Спокойно! Софиянци ще си пият в парковете, но тихо и кротичко

Ще има санкции само за девиантно поведение, успокояват от СОС
12 окт 2017 10:00, Мария Захариева
46
Спокойно! Софиянци ще си пият в парковете, но тихо и кротичко
Снимка: Булфото, архив

Софиянци ще могат да пият кротко по паркове и градинки. Това става ясно от новата наредба за обществения ред в столицата. Очаква се тя да влезе в сила от началото на следващата година.

Предстои обществено обсъждане на документа на 19-ти октомври.

В наредбата е записано, че се забранява употребата на алкохолни напитки по улици, тротоари, площадки, градинки и паркове, ако тя води до противообществени прояви и нарушение на реда.

Още по темата
Текстът предизвика бурни реакции и коментари сред гражданите. Аргументите са, че повечето от младите хора обичайно пият бира в парковете. Освен това голяма част от кафенетата са разположени по тротоари, площади и улици.

В наредбата е записано, че употребата на алокохол в паркове и градинки ще се санкционира с глоба от 100 до 300 лв. или имуществена санкция до 500 лв.

"Идеята беше да се направи превенция, т.е. хората да знаят, че когато пият и това следва някакво девиантно поведение, те трябва да носят отговорност. Днес, обаче, юристи обърнаха внимание, че по този начин посочваме деяние, което води до нарушаване на обществения ред, а не самото нарушаване на обществения ред. Защото самото нарушаване е вкарано в наредбата. Така че, е много вероявно този текст да го премислим, модифицираме или оттеглим", коментира пред "Труд" шефът на Комисията по обществен ред и сигурност Иван Илиев от ГЕРБ.

И съветникът от ВМРО, който е един от вносителите Карлос Контрера потвърди, че предстои прецизиране на текста. Той обясни, че основен акцент в новата наредба за обществения ред е шумът. Каза, че документът е писан върху сигнали на столичани, най-много от които били срещу шума. В наредбата е записано, че се забраняват ремонти в жилищни сгради във времето от 14.00 ч. до 16.00 ч., както и след 22.00 ч. В този часови диапазон се забранява и шум от музикални уредби и домакински уреди, както и уроци по музика и др.

Новост в наредбата е тотална забрана на строително-монтажни дейности и строителство през почивните и празнични дни. Изключение се прави само в случаите, в които има неотложни аварийно-ремонтни дейности, но и за тях се иска санкция от общината.

Вдигащите шум в жилищни сгради ги грозят глоби до 200 лв. или имуществена санцкция до 400 лв. Според наредбата, извършващите нерегламентирани строително-монтажни дейности се глобяват от 100 до 300 лв. или с имуществена санкция до 500 лв.

Съветниците предлагат още забрана на организирането и провеждането на състезания с моторни превозни средства и участието в тях, с изключение на тези, провеждани на определени за целта места. Текстове има и за хората, които обикалят кръстовищата и уличните платна, за да мият прозорци или да продават дребни стоки. Под забрана се предвижда да бъде още складирането на дърва, въглища, строителни материали или отпадъци без разрешение за повече от 24 ч. по тротоари улици, зелени площи, които са предназначени за обществено ползване. Наредбата предвижда уличните музиканти да свирят само след позволение от Oбщината и на определени за това места. 


46
Още по темата: Софиябирапаркове
Още от
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И още нещо - айде да мине по някой закон това нечуванп нещо РАДЛЕР - бира с лимонада. ПО-ГЕЙЙЙСКО може ли да стане?
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко пъти ще го пиша - бирата НЕ Е АЛКОХОЛ според собствените ив закони, бе ***@н№аRI. Не се изисква линенз за пробадажба на бира = не е алкохол. И сега мога 3 щайги да продавам на спирката на тролея - НЕ Е АЛКОХОЛ според собствените ви закони, бе куфари със соц бракми!
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как можахте да ги изберете тези вмро незнам..
пълни селляндури. откакто ни изложиха пред чужденците на слънчака, не спират да ни занимават с глупости и да тормозят и да обиждат предимно младите. тези хора явно живеят в друго измерение. то не бяха казарми, не бяха показни акции, само прах в очите.
имам чувството, че някой олигарх ги е наел нарочно да му правят отцепка докато той си краде и си продава дрогата на спокойствие.
37
0
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 месеца
"юристи обърнаха внимание, че по този начин посочваме деяние, което води до
нарушаване на обществения ред, а не самото нарушаване на обществения ред."

Ами да бяхте възложили на юристи да напишат проекта, а не да самодействате, пък после - не са ни разбрали, ще редактираме и т.н. Шайка неорганизирани, слабообразовани джоукъри управляват. Затова на същия принцип се планират ремонтите, проектират се улиците, организира се движението и накрая животът в града е безкраен батак.
36
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 месеца
Ако се напия и запея с цяло гърло ,може ли да мина като уличен музикант?
35
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Щото до сега не можеше така ли?! Я стига бе. Лятото няма празна пейка в парка. Тръгнахме с жената и кучето и нямаше къде да седнем. За малко да се наложи да си пия бирата накрак. Само отчитат дейност тъпаците, че да ни крадат парите.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всяка "наредба" е само на хартия и отчитане на дейност.Нищо друго.Из целият град се паркира по тротоари и зелени площи.Ако имаше санкции,нямаше да има вече тези нарушения.Обаче общинарите мислят че само жълтите павета са София.Явно някой трябва да паркира върху паметника на Цар Освободител за да има нарушение,всички слугинажни Тв.та да правят репортажи и накрая евентуално да има санкция.Из целия град се движат КАРУЦИ.Призовавам всички каруцари да се съберат пред НДК за председателството на ЕС.
33
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ех тази чужбина, дето всички се прехласват. За това я има и изневярата, чуждата булка е все по-хубава, по-можеща, ама като заживееш с нея си е същата магарица
32
1
 
9
 
! Отговори
смешковцИ преди 2 месеца
Софиянци ще могат да пият "кротко" по паркове и градинки.... ''Наредба" тип...преоблекъл се Илия ,па у тия...
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хубаво би било да се помисли за солени глоби, за вдигане на шум въобще в градската среда.Защото в чужбина никъде не съм чувал такова форсиране на двигатели от коли и мотори. Ясно е, че тук има много хора, които избиват комплекси, но нека това си е техен личен проблем и не се првръща в проблем на обществото. Нима в чужбина хората са по невъзпитани от тук“ Или са по-глупави? Ясно е,че всеки моторист дето форсира двигателя нарочно и вдига шум има някакви проблеми с възпитанието,но това е друга тема
30
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
Нашата власт ни мисли за тъпи и за това се стреми да угажда на по-тъпата част от населението. За да правиш обществени поръчки трябва първо да те изберат си мисли Фандъкова за това иска да се харесва на утайката на обществото.
Тази власт се отказва да НАЛАГА ред. Така е с кучешкото имане до всяко дърво, така е с колите по тротоарите, така е с къркането на евтина бира по улиците, така е с неизмазаните фасади по центъра.
29
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
За тия ,,перфектни “ родители“
идващи кой знае от къде,ще им каже,че ще си пием питието в пивниците,ще си разхождаме дом .любимци на места-специално обособени за това,когато те започнатат да си държат отрочетата в огражденията на детските площадки.Все пак са направени за това,нали?
28
7
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
Ако някой не се е запознал с други напитки и познава само алкохола нека да си пие у дома. Почти всички които са пили алкохол са заплаха за хората. Аз поне не съм видял досега някой пиян да се опитва да помага на някого. Но винаги съм бил свидетел на нападение от пиян човек. Така че дано някой ден да има закон който да забрани да има пияни по улиците.
27
4
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 2 месеца
Много добре разбирам наредбата и целия Пи АР самото предложение като цяло е абсурдно. Докато в магазина се продава алкохол ще има и пияници със заплахи и глоби и терор не се управлява. Парка е на всички и щом се продава алкохол ще си пиеме и то не само в парка, а да измислиме нещо по привлекателно в парка от пиене на бира немаме акъл щото оправихме Самоков и ще оправиме и София.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Честен
Това е лекарството на света, ако бъдеш ранен, алкохола може да те спаси
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бай Ставри

Ок, но да се забрани и за деца! Те вдигат най-много шум и пикаят също навсякъде
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво правим с психично болните, които през вечер (когато е лято) изстрелват фоерверки в 2 през нощта?
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя орината обогатява почвата, а и ако ти се доходи по голяма нужда, а няма химическа тоалетна, какво да правиш, ако стискаш ще те заболи корема, в крайна сметка навсякъде нещо се е изходило, не се срамувайте от природата за да не се срамува и тя от вас
22
10
 
2
 
! Отговори
Честен преди 2 месеца
До Демократ
Не знам да ли си разбрал идеята за тази наредба. Въпроса не е кой какво пие, а последиците след употребата на алкохол. Аз съм ЗА забраната като цяло на алкохола. От както съм жив не съм видял нищо полезно от алкохола. Според мен всеки употребил алкохол е потенциален престъпник.
21
0
 
3
 
! Отговори
Да бе преди 2 месеца
Рядко пият,без да се оливат!Затова на заведенията за пиенето на алкохол са наричани пивница!