Възстановяването на една неправда: Осветиха лъва пред НДК

На церемонията присъстваха Красимир Каракачанов и Йорданка Фандъкова
4 ное 2017 17:21,
61

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и кметът на София Йорданка Фандъкова участваха в ритуал на Архангелова задушница в памет на загиналите воини пред възстановената скулптурна фигура на лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк пред НДК в столицата.

"Воините на тази дивизия, чиито имена бяха увековечени на тези плочи, загиваха по бранните полета на Балканския полуостров не заради някакви политически предубеждения на един или друг, не заради някакви идеологии, те загиваха, за да осъществят завета на Левски, че ние българите искаме да живеем свободни в България, Тракия и Македония", каза Каракачанов.

Още по темата

Днес се възстановява една правда, връща се онзи паметник, който беше унищожен и премахнат в едни времена на безродие, каза още министърът.

Той посочи, че днес, връщайки великия български лъв от стария паметник на своето място, ние поправяме част от онази несправедливост.

"Паметникът на софийските полкове е един от тези паметници, които ни припомнят за онези времена преди век, когато с безпримерен героизъм бойците ни воюваха за България, за правото на всеки да живее свободно", каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

По думите му, с връщането на лъва от стария паметник на неговото място е възстановен "къс историческа правда".

В ритуала присъстваха военни, народни представители, граждани. Пред паметника беше извършена панихида за загиналите воини.

Преди дни  на мястото на демонтирания паметник "1300 години България" пред НДК днес беше поставен лъвът, който е част от разрушения войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк.

Мемориалът е създаден през 1934 г. и се е състояел от лъва в средата и три мемориални плочи с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война.

Под лявата си лапа лъвът държи карта на Санстефанска България

Каменният лъв се е издигал пред централната паметна плоча на мемориала до 1980 г.

Възникнаха спорове как точно да бъде възстановен войнишкият мемориал. В момента тече конкурс, който да определи по какъв начин да бъде реставриран той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
35
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Какъв мемориален паметник точно там? Защо? Как се връзва тоя лъв с останалата част от НДК?? Какво общо има културата с военните конфликти въобще? WTF
23
27
 
12
 
! Отговори
баахмаааму преди 6 години
И на лъва ли му святкат очите като на бутафорията на цар Самуил?
22
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде останаха протестиращите срещу събарянето на осмоъгълния пето........ май и тяхната работа като тази на Пуч - демона
21
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През октомври 1934 г. цар Борис Трети открива Войнишкия мемориал три стени в П-образна форма, върху които се четат имената на загинали войници, по средата се издига бронзов лъв, чиято *** лежи върху картата на Санстефанска България." Ето ви я реалната информация, ако не знаете от къде да си я набавите...
20
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГПСОнази България няма как да изчезне.Ние, внуците, сме живи. След нас ще останат потомците ни. Не всеки възпитава децата си като чалгари-***.Когато става въпрос за мемориали като този, партийните пристрастия нямат място. Пред Родината всички сме равни и задължени да й служим.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достойно ест!
18
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петият лъв от "лъвов мост"
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мър - мър пиар пред непросветени средностатистически родни нашенски тaпанари!
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мемориалът е създаден през 1934 г. и се е състояел от лъва в средата и три мемориални плочи с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война." - Е добре защо не си сверите часовниците първо! Излагате се много. За правописа дори не коментирам... А уж по едно време бяхте окей...
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писателят Людмил Стоянов е фронтовак от Първа софийска желязна дивизия.Социалист! нещо от него прочели ли сте?
14
5
 
7
 
! Отговори
Мати Болгария преди 6 години
А нещо от Петър Константинов прочели ли сте?! Бля, бля - комунистите!
13
4
 
4
 
! Отговори
ГПС преди 6 години
Хайде бе! Видяхте ли в търсачката кой е поручик Абаров или така си пишете минусите?
12
21
 
7
 
! Отговори
ГПС преди 6 години
Колко от плямпалата тук сте прочели ,,Малкият Содом''? Онази България си е отишла. Сега има атлантици и техните слуги.Направили паметник да усвоят едни пари и толкова.
11
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да съборят НДК, а не да правят председателство в него. Това ще е най добрият паметник. Кого ще канят там? Същите, които разпарчетосаха България!
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Това е избеляло зелено все руското знаме ви се привижда на такива като теб.
9
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бабушкерата от снимка 9 не е разбрала, че не се намира пред паметника на съветската армия и е увила врата си с руското знаме......русофилията е остро патологично заболяване пренасящо се само по наследствен път
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възстановяване на правда или неправда?
7
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И срещу кого са воювали? Заедно с турците срещу демокрациите! Факт!
6
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Воювали, воювали и стигнахме до евроатлантическа България! Признахме и Македония и всичко небългарско!
5
5
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Спомням си плочите с имената на загиналите войници и офицери. Тогава бях много малък за да се интересувам от политика и дори история, за да знам в какви точно войни са загинали. Знам само че имаше много имена, а сега ги няма. Къде са? Кога ще ги сложат отново?За лъва нямам никакъв спомен. Сигурно го е имало, но плочите с имената на загиналите ме впечатли много повече.До: номер 1 (Питащ)Мисля, че отговорих и на твоя въпрос. Не знам в кои войни са загинали, лъвът сигурно е по-стар.