За чист въздух: Двойна "синя" зона, без коли в центъра, безплатен тролей

Столичната община подготвя мерки за борба с мръсния въздух
12 дек 2017 16:23,
116
За чист въздух: Двойна "синя" зона, без коли в центъра, безплатен тролей
Снимка: архив, Булфото

Двойно увеличение на таксата за "синя зона" в центъра на София, безплатен градски транспорт и пълна забрана за влизане на автомобили в централната част на столицата.

Това са само част от мерките, които общината предлага да бъдат въведени, в дните, когато се очаква значително превишение на замърсяването на въздуха.

Още по темата

Зам.-кметът по екология Йоана Христова посочи, че идеите ще бъдат представени на Столичния общински съвет, който ще има последната дума за въвеждането им, пише "Дарик".

Друга идея е да се въведе и зелен билет за градския транспорт, който да бъде на цена от 1 лев за целия ден.

Ако и това не даде резултат, от Столичната община твърдят, че целенасочено ще сигнализират КАТ да засилят проверките върху моторните превозни средства по отношение на тяхната техническа изправност.

Ако все пак повишаването на емисиите на фини прахови частици продължи, общината предлага да се въведе гъвкаво работно време за администрациите в центъра на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези идеи са доста безидейни. Проблемите са много и се търсят бързи решения, а това не е правилният начин.
40
3
 
14
 
! Отговори
да де преди 6 години
Важното е да не дразним електората, който се топли на твърдо гориво.
39
2
 
2
 
! Отговори
Мижи преди 6 години
да те лажем
38
3
 
18
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Даже и всички коли да ги спрат в София, когато има наднормено замърсяване, замърсяването ще си остане почти същото. Основният замърсител е отоплението с твърдо гориво, което замърсява между 10 и 500 пъти повече от всичко останало в студените дни. С други думи фандъкова пак имитира дейност, а някои се хващат на въдичката.
37
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъчка едно си знае, едно си бае... автомобилите, та автомобилите, па сини зони, па зелени зони, па техническа изправност, па КАТ щели да сигнализират...А проблема е, че у Софията се топлят на *** и дървьие. Щото тока е скъп, а парното е в постоянни аварии, но не - колите са виновника. Да се чудиш що ги няма същите проблеми извън отоплителния сезон.Ама вместо да решим на хората проблема с отоплението е по-лесно и по-евтино да прехвърлим проблема на хората с коли - те да плащат.
36
6
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Млади момко ДЪРЖАВАТА си е държава-имагинерно понятие.Тя се създава от хората,от поданиците си.И колкото повече бизнес умове има ,толкова е по могъща.Да не би Бил Гейтс,Зукъбърг и Брансън а в по старо време Едисон и Форд да ги е ,,създала" държавата.Точно обратно предприемчивите,мислещи и изобретателни хора я правят силна.Тоя зрял социализъм който строихме уби предприемчивоста на българина и вие младите сте следствие от това- ,,Дайте,дайте,дайте! А вие какво ще дадете?По цял свят не е така!!!
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 29Знам къде е разположена София не ми обяснявай врели, некипели. Проблема е, че общинарите вървят по най лесния път вместо да обуздаят при матите предлагат мерки с които няма постигнат нищо съществено.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минавайте на електрически коли или се махайте, София е като леген и задържа от Витоша се вижда като облак.
33
6
 
3
 
! Отговори
ув преди 6 години
дО 34 тО БИЛО САМО ОТ ПРОВИНЦИЯТА НАРУШАВАЛИ паркирането ,а софиянци (колко ли са ?) всички паркират правилно ,нали ?)
32
1
 
24
 
! Отговори
AcOrP преди 6 години
пак колите виновни... Е как да го цяла година всичко е в нормите и като застудее се вдигат в пъти фините прахови частици... *** дай да вдигаме синята зона за МПС-та в центъра и така в Бояна въздуха ще стане по чист. *** тея дето горят гуми и всякви *** да се греят ефтино и замърсяват въздуха най-много да ги игнорираме,че нали са елита дето живее в Бояна,Княжево,Драгалевци и т.н.
31
4
 
13
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Човек,това за *** е така,но на което и голямо кръстовище и улица да застанеш,за 10 минути ще ти се задръстят дробовете от автомобилни изпарения.София е котловина и особено зимата ниското налягане,студения въздух падащ надолу и мъглата пречат на отровите да се разнасят настрани!
30
9
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 6 години
Не става дума за хората със служебен паркинг.В центъра те са ,,единици"Става дума за волните ездачи от цяла България ,които паркират където им падне-тротоари,градинки,училищни дворове и зелени околоблокови площи А 3/4 от софиянци ги грее.Явно си под 30-35 и не помниши не знаеш някои неща.Ако не съзнаваш че метрото е от ОГРОМНА ПОЛЗА/И още лъчове ще има/ значи или не си софиянец,или си черногледАз от Сердика съм за 5 минути до работата на Др.Цанков.Ако ти идваш от Владая или Люлин е друг въпрос
29
0
 
11
 
! Отговори
До Димо преди 6 години
Димо,Димо,по цял свят това е функция на държавата.Да направи подходяща за реализация по-голяма част от територията,а не само столицата и още 2 града.Създават се условия от държавата,а чак след това хората се реализират!
28
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото решение е да се вдигнат данъците на МПС!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 15Няма ли да е по-правилно, таксата да се разпростре върху целокупния ползвател и потребител из територията, както на всекакво МеПеСе изключая джондер-ите, така и на всичкото тоци, щото част от микса се произвежда от ***? За едната по-голяма справедливост.
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 15Ти май продължаваш да се правиш на разсеян. Основния проблем през зимата в София са *** "еколози" дето събират и горят всичко което им попадне, после e твърдото гориво и най-накрая автомобилите. Между другото да ти напомня, че през лятото когато автомобилите са в пъти повече общинарите никакви ги няма понеже и замърсяването по кварталите си е в норма,изключвам натоварените улици и булеварди.
25
6
 
8
 
! Отговори
Димо преди 6 години
Прекрасни намерени,,дано се осъществят.А колкото до работните места КОЙ ДА ТИ ГИ ОТВОРИ бе 4.Спрете с това ,,ДАЙТЕ" ,,ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ" ,,НАМЕРЕТЕ НИ"Който е умен и предприемчив ще си намери,ще му се даде повече.А който виси по цял ден пред клавиатурата и разчита на мама и тате/както сте повечето по сайтовете/ ще продължи да хленчи и да чака........,,да падне тавана"Няма казарма,няма,,неблагонадежден",пълна слободия.А сега при тези условия ако не се реализирате,е гати и лигавото поколение.
24
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София метрото изобщо не е като в Лондон, Ню Йорк, Москва или Берлин.Има два лъча, строят трети. И няма нито един кръг, независимо дали е вътрешен или външен. Три-четвърти от софиянци не ги грее, че има нещо като метро!Аз съм от тях. И няма да сляза от автомобила си, който е Евро-5.На работа си в центъра имам служебен паркинг, не преча на никого.Сини и зелени зони не ме интересуват. Ако ми се наложи търся частен паркинг.На общината не искам да плащам, защото са рекетьори и разбойници!
23
3
 
18
 
! Отговори
МАФИЯ ГЕРБ ФАНДЪКОВА преди 6 години
МАФИЯ ГЕРБ ФАНДЪКОВА
22
2
 
20
 
! Отговори
REX преди 6 години
Хайде общината да обясни черния дим от комините на ТЕЦ Земляне, който се виждаше с просто око от високите части на Княжево, през уикенда. Не са проблемни само автомобилите.