Обещание: София ще се мие по-често догодина

Причината е бъдещото еврошефство и мръсния въдух в града
22 дек 2017 08:12, Анисия Иванова
26
Обещание: София ще се мие по-често догодина
Архив: Булфото

Улиците в София ще се мият по-често догодина и няма да бъде променяна такса смет. Това стана ясно след като Столичния общински съвет прие план за чистотата на София. Причините за по-честото миене на улиците са свързани с предстоящото българско председателството на Съвета на ЕС и мерките на общината за справяне с мръсния въздух в града.

Разходите на столицата за почистване, събиране и третиране на отпадъците през 2018 г. ще бъдат близо 184 млн. лв., което с 11 млн. лв повече от тази година.

"Основното увеличение е в дейностите, свързани с лятното почистване. Увеличаването на средствата и броя на кратностите за почистване чрез измиване на улиците е мярка, свързана както с грижа за чистотата на въздуха, така и имаща отношение във връзка със създаване на по-приветливо състояние на града. 4 пъти годишно миене на улиците с автоцистерна и 10 пъти с т.нар. дюзи“, обясни шефката на екологичната комисия към СОС Лорита Радева.

От своя страна зам.-кмета Йоана Христова допълни, че лятното почистване не включва само миене, а и метене. "Включва почистване от наноси на уличните платна, метенето и миенето на подлезите, на тротоарите“, обясни Христова. От опозицията обявиха, че главно ще се чисти около НДК, защото там ще се провеждат срещите с европейските гости и не подкрепиха доклада.

25,2 млн. лв ще отидат за третиране на битови отпадъци - основно в завода за боклука и инсталацията за компостиране. В тази сума се включват и таксите за депониране, които общината плаща на регионалните екоинспекции. 4,5 млн. лв. са заложени в за събиране и транспортиране на едрогабаритни отпадъци като стари мебели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Драги, нали някои пееха "Комунизмът си отива...". Тогава с миеше всяка нощ със силни струи вода. Ако си изпуснеш кифличката, можеше да я изdухаш и хапнеш! Е, нямаше коли, а тази вечер специално гледах - в кола - по един човек! При това метро в София и гъста мрежа автобуси, тролеи, трамваи. Но не, и *** е Ганка се гъзоположили сами във возило, тровят ми въздуха, свиркат изкрейзили! Писна ми!
19
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Ние се избирателно.В Младост има улици,които не са нито от 20 години.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време карахме зад камиончето което отпред пръскаше, с четки събираше *** и отзад миеше.Такова камионче не съм виждал от дете, явно му е минала модата...
17
1
 
7
 
! Отговори
В кварталните улички преди 6 години
Не става само с вода и метла трябва и асфалт с валяк.
16
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Няма как да се се преборят със замърсяването в София, ако всички улици и тротоари не се мият поне веднъж седмично, а на места трябва да се мият всеки ден. В последните години през лятото 2/3 от замърсяването в София е заради неизмитите улици и тротоари. Само в студените дни, когато започне използването на твърдо гориво, неизмитите улици отстъпват първото място в замърсяването на безспорният победител, твърдото гориво, замърсяващ 5-10-20 и повече пъти над пределно допустимите норми.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, те сега хич не мият, а за кварталите да не говорим, че с години не са мили. Какво означава по-често, никога няма точно и ясно казано кое как ще бъде.
14
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PepoМи не, не сме. Защото ни писна да се пише и говори само за това голямо село наречено София сякаш други градове в тази държава няма.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Най 11Онзи чисти се през нощта, а не да ги затварят в час пик и да имитират миене.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е по-често де цели два пъти и то не навсякъде.
11
2
 
7
 
! Отговори
Атанас преди 6 години
Похвално е, че са заделени допълнително пари за миене на улиците. Но за да има някакъв положителен ефект от миенето на улиците на София трябва да се мие всяка една улица в целия град не само в центъра поне веднъж седмично. Нашата улица в Дианабад я измиха 3 пъти през тази година. Прахоляк и мърсотия навсякъде, коли се "катерят" върху тротоари и градинки. Може би само центъра на града има някаква визия, мият се улиците по-често и няма паркирани коли кой където свари да спре.
10
24
 
4
 
! Отговори
Най преди 6 години
Спрете да мрънкате, ако попътувате извън България ще видите че София е доста чист град за столица. Бавно градът се променя в положителна посока... Ако се чисти се тюхкате защо са затворили булевард за да се почисти, ако не се чисти "защо не се чисти"? Няма угодия за вас..-
9
3
 
9
 
! Отговори
Pepo преди 6 години
Статията е само за София, те седнали да питат и за другите градове... Тъпички ли сте или да....
8
3
 
23
 
! Отговори
.. преди 6 години
Едно време миеха големите булеварди всеки ден.Малките улички ги миеха веднъж седмично.Сега мият големите булеварди веднъж годишно, а малките улички... не се мият въобще.
7
1
 
5
 
! Отговори
До българина преди 6 години
За да има финансова децентрализация, трябва да има и социална такава, а това означава половин София да се изсели. Иначе тези пари, които провинцията хипотетично получи, ще станат изяден доход.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига циркове бе - заради европредседателството ще се мие по често , като свърши ще се спре да се мие
5
10
 
3
 
! Отговори
българина преди 6 години
останалите градове да мрът нали?!? референдум за смяна на столицата или разхвърляне министерствата из областните градове! до кога софия ще ограбва България? до кога лизинговите коли ще са със софийска регистрация и фабриката в плевен а данъчнаста регистрация в софия? това е лцемерие и грабеж. искаме финансова децентрализация веднагакато в шврйцария и германия
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като вземе да светне София от чистота...поредната простотия!
3
1
 
7
 
! Отговори
измиват=избиват преди 6 години
Като валне малко бариев дъждец..
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А останалите градове в България?
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да по-често.Тази година нито веднъж. Догодина - веднъж.