В София - 250 лв. глоба за неподдържане на гроб!

А за поставяне на паметник без разрешение - 500 лева
25
В София - 250 лв. глоба за неподдържане на гроб!
Снимка: Булфото, архив

За поставяне на паметник или надгробна плоча без позволение в Софийските гробища нарушителите трябва да платят от 300 до 500 лв. глоба.

Санкцията е разписана в Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност, която Столичният общински съвет измени в края на юли, уточнява "Монитор".

В нормативния акт е записано, че изрично се забранява бъркането на бетон и извършване на дейности, които нанасят вреди на гробищната инфраструктура.

Подобни своеволия се санкционират от 1000 до 2000 лв.

За неподдържане на гробните места глобата е от 50 до 250 лв., при повторно нарушение скача до 500 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: паметникплочагробища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
9
 
! Отговори
За коректността преди 6 години
Не се съмнявам, че ако се предвиди възможност за абонамент към предприятие "Гробищни паркове" за поддръжка на гробно място, служителите ще се грижат да няма бурени.Но къде е гаранцията, че някои от тях не са в комбина с ромите каменоделци, които редовно ползват услугите на скитащи роми, за да повреждат паметници и да дебнат наоколо, за да ти предложат точно те да поправят паметника?Наложително е да се сложат и камери, но не знам колко време ще оцелеят.
22
1
 
6
 
! Отговори
Необходимата услуга преди 6 години
Общинското предприятие "Гробищни паркове" трябва да предвиди абонамент - плащаш някаква сума и ти е гарантирано, че служители на това предприятие ще се грижат по гроба на близките ти да не растат бурени.Сега непрекъснато ти натрапват предложения за такава услуга, но това са роми, гастролиращи из гробището и изнудващи хората за пари, особено като видят сама жена.Но дори и да се уреди такъв абонамент, който да се заплаща в администрацията, пак има една опасност - доколко са коректни служителите?
21
1
 
6
 
! Отговори
Другият проблем преди 6 години
Най-лесно ще бъде да съберат глобите от хората, които през последните 5-10 години са откупили гробове за вечни времена, защото повечето от тези граждани живеят на същите адреси, които са вписани в документите, свързани с плащането на гробното място. С други думи, това са хората, чиято скръб не е приглушена от времето, ходят сравнително често на гроба на близките си и ги поддържат. Но не можеш да ходиш там всяка седмица и като нищо ще отнесеш глоба!Затова трябва да се предвиди конкретна услуга -
20
1
 
6
 
! Отговори
Има и друг проблем преди 6 години
От Черешова до Арахангелова задушница има времеви интервал от близо пет месеца.Не всеки е в състояние поне веднъж седмично да посещава гроба на близките си.А през късната пролет и през лятото един бурен само за няколко седмици може да стане висок почти един метър!Няма да се учудя, ако през лятото тръгнат комисии и започнат да отбелязват на кои гробове растителността е по-висока примерно от 20 или 30 см. И на кого ще наложат глоби? На хората, които през последните 5-10 години са откупили
19
1
 
8
 
! Отговори
Продължение на №20 преди 6 години
Преди 5 дена, на Арахангелова задушница, на един от тези обрасли с храсталаци гробове беше оставен букет цветя. Значи някой от близките е дошъл, но не е почистил тръните, а някак се е наврял под тях, за да остави цветята!Ето това не мога да го разбера. Направили паметници, които струват 7 000 - 10 000 лева, а им се свиди да дадат 5-10 лв на някой от служителите на гробищния парк, за да оплеви бурените. Или поне сами да почистят гробното място.Та се питам, кой и как ще прилага тази наредба?
18
1
 
7
 
! Отговори
Защо не прилагат преди 6 години
тази наредба?Имаме семеен гроб на Софийските централни гробища, парцел 102.И ние, и хората, чиито близки са в съседни гробове, сме се видели в чудо. Два от гробовете с възможно най-скъпи паметници са обрасли в бурени и тръни, които през лятото достигат до 1.50-2 метра височина. За да можем да сложим цветя и да запалим свещичка на гробовете на нашите близки, сме принудени поне частично да плевим тези тръни или да се провираме под тях.Преди 5 дена, на Арахонгелова задушница ....................
17
1
 
7
 
! Отговори
Ники преди 6 години
До БългаринДа- грозно е ,че не поддържат гробовете на близките си!!! Аз съм принуден заради такива да поддържам и техните гробове, защото диворастящите храсти идват към моя гроб и не мога да почистя!!! Моят е с рамка, паметник и мозайка - без ненужни растения!!! Грозно е към паметтта на близките ни!!!
16
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
тичате да гласувате на избори ама за кого за какво и вие не знаетесега разбрахте ли за какво сте гласували индииците да чупят плочите а ние даплащаме глобите
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само се чудят как да ограбят хората. ,,Шведите" кога ще глобите за поддръжка на етажната собственост или околоблоково пространство. Справиха се с живите, та се прехвърлиха на мъртвите. Скоро време и ,, такса въздух" ще сложат
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някога беше " д,уг път не видели в едно да се бият живи и ум,ели " ..........а сега "ГЛОБА ДА ПЛАЩАТ ЖИВИ И УМ,ЕЛИ !
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай хако на починалия наследниците са в чужбина ?? или няма наследници ? ами ,еално погледнато собственик е починалия става и плаща !- иначе - глоба!
12
1
 
13
 
! Отговори
Прав беше преди 6 години
Иво Христов. Държава на *** и бандити. Биснесът с мъртвите върви с бясна сила. В тази държава,нито да си жив,нито да си умрял.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойде време, че дори умрели ще ставаме да работим за политиците и ще ни налагат такси....
10
1
 
20
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Да не се обръщат мъртвите в гроба че няма кой да подрежда бъркотията
9
8
 
16
 
! Отговори
Темида преди 6 години
В същото време за блъснат човек на пътя докато си пиян глобата е 200лв.Да живее безнаказаността и да умре Българския народ дано!
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как ще определят кой е поставил плочата, за да го глобят?! Самите плочи ги поставят едни така наречени каменоделци, които са окупирали гробищата и досаждат на всички.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако няма живи наследници кого ще глобяват?Фандъкова ли? В София гробищата са общинско предприятие!
6
10
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не е ли срамно за българите да не подържат гробните места на предците и близките си, че да трябват глоби? Някои дори не знаят къде са.
5
3
 
37
 
! Отговори
:):) преди 6 години
Фъндък ханъм с поредния бисер, не е случаен и това стана бизнес, да се заличават гробове ...гризна история.
4
3
 
42
 
! Отговори
бай х преди 6 години
ако на починалия наследниците са в чужбина ?? или няма наследници ....