Специалисти предлагат: Метрото до Перник! Буквално

Появи се нова идея за връзката със столичното метро
28 дек 2017 21:12, Красимир Ангелов
61
Специалисти предлагат: Метрото до Перник! Буквално
Снимка: Булфото

Транспортни специалисти предлагат ново решение за връзката на Перник със столичното метро,  съобщи на пресконференция Мартин Златков - асистент във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков".

Според тях по-рационално би било закупуването на специални двусистемни мотриси, които да излизат от тунела на трета метролиния при 19-та метростанция (Горна баня) и по съществуващото жп трасе да правят връзка с Перник, че дори и с Радомир.

Двусистемната мотриса е електрически мотрисен влак, който може да се захранва и от система за железопътен транспорт, и от система за метро, обясни Златков, цитиран от БТА.

По думите му вече е внесено предложение в Столичния общински съвет от 30 ноември за удължаване на трети метродиаметър и закупуване на такива мотриси. От реализирането му ще се облагодетелстват и жителите на София, увери Златков.

Според него екологичният релсов електрически транспорт ще доведе до намаляване на трафика през Владайския проход и автомагистрала "Люлин", което чувствително ще снижи вредните емисии, генерирани от влизащите в столицата автомобили, ще се решат проблеми и с паркирането, шум, задръствания и др.

А времето за пътуване ще се съкрати почти двойно. По думите на Златков предложението е подкрепено от граждански инициативен комитет за подобряване качеството на живот на населените места и квартали в южната част на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера гледах в тубата клип на някакъв японец от влака на магнитна възглавница. Мина близо 40 километра за няколко минути и разви 501 км/ч. Толкова сме далече от истината че и идея си нямаме. Имаше и доста интересно клипче с новите трамваи в Люксембурк. Е не са като уж много хубавите зелени швейцарски.
12
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам намерение още преди Красно село да се прескачам с винкели.
11
16
 
28
 
! Отговори
Fake taxi преди 6 години
Е па влако от Перник нали спира на централна гара а там има метро...оти требе да пускат метро до Перник...***...лапачи на държавната пара...па и учил за това...малиии
10
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-смисленото предложение за трети метродиаметър!Другият вариант е договор с БДЖ и връзка с влакове на самата гара. или разширяване на метростанцията и общ перон с мотриса на БДЖ
9
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не стига, че подбиват заплатите, ами метро да им построим не не и не!
8
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си го платят да иначе не.
7
4
 
36
 
! Отговори
топлатавода нещо преди 6 години
В Неапол(дето се води дива индия на италия) хващаш влакчето от селото на разстояние като Перник-София и и слизаш в Центъра на града(метро). Значи може. Да го направят тогава.Весели Празници!!!
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да направят цяла България да работи в София и да си пътува с бърз влак
5
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се вдигнат цените на панелките в Перник...
4
19
 
25
 
! Отговори
FAQ DAT S*IT преди 6 години
Ужас! Дано не се случи това нещо, защото освен работещите ще има и много "туристи" от този прекрасен, изпълнен с миролюбиви, интелигентни и одухотворени хора град.
3
1
 
39
 
! Отговори
Татко Карло преди 6 години
Че падне цената на Голфовете...
2
3
 
17
 
! Отговори
Пук преди 6 години
Сиде и до Пловдив така.
1
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е умна идея щото през този проход ежедневно тези с ПК или преведено на български Петстотинте Коня правят катастрофи. С метрото ще им е и по удобно по бързо а й ще икономисат мангизи от гориво в задръстванията. Тъй като има роботещи в София и от Радомир и Кюстендил може да се помисли и в тази посока.