Паметникът пред НДК - премахнат без документи

Културното министерство не е получило документи от СО
Обновена: 26 окт 2017 10:28 | 26 окт 2017 10:24, Камелия Цветанова
64
Паметникът пред НДК - премахнат без документи
Архив: Булфото

Столичната община не е предоставила на Министерството на културата документите за премахване на паметника "1300 години България" пред НДК, нито за възстановяването на войнишкия мемориал на I и VI пехотен полк. Това става ясно от писмен отговор на въпрос на депутати от БСП на министъра на културата Боил Банов.

Комплексът "1300 години България", който е бил построен за рекордно краткия срок от 8 месеца, е във връзка с откриването на НДК.

През 1981 г. София е трябвало да се сдобие с монумент. Строежът започва на 1 април, строителите бързат. През зимата на 1988 г. ръководството на НДК съобщава, че 8 плочи са паднали, а 16 са се отлепили. Същата година има планове за неговото преоблицоване, но те така и не са осъществени.

В края на декември 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за премахването му и възстановяването на негово място на мемориалните плочи на I и VI софийски пехотен полк.

Плочите са били на мястото до 1977 г., когато са съборени заради строителството на НДК.

А премахването на паметника "1300 години България" беше съпроводено от множество протести, подпален кран и повече от месец ремонтни дейности.

След като бяха свалени бронзовите пластики и металните конструкции, на 28 август монументът окончателно отиде в историята.

Сега на неговото място трябва да бъде възстановен войнишкият мемориал на I и VI пехотен полк.

Разрушенията през различни години паметникът на войниците обаче няма статут на недвижима културна ценност и Министерството на културата не може да финансира неговото възстановяване, уточнява Банов.
 


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Niki13 преди 10 месеца
До Анонимен
39
и като се събуди, краката в цукалника
дай факти , не се прави на Гьобелс
49
0
 
1
 
! Отговори
просто тъп преди 10 месеца
До До 46

Баси, в тая държава няма място за паметници, затова махаме старите за да сложим други на тяхно място
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГРОЗЕН СОЦ КУБ.- ПАМЕТНИК В СЪВЕТСКИ СТИЛ - РАДОСТ ЗА ***
47
0
 
3
 
! Отговори
ДС преди 10 месеца
Ха-Ха. Сега го върнете в предишния му вид от преди 7 месеца :)
46
4
 
2
 
! Отговори
kireza преди 10 месеца
НАШИТЕ ПСЕВДОДЕМОКРАТИ,ПРОДАЖНИ ДУШИЦИ,ЧЕДА НА САТАНАТА,ПРОСТО ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАПОВЕДИТЕ НА САТАНИНСКИТЕ АНТИХРИСТКИ ЩАТИ ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!
ОБРАЗОВАНИЕ,МЕДИЦИНА,АРМИЯ,ДУХОВНОСТ,НАРОД - ВСИЧКО СЕ УНИЩОЖАВА В УГОДА НА *** РЕПТИЛОИДИ!!!
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
*** и безотговорни сме, няма такава държава да си руши, а не си поддържа паметниците и историята. Без значение добра,спорна или лоша,това е история. История на страната ни.На какво се радват рушителите,не разбирам.
44
1
 
3
 
! Отговори
пк Аурелиано Буендия преди 10 месеца
Тя Людмила както беше надъхана комунистка,кво стана след катастрофата,като го обърна на Български национализъм.като взе да строи тези паметници,монументи.като взе да величае Булгария,и нейната многохилядна история.Целият СССР се видя в чудо.Където се заговореше за ,,Источният блок'' ,Всеки хващаше пътят към БГ-то.Дори японците до ден днешен ,шапка свалят на Българският Йогурт.И признават само ,,Тракийското'' вино на Българите.Нека бутат,като си влеземе в реални територии,ще си вдигнем по-големи.
43
3
 
9
 
! Отговори
До 46 преди 10 месеца
Каква история има това грозилище бе, братче? А загиналите войници от софийските полкове не са ли част от историята също? Или история е само това, което ни изнася?
42
9
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
този паметник е историята на България и би трябвало да бъде на мястото си. Но понеже ние нямаме държава която да се грижи за паметниците на културата затова се рушат .Но БСП са много активни по нередности и за това ги подкрепям
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 37

Не си в час. БКП управлява.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
нямал Паметника Документи ? Пощите могат да свършат тази работа - та даже и на Бузлуджа ще го занесът !
39
9
 
24
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
Радвам се, че го махнаха. Останалото са подробности !
38
7
 
8
 
! Отговори
Връщайте го преди 10 месеца
Веднага да се слага обратно Веднагааа, Къде е паметника? , да си го насадят на мястото , Още ДНЕС!!!!!!!!!!!!
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо ли има кадри и докумнети за посрещането на червената армия у нас, а за изпращатането няма нищичко?
36
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 33
Мдааа, а за "любимия" паметник на Съветската армия що всички мълчат, а? Паметника на американците ви дразни, а паметника на съветската армия не, така ли? И единия и другия са чужди паметници и НЯМАТ място в София!
35
20
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На 9 септември 1944 България губи своята независимост и е окупирана от 600 000 армия, която остава на наша територия 5 ( П Е Т ) години. Държавата ни изнемогва, тъй като изплаща репарации като победена държава, изхранва огромна окупационна армия, освен това плаща заплатите на войниците от тази окупационна армия в ДОЛАРИ. По време на окупацията у нас за извършени чудовощни престъпления срещу човечеството, които са унищожили умните и кадърните у нас и са превърнали народа ни в стадо.
34
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Красная армия преминава през много страни! Никъде няма такива искрени братски посрещания както при нас.Българският народ действително посреща руснаците като освободители.Факт! Виж кинохрониките, средата на 20 век е и вече Се сон льо фрер Люмиер кю ну дон синема.....!
33
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нинова ще съди Правителството за безстопанственост на Бузлуджа! Хем не го поддържат, хем не го дават на БКП.
32
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като има паметници на окупаторите и изнасилвачите, защо да няма паметници на летците които са хвърляли бомби върху дедите ни?
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви документи!? Те са властта и хич не им идва на ум, че дори едно дърво да отсечеш или посадиш има някакъв ред, който трябва да се спази.