Специалисти предлагат: Метрото до Перник! Буквално

Появи се нова идея за връзката със столичното метро
28 дек 2017 21:12, Красимир Ангелов
61
Специалисти предлагат: Метрото до Перник! Буквално
Снимка: Булфото

Транспортни специалисти предлагат ново решение за връзката на Перник със столичното метро,  съобщи на пресконференция Мартин Златков - асистент във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков".

Според тях по-рационално би било закупуването на специални двусистемни мотриси, които да излизат от тунела на трета метролиния при 19-та метростанция (Горна баня) и по съществуващото жп трасе да правят връзка с Перник, че дори и с Радомир.

Двусистемната мотриса е електрически мотрисен влак, който може да се захранва и от система за железопътен транспорт, и от система за метро, обясни Златков, цитиран от БТА.

По думите му вече е внесено предложение в Столичния общински съвет от 30 ноември за удължаване на трети метродиаметър и закупуване на такива мотриси. От реализирането му ще се облагодетелстват и жителите на София, увери Златков.

Според него екологичният релсов електрически транспорт ще доведе до намаляване на трафика през Владайския проход и автомагистрала "Люлин", което чувствително ще снижи вредните емисии, генерирани от влизащите в столицата автомобили, ще се решат проблеми и с паркирането, шум, задръствания и др.

А времето за пътуване ще се съкрати почти двойно. По думите на Златков предложението е подкрепено от граждански инициативен комитет за подобряване качеството на живот на населените места и квартали в южната част на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
36
 
! Отговори
Leo преди 6 години
В нормалните столици хората пътуват до предградията с влак, а не с метро. Ако се поучат от опита в Париж, Мадрид, Амстердам и т.н. общината може да инвестира в градска железница, която да обслужва, да кажем, направленията Радомир - Ихтиман, Своге - Пирдоп и т.н. Влаковете биха имали връзка с метрото в Горна Баня, Централна гара и гара Искър, не би се наложило да се правят големи инвестиции в нова инфраструктура и би било излишно да закупуват специални метро влакове до Перник. Не всичко е метро..
32
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София като има метро защо трафика и задръстванията не са намалели. Кой ти ползва метро и градски транспорт?
31
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз от колата не слизам ако искате и до Кюстендил да пуснете метро все ми е тая.
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тази цел има влакове. Разстоянието наистина е малко, но е безсмислено да се хвърлят пари за метро по ред причини. Строете нова линия успоредна на магистрала Люлин (без спирки по селата) и сте готови.
29
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А от "Надежда" защо не пуснат линията до Чибаовци! Ние тук също се надяваме!
28
7
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Забравихте Банско!
27
11
 
30
 
! Отговори
+++ преди 6 години
Няма смисъл в това предложение. Метровлакове на примерно 12 минути, а БДЖ ту ще закъснява, ту ще избързва и в крайна сметка ще останем без третата линия на метрото, поради невъзможна синхронизация на БДЖ и метрото. Най-разумното решение е очевидно - продължава се метрото на гарата и там се прави станция на метрото. Така се прави по света.
26
16
 
18
 
! Отговори
олег преди 6 години
Според кухата пернишка кметица, Перник няма нужда от тролейбуси и ги нарязаха и пуснаха автобуси, обаче според софиянци им било нужно директно в метрото да влизат с влака.Аз пък смятам, че метростанция Черни връх е т.нар. лилаво-карамбозова линия, която продължава през Самоков, рилски езера, Дупница, Благоевград, Сандански и Петрич.
25
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой май от тия "специалисти"Още не е изтрезнял
24
13
 
30
 
! Отговори
i'm преди 6 години
Това всъщност изобщо не е лоша идея. Стига на някой да му стигне акъла за да го осъзнае.
23
6
 
49
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Предвидете да има рампа и перничани да могат да влизат във вагоните на метрото с ГоУфо.
22
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Сървул, не ме интересуват глупостите на някакъв *** от селокато теб който ми говори на "ЛюксембурК".Капиш, пайзано?!
21
8
 
39
 
! Отговори
tony t преди 6 години
Това отдавна съм го предрекъл че един ден София ще стане квартал на Перник ! И ето нещата се случват .,, Ти да видиш" както се казваше в една реклама .
20
20
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яко!!Университет Перник.Метрото до Перник.Перник квартал на София.Да се готвят Кюстендил, Пазарджик, Враца, Своге и т.н.Когато селянин Оправя държавата става това!!
19
10
 
17
 
! Отговори
Перничанин преди 6 години
Перничани заслужават това защото те сбъднаха заветите на Левски за чиста и свята република. Георги Димитров направи България република, а Георги Първанов - член на НАТО и ЕС!
18
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой, който има работа в Перник, няма да отиде с метро, вместо с кола.Само пенсиите с безплатни карти ще се возят напред-назад.
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до евросело Черниче ега стигне, щот един алявец от понеделник до петък пътува с бдж-то даскал да е, вие нищо не знаете
16
5
 
14
 
! Отговори
... преди 6 години
Само ако Перник ни стане квартал!
15
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В белите държави с един билет ползваш и метро и влак
14
15
 
21
 
! Отговори
българина преди 6 години
мм дааа, парите за софйското метро дойдоха от националната програма транспорт, т.е. бяха откраднати от страната да се решат софийските проблеми както винаги. смяна на столицата и разхвърляне на министерствата из областните градове иначе ще има поне три Българии а софия отделно