София - ниски данъци, но намаляваща раждаемост

Столицата ни все пак е сред най-добре представящите се градове в Европа
7
София - ниски данъци, но намаляваща раждаемост
Снимка: архив, БулФото

София, заедно с Югозападния регион, в който е разположена, заема 10-то място в класация за най-добре представящите се градове в Европа, изготвена от американския Milken Institute. Според доклада столицата ни дори задминава Берлин, Дъблин и Копенхаген и съответните им региони.

В изследването си организацията посочва, че едно от водещите предимства на региона са конкурентните данъчни ставки, които допринасят за ниските разходи за правене на бизнес. В същото време регионът е център за публично финансирани проекти за проучвания и развитие. Основен недостатък обаче е намаляващата раждаемост, което може да доведе до предизвикателства в бъдеще.

Според доклада регионът е задминал всички останали 278 проучени региона в Европа по растеж на заплащането както в едногодишен, така и е в петгодишен план до 2013 г. Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са ключов икономически двигател и спадът им по време на глобалната финансова криза е ограничил създаването на работни места в сравнение с периода преди това.

София и Югозападният регион са изоставали спрямо останалите региони в топ 50 от гледна точка на растежа на заетостта през петте години до 2016 г., но в края на този период се наблюдава стабилен ръст от 1,75%. Отбелязва се, че регионът е и привлекателна дестинация за аутсорсинг благодарение на високоскоростния интернет, конкурентното заплащане и доброто чуждоезиково образование.

Високотехнологичните услуги, включително информационната и комуникационна индустрия и техническите и научни услуги, представляват голям дял от регионалната икономика на София, се казва още в доклада.

Лондон е лидер в класацията, като три от петте му съставни региона са в челната десетка. На първо място за най-добре представящ се град обаче е Централноизточен Лондон.

Според доклада динамичната му икономика е довела до по-бърз ръст на заетостта спрямо всеки друг регион, което отчасти се дължи на глобалния му финансов хъб, процъфтяващите информационен и комуникационен технологичен център и квалифицираната международна работна ръка.

Стокхолм, с процъфтяващата си технологична общност и развития производствен сектор, е на второ място, а Будапеща на трето заради бързата скорост на отваряне на нови работни места.

Икономиките на знанието и аутсорсинг хъбовете в Северна и Централна Източна Европа също се представят стабилно, а средиземноморските региони се справят по-слабо, все още усещайки ефектите от дълговата криза.

Преките чуждестранни инвестиции са жизнено важни за регионалното развитие на производствените хъбове, отбелязва докладът. В същото време привличането на свързани с тях дейности за проучвания и развитие ще бъдат ключови за поддържането на конкурентно предимство предвид повишаването на разходите за труд.

Кои градове са в топ 20 на класацията, четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Пулпудева преди 6 години
Мамин Ваньо, държи рекорда. В Пловдив данъците са най - високи. За сметка на мизерните заплати!
5
9
 
8
 
! Отговори
Благоевград преди 6 години
София е предградие на Благоевград. Едно време, когато не беше модерно и толкова лесно да се учи в Западна Европа, богатите софиянци идваха в Благоевград да изкарат западна тапия. При нас идваха и, за да видят чист град, слънце и зеленина. Както се пее в една песен - Благоевград за вас е пак Париж.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако включим и всички всекидневни нерегламентирани плащания , корупцията и рекета, картинката е коренно различна и задминаваме държавите с високи данъци
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този балон с ниските данъци скоро ще експлоадира. ГЕРБ нарочно го правят, но скоро ще започнат проблемите.
2
3
 
36
 
! Отговори
11 преди 6 години
Хайде стига с мантрата за ниските данъци. Като добавим към 10-те процента ДОД 20% ДДС върху всякакви покупки, безмислените, но задължителни пенсионни и здравни осигуровки излиза, че никак не са ниски - особено спрямо качеството ни на живот!
1
4
 
33
 
! Отговори
Уау! преди 6 години
София е по-добре от Берлин, Дъблин и Копенхаген:-)А българската журналистика е най-обективна и независима в света!