София – няма как да не се влюбиш. Ако я видиш от мъглата!

Посрещаме ЕС с вкусни храни и напитки, но какъв ли въздух ще дишат гостите ни?
91
София – няма как да не се влюбиш. Ако я видиш от мъглата!
Снимка: Булфото

Европа идва! При нас, на крака! А ние ще я посрещнем с надежда, с прочутото българско гостоприемство, шопска салата, с присторена и нагласена липса на трафик и... мръсен въздух и мъгла.

Преди няколко дни Министерството на българското председателство на Съвета на Европейския съюз представи клиповете, с които България ще се рекламира през следващите 6 месеца. Прекрасни видеа, с хубавото мото: "България – няма как да не се влюбиш". Бихме добавили – ако можеш да я видиш от мъгла.

Още по темата

В София мъглата е чест спътник на зимата, има си и климатични особености, но за мръсния въздух никой не обича много да говори. В съседно и братско Скопие например, в последния месец здраво се вдига аларма за качеството на въздуха. Дори градският транспорт там бе обявен за безплатен от кмета на града заради лошото качество на въздуха, а освен това бе наредено улиците в града да се мият ежедневно. Тук обаче градски транспорт безплатен няма, само декларираме готовност, защото така е по-лесно. А улиците ще ги мием през април и май. То е излишно сега, пада дъжд и те сами се мият! Но за сметка на това замазваме очите с твърдото размахване на пръст към стари автомобили, защото явно те са единственият виновник за мръсния въздух.

Е, вече спокойно може да кажем, че македонците са измислили и мръсния въздух, да ни олекне, че там е по-зле и... да погледнем и нашата градинка. А в нея официалните институции, които проверяват замърсен ли е въздухът, или си мълчат (а може би се заглушават), или дават ведри данни за утринна свежест. А независимите измервателни станции показват точно обратното – сериозно замърсяване и то не само в София... Е сега на кого да вярваме в крайна сметка?

И ако утре посрещнем гостите си от Европа в такава задушаваща мъгла, какво ще им обясним? Че дишат кристално чист въздух от Витоша ли? Сигурно ще им кажем, че софиянецът вече е толкова богат, че има по няколко коли и ги кара едновременно. Ама пък като ги пуснем по празните булеварди "Брюксел" и "Цариградско шосе" (защото нали ще спираме целия трафик, барабар с автобусите, че да не притесняваме гостите) как да ни повярват?

Най-добре просто да им кажем: Драги гости, добре дошли в столицата на най-бедната страна в ЕС, където хиляди домакинства се отопляват през зимата на дърва и въглища, последните с много ниско качество. А още по-неприятното – където има квартали, където се горят гуми, парцали и пластмаса, за да се топлят през зимата. А общината е безсилна да направи нещо срещу това. Но за сметка на това пък се бори здраво с трошките по улиците. Поне на думи. Друго и да не е, поне паяци да ги вдигат има бол. Друг е въпросът, защо като глобяваме и събираме пари от едно, не можем и не искаме да глобяваме и събираме пари от друго?

Всъщност, може би вместо да ремонтираме НДК-то, трябваше да направим една красива сграда на Витоша – хем чисто нова, хем на чист въздух за гостите, хем да видят как се строи успешно в планината, хем да се влюбят в София... ако изобщо я видят отгоре от мъглата.

Пък дано ни дадат и малко акъл как да дишаме по-чист въздух. Ако стане това може пък и да поработим в тази посока. Защото утре гостите ни ще отседнат в най-хубавите хотели на София, в стаи с отлична гледка, ще погледнат през прозореца и накрая... няма да видят нищо от нея, не дай си Боже. Язък ни за усилията! И как да ни обикнат, като даже няма да ни видят. Макар че, казват, то най-хубавото било невидимо за очите...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А беАми отвори карта с въздуха в София и ще видиш, че около ромите във Факултета е най мръсен въздуха в центъра е чист в сравнение с кварталите там Разсадника,Красна Поляна,Овча Купел и Лагера. Лятото няма проблем въпреки, че и тогава горят кабели за джица. Писна ми вече или да се сложи ред или няма да плащам заради мизериите на тази прослойка.
58
4
 
12
 
! Отговори
9988 преди 6 години
До Анонимен 50Лольо, ходи си пийни хапчето и цуни н.в. Тиквата. *** си бяхте, още по-*** станахте, краливи герберастски кухари! Иде ви края батко, иде ви...
57
6
 
6
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Къде пък в София(освен крайните квартали и *****махали)се палят печки?Сигурно влачат кубици дърва по етажите.....Хайде холан!То в провинцията вече масово се кара на климатици,та в София ли.Особено пък при меко време.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактПо важният въпрос е дали в новопостроения град няма да се намърдат същите м=ши . Иначе , ако отидеш в парламента и МС всичко е от *** дето нямат нищо общо със София.
55
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хвърлиха десетки милиони левове за разкрасяване на София, а през това време *** им електорат им се смее и замърсява въздуха с горящи автомобилни гуми и ***. Европейците ще се надишат с най-мръсния въздух в цял ЕС, щото наште управници не смеят да разчистят гетата.
54
4
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Проблемът със замърсяването на София има едно просто решение-столицата се премества на друго място,най-добре някъде в северна България,но не В.Търново(ще се съсипе хубавия град).Може да бъде построен изцяло нов град.Тогава ще има сериозен отлив на население(минимум 1/3) и еко-обстановката ще се нормализира.Любопитно ще е да видим дали София може да съществува ако не е столица-т.е. ако не е център на паричните потоци, вкл. корупционни.
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 50Кажи ми цената на метростанциите и се разкарай нагло герберастко суджуково изчадие.
52
3
 
2
 
! Отговори
аман от терористи преди 6 години
Колегите да ползват снимки и филми от Витоша виждат се тежки грозни обеми от мръсен газ и въздух напълнили пробивите причинени с холограмни оръжия и бели радио активни скенери вкл халогенни,лазерни ,xenon i светодиодни.Превърнаха милиони водачи на МПС в опасни недопустими за повръхноста вредители.Терористите на власт с а продали само за миналата година над 5 900 000 тежко терористични холограмни оръжия маскирани като "Винетки\ въпреки писмени експертни доклади получени от тях преди години.
51
9
 
5
 
! Отговори
а преди 6 години
Мъгли в София падат още по военно време - нали със стратегическа цел е правено това летище тук точно заради мъглите. Та еврогостите и тогава да бяха дошли по мъгливия период, пак нямаше да видят красотите на София от мъгли и както някой по-долу каза - няма връзка със замърсения въздух. Тенденциозна статия.
50
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ, за разлика от някои предходни правителства като ТРОЙНАТА ЛАМЯ, строят метростанции, които ще омекотят трафика и използването на коли за ходене на работа. Въздуха ЩЕ СЕ ПОДОБРЯВА, освен ако рубладжиите не ни изкарат от ЕС! Тогава въздуха ще стане като в Китай! Или като в Челябинск с рутений 106!
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 28Само, че с катализаторите има един малък проблем явяват се любим улов за нЕкои, а полицията я нЕма никаква и така една сутрин пред блока осъмнахме приятно изненадани с гърмящи ауспуси. Само не ми казвайте, че трябва да съм съвестен и да си купя нов заявявам, че никога няма да го направя в тази скапана държава.
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои казват, че бедните замърсяват въздуха. Не е точно така. Познавам богати хора, които ей така, за разкош лъхат по кубик дърва на ден през камината. Освен това 20 годишен Голф с УГУ, замърсява по-малко отколкото 2 годишен джип дизел 5000 кубика.
47
2
 
0
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 6 години
НАгли терорiсти на власт в София увредиха тежко биосферната охрана като принудиха милиони водачи на МПС да увреждат жестоко 24 атмосферния океан с включени фарове и бели високо вредни режещи радиоактивни скенери .Тежки увреждания се правят с нагло престъпни НЕЗАКОННИ Холограмни оръжия продавани в полицейски рекет за лепене на предни стъкла на автомобили..Новите увреждат тежко климата .увредения обем е напълнен почти до горе с остротоксични газовеКолеги да ползват снимки и филми от витоша
46
4
 
5
 
! Отговори
asd преди 6 години
ТЕЗИ ГЛУПОСТИ СЕ ПИШАТ И ТИРАЖИРАТ В МЕДИИТЕ ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ! ГЕРБЕРИТЕ ЦЕЛЯТ УДАР ПО БЕДНИТЕ ХОРА , КОЙТО НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПО ХУБАВИ КОЛИ ! ЦЕЛЯТ ДА ИМ ЗЕМАТ И ПОСЛЕДНИТЕ ПАРИЦИ , *** ! И ВСИЧКИТЕ ОВЦЕ ВЕЧЕ СТЕ ГОТОВИ ПОСТОЯННО ДА ГО ГОВОРИТЕ ТОВА, А НИМА ПРЕДИ 5 , 10 ГОДИНИ БЕШЕ ПО-РАЗЛИЧНО ОТ СЕГА ? СЪМНЯВАМ СЕ ....
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПешоПоне се е произвеждало нещо различно от чааавита, които после ще ти увиснат на врата като воденичен камък заедно с 10-те си негови чиивета.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На автора да му прокарам един кюнец в хапартамента да види каква красота е.
43
2
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Изключително мръсен бил въздуха..... А какъв беше преди 15г., а преди 30г.?? Ако сте от София и сте живели по това време - спомняте ли си местните ТЕЦ-ове, бълващи сажди и мазут?? А смрадта, която се носеше?? Да, може да се направи още много по въпроса, но не станахме ли по-големи светци и от Папата??
42
0
 
7
 
! Отговори
боян преди 6 години
браво, краси, много смислено и добре написано, само дето на тиквите в общината каквото и да им говориш, не увират
41
1
 
15
 
! Отговори
Бай Ганьо Ромейски преди 6 години
Друго си е да краднеш някоя гума и да се сгрееш с нея. Така се пести от ток!Добре долши, юрупейци! ТУКА СМЕ ТАКА!
40
0
 
15
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Както на моя автомобил плащам екотакса,има катализатор и минавам ГДП на газанализатор, така трябва да е и твоя комин. Макар, че моя автомобил за 10 години отделя далеч по-малко вредни емисии, отколкото твоя комин само за месец. Андрешко, Анднешко...тарикат селски.