За управляващите: Вегани даряват собствената си "козина"

Те организират пореден протест срещу отглеждането на норки
17
За управляващите: Вегани даряват собствената си "козина"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg, архив

Пореден протест за забрана на "кожодерската" индустрия и срещу промяна на "Наредба №2" - за условията за отглеждане на космат и пернат дивеч в животновъдни обекти, предстои на 4 октомври от 11:00 до 13:00 ч. пред Министерския съвет, съобщиха от сдружение "Български вегански съюз".

Още по темата

"След редица протести без да се изработи работна група от МЗХ, след редица закононарушения на МЗХ, излизаме на протест заради закононарушаване на чл. 58 от Закона за защита на животните чрез предлагането на скандална поправка на "Наредба 2" от 2009 г. на МЗХ, имаща за цел да включи американската норка - инвазивен вид, представляващ заплаха за населението на Република България. Тя е включена в Глобалната база данни с инванзивни видове към IUCN. Европейският център за превенция и контрол на болести в Стокхолм означава норките като гостоприемник и разпространител на вируси H3N2, H10N4 and H5N1 и др. А в Северна Гърция избяли американски норки са нахапали деца", поясняват от организацията.

Те настояват за сформирането на работна група, в която да вземат участие, както и за оставката на министъра на земеделието, храните и горите - Румен Порожанов.

Според организаторите, отварянето на фермата за норки в Старозагорско, освен с гнева на природозащитниците, било съпроводено и със скандали и закононарушения, за които администрацията затваря очите си.

"Най-сериозната заплаха от отглеждането на норки е заплахата за околната среда. Във фермата се отглеждат американски норки, които са инвазивен за Европа вид и които са в процес на включване в списъка на Европейската комисия за забранени за отглеждане на територията на ЕС видове. През 2015-та година Испания забрани отглеждането на американски норки, тъй като те представляват заплаха за биологичното ѝ разнообразие", поясняват те.

Веганите подчертават, че европейската норка е застрашен и защитен вид в Европа, като основните причини за почти пълното й изчезване са ловът за кожи и конкуренцията от страна на американската норка за храна, територия и размножаване. Затова европейската норка е включена в червения списък на Международния съюз за опазване на околната среда IUCN и е защитена от Бернската конвенция за опазване на дивата природа, по която България е страна.

Бернската конвенция изрично забранява отглеждането на европейски норки за бизнес цели, като поради това за кожи се отглеждат американски норки, настояват още организаторите. Те допълват, че американската норка се конкурира за храна и територия с европейския си роднина и е основна причина за изчезването му. Американските норки влизат в размножителен период месец по-рано от европейските и американските мъжки се чифтосват с европейските женски, като отнемат възможността на европейските да създадат поколение.

Като още един проблем те отбелязват това, че американската норка застрашава гнездящите по земята птици и унищожава популациите им.

"И, докато през същата тази 2015 година Испания взе мерки и забрани отглеждането на американски норки, в България фермата получи "благословията" на РИОСВ – Стара Загора да отвори врати без оценка за въздействието върху околната среда. По закона за опазване на околната среда, ОВОС се изисква за обекти с капацитет 40 000 пилета или 5 000 свине. За останалите обекти РИОСВ преценява дали да изиска оценка. Първоначалното разрешително на фермата бе за 60 000 норки.

Норките са хищници, които стоят по-високо в хранителната верига от пилетата и съответно оставят по-голям екологичен отпечатък. Навсякъде по света фермите за норки се свързват със замърсяване на подпочвените води. Градчето Каустинен във Финландия, например, е преустановило водовземането заради замърсяване от ферма за норки. Изненадващо или не съвсем, тези заплахи са пренебрегнати от РИОСВ и на фермата е издадено разрешение да отглежда "норки", като дори не се прави уточнение какъв вид ще бъдат те, а какво остава за оценки, свързани с инвазивния характер на американската норка. Жалбите на природозащитниците не бяха уважени и остана недоизяснено дали служителите в РИОСВ – Стара Загора са дотам некомпетентни да не знаят за какви точно видове дават разрешение или невежеството е било поощрено", възмутено коментират от "Български вегански съюз".

Те също така твърдят, че фермата няма разрешително за водовземане, както и че функционира вече две години в нарушение на множество наредби. След подадени сигнали към Министерството на земеделието, храните и горите, отговорът, който получили гласял: "Ще променим наредбите". От сдружението смятат, че министерството обслужва нуждите на въпросната фирма.

Председателят на "Български вегански съюз" Никола Донев разкри част от организацията на активистите на предстоящата демонстрация: "Подготвили сме скандален пърформанс, част от който включва изкуствена кръв и демонстративно обръсване на козината ни - в знак на протест. Символично ще дарим собствената си козина на управляващите заради системните закононарушения на МЗХ вече две години".

Последният подобен протест се състоя пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите в края на лятото, на 31 август.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Кретен преди 1 година
Господи прибери си вересиите!!!! Много те моля!!!! Бездомни кучета разкъсват деца в населени места в България! Тези...., изпусната норка някъде в Гърция ухапала дете??!! То и мазилка може да ти падне на главата като ходиш по улицата по тази логика!!!
15
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 1 година
Да изядем по една пържола по случая !
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това добре, обаче лидерът на веганите е по-женствен от повечето жени и да бъдем обективни, доста по-секси от повечето жени.Пуснал си е брадичка тип "Хошимин" и не знам какво може да даде за каузата.
13
2
 
11
 
! Отговори
Аман бе! преди 1 година
Веганите, освен че са много нагли, са и вредни!
Вчера или онзи ден прочетохме в медиите за дете на вегани - пубертетче, възпитано също да бъде веган, се е самоубило, защото друго дете го замерило с парче месо! Значи така възпитават децата си, че те стават патологични фанатици.Откъде да знам дали утре някое такова веганче няма да налети да ме заколи, само защото ям бургер с колбас или защото нося кожено яке?
Опасните луди трябва да се държат под ключ, а не да им разрешават да правят демонстрации!
12
1
 
7
 
! Отговори
Майтап, Уили преди 1 година
От къде точно ще си бръснат козината тези?
От коя част на тялото?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По тая логика и овцете и кравите да спрем. *** също. И всички ще станем вегани.
Нали и тях трябва да ги убием преди да ги изядем.
10
1
 
15
 
! Отговори
э23 преди 1 година
Чудя се как може да отделят толкова място в този сайт на тези?!!! Да не би и журналистката да е веганясала?!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хайде вече да си обръснат главите,да им се проветрят малко.
8
1
 
24
 
! Отговори
Карнист преди 1 година
Уууу, прочетох статията, па се присетих че не съм размразил свинския врат, да го пекна довечера с картофки и дижонска горчица.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вчера срещнах в плод-зеленчука една репичка и цял стрък пресен лук ..........плачкат,плачкат горките !
6
1
 
12
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Да протестират на съответното място - бул. "Т. Александров" №31. Да представят исканията си пред архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.
5
1
 
17
 
! Отговори
Батман преди 1 година
Припаднах докато прочета статията, дори не я дочетох....И разбира се Вегани че кой друг да протестира. Защитавам ревностно марулите, морковите и краставиците-да не ги ядът или отглеждат......
4
1
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Ехххх едно време какви вегани имаше....
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко опасни станаха нашите улици, не ни стигат нашите и чуждите разбойници, ами и нек'ви луди изпуснати незнайно откъде.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези няма ли кой да ги прибери по лудниците? До кога откачалки ще се разхождат по улиците?
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Норките наистина представляват опасност за тукашните видове порове. Иначе "пърформансите" на "веганите" ги знаем и няма нищо по-антипатично от това шепа откачалници да си показват глупостите на центъра на София.