още!
18
0
 
20
 
! Отговори
Мдааа преди 6 години
В Англия няма бездомни кучета. Поучете се от техния опит, защото от години българската държава е безсилна да се справи.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте безплатно по стотина 12 нули на мераклии - авджии и за три дни популацията ще бъде редуцирана до само домашни. Що народ си купи апартаменти и коли от тази кучешка обич, не знаем. И продължават с "грижите" а всъщност си изкарват тлъсти кинти.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА НЕ Е ВЯРНО ДАЖЕ ДА СЕ УВЕЛИЧИЛИ С 50%!!!АЗ СЪМ ОТ КВАРТАЛ БЪКСТОН ТОЧНО ПОД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!!! НА ВСЯКА УЛИЦА ПО ЕДНО !! А НА ДВЕ МЕСТА СА ПО 3!!!
15
1
 
9
 
! Отговори
Дебелия тупан преди 6 години
С *** кучкарския проблем няма да се реши... трябва радикални промени в общинските организации, хранилки .....!
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредните Юрданкини лъжи.Хич, ама хич не съм забелязала да са намаляли.По-скоро обратното.
13
5
 
32
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Тия кучета са направо хранилка за сума ти хора!Милиони потъват!А проблема може да се реши за броени месеци.Давайте награда по 10,айде 20лв за уловено куче и работата ще потръгне.4000кучетах20лв=80000лв-нищо работа на фона на изразходените досега милиони.После се държат 2 седмици в приют,ако не бъдат осиновени-евтаназия и толкоз.След като в много по-цивилизовани държави е така,защо не и у нас?????
12
3
 
22
 
! Отговори
месара преди 6 години
в кой квартал са намалели ?! щото в нашия от няколко дена се появи нова глутница . явно ги събират от един квартал и ги пускат в друг , а отчитат дейност от която лапат доста пари ! не обвинявам госпожа Фандъкова а тия организации дето отговарят за " намаляването " на *** ( бездомни кучета ) , тя нарежда , а те отчитат че са свършили работата - демек я лъжат !