Борят софийския смог с Евро 5-6, зелен билет и екостикер

Заради смога може да скочи двойно цената на "синята зона"
11 яну 2018 07:53, Петя Славова
152
Борят софийския смог с Евро 5-6, зелен билет и екостикер
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Всички коли в България да имат стикери, показващи колко вредни емисии изпускат във въздуха. Такива законодателни промени предлагат от Столичната община. В дни, когато се очаква силно замърсяване на въздуха, в центъра на София ще се допуска движение само на автомобили с екологичен стандарт Евро 5 или Евро 6. Това е една от крайните мерки срещу обгазяването, които предвиждат в общината и които бяха представени на заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет, пише "Монитор".

Мерките ще се прилагат в зависимост от степента на замърсяване и количеството фини прахови частици, които се очакват в следващите 48 часа. Ако те са между 50 и 100 микрограма на кубичен метър, общината само ще отправя призиви към гражданите да не излизат с автомобилите си и да не палят печки на твърдо гориво.

Още по темата

Ако се очаква замърсяване от над 100 микрограма буферните паркинги в града ще работят безплатно, за да могат хората да си оставят там колите и да се придвижат до центъра с метро. В случай, че праховите частици са над 150 микрограма на кубичен метър таксата за паркиране в синята зона в центъра ще е двойно по-висока – 4 вместо 2 лева на час.

Най-драстични мерки се предвиждат, ако очакваното ниво на замърсяване е над 200 микрограма. Именно тогава няма да се допускат в центъра на града автомобили, които не отговарят на най-високите екостандарти Евро 5 и Евро 6. За да се случи това обаче, са необходими законодателни промени, с които всички коли в страната да бъдат сертифицирани и задължително да имат стикери, показващи колко замърсяват.

Следващата стъпка е въвеждане на т.нар. зелен билет за градския транспорт. Той ще струва един лев и с него ще може да се пътува цял ден по всички линии на обществения транспорт. Такъв билет ще се пуска, ако праховите частици са били над 200 микрограма на куб. м. в продължение на два дни и в следващите 48 часа прогнозите са те да останата на това ниво. Ако пък екстремното замърсяване продължи повече от две седмици се предвижда пълна забрана за движение на коли в София.

Мерките ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на общинския съвет на 25 януари и ще могат да влязат в сила веднага. Изключение са само тези от тях, свързани със стикерите на автомобилите, тъй като за прилагането им са необходими законови промени, които ще отнемат повече време.

Друга мярка, която предстои да влезе в сила съвсем скоро, е значително повишаване на таксите, които плащат строителните машини и тежката техника, за да влязат в центъра на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде не прочетох какво ще се прави срещу печките, които замърсяват много повече от колите. Както и за братята роми които горят автомобилни гуми и т.н.А може ли да ми обяснят от общината на какво се дължи замърсяването на 01,01, когато нямаше трафик в София.
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Столичната Община просто да сравнят таблиците със замърсяването през отоплителния сезон и другите сезони и ще им стане ясно откъдре идва проблема !
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен само едно нещо ме дразни от всичко. Само едно:"Следващата стъпка е въвеждане на т.нар. зелен билет за градския транспорт." - ОБЕЩАНИЕТО Е БЕЗПЛАТЕН, А НЕ ДА ПЛАЩАМЕ ПАК ЗА ЛЪЖИ!!!!!!!!!!!!!!БИЛЕТА ОЩЕ СЕ ВОДИ НЕЗАКОНЕН ОТ СРС, А ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИ е НЕЗАКННО ДА СЕ ГЛОБЯВАТ ( ТЕ НА СА НА ТРУДВИ ДОГОВОРИ). АНАРХИЯ КРАЙНА ФАЗА КЪМ СРИВ- ФАЛИТ
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
първо трябва да измислят стикети за хибридите, както електрическите, така и на LPG и CNG.Тази стандартизация се отнася само за двигатели с вътрешно горене, които работят на бензин или дизел. В Сф 1/3 от колите поне са преработени допълнително на LPG/CNG, а има и доста фабрични такива. Хибридите на ток (комбиниран ДВГ с електромотор), които харчат по 2-3 литра градско, как ще го сравняваш с един обикновен ЕВРО5 двигател с разход от 7/100?
58
8
 
4
 
! Отговори
Една добра идея преди 6 години
Случайно ми попаднаха данни за забраните за движение на стари коли в един датски град.Доста са любопитни-нямат право да влизат ДИЗЕЛИ от Евро 5 надолу,обаче БЕНЗИНОВИ МОЖЕ,стига да са оборудвани с КАТАЛИЗАТОР.На практика старата бензинова кола с РАБОТЕЩ катализатор(още по-добре на газ) замърсява по-малко от доста нов дизел.Ето го решението за бедните!Накратко-забрана на дизели над 10г.Впрочем в САЩ проблемът е решен точно по тоя начин(защото нямат собствени високотехнологични дизели).
57
4
 
6
 
! Отговори
аз преди 6 години
Много интересно "еколозите" опищяха орталъка против втория лифт на Банско. Щели да отсекат малко дървета. Угодно мълчат при вида на пушещите комини... Те в печките горят синтетични дърва... Спокойно и мадър Раша няма да ви се разсърди ако спрете да купувате домбаски въглища от нея. Нали газта пак е от там.
56
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно къде беше смога лятото? Основната свинщина идва от печките с твърдо гориво, спрете да ни замазвате очите с глупости! И колите замърсяват, но не и колкото печките дето се тъпчат с какво ли не!
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимензелен е билета щото ще го плащат само зелените, *** няма да го плащат.
54
7
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Най-простият начин да се реши проблемът със замърсяването в София е тя да не бъде столица!Когато административният център на България бъде преместен,цялата бюрокрация ще се изнесе и населението ще спадне с поне 1/3.Което ще е напълно достатъчно.Може да се построи изцяло нова столица,което няма да е прецедент.Не ще да е чак толкова скъпо.
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо не се въведе изискване за филтри на комините на къщите, чувал съм че има такова и вероятно като се сложи като гориш гума вътре пушека ще си се връща при теб. Друг е въпроси шведи и други представители на скандинавците доколко ще го спазват това.
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лифтовете ще оправят въздуха, питайте Каролев и Нено Димов
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи преди, като беше 1 лв билетът не беше зелен, а сега позеленя.
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чувал съм, че в Банкя е най-чистия въздух и това се дължало на разположението. А в Красна поляна и Западен парк най мръсен. Но е по удобно за живот в тези квартали, отколкото в Банкя или не? Щото в Банкя си жвееш на чисто идваш до София ад изхвърлиш малко отрови с колата си през деня и пак си се прибираш в Банкя, но пък всеки ден пътуваш и кое е по вредно стреса от ежедневното пътуване или живота сред отрова и шум?
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да друг е проблема, Белград не е в затворена котловина с планини от всички страни
48
5
 
10
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Обърнете системата за данъчното облагане на МПС. Тези с Евро 5 и 6 категория с минимален данък, другите с троен. Преференции в данъчното облагане на имоти за абонатите на топлофикация и газовите дружества ( все пак софия е газифицирана). Акциз на твърдите горива, парите от него във фонд за насърчаване покупките на климатици, газови котли, санираници и всякакви еко-съобразни дивотии. Е вярно електората ще скочи, но ако искаш да живееш в столицата се съобразяваш с живота в нея.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора в Белград къкви таралясници карат-пълно е със застави и голфчета 2 дизелови.Там въздуха е много чист и нямат проблеми хората.Така че очевидно тук проблема е друг.
46
8
 
3
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Гетата 38 От кога обитателите на гетата станаха избиратели на ГЕРБ.? *** освем Би Си *** друго не знае.
45
4
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Пръц Бойко е слънце , но не може да огрее на всъкъде.
44
4
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Не е ясно каква е връзката между смога и цените в сините зони. Ако цената стане 10 лв. на час ще изчезне ли смога?Кой каквото и да казва , знай че става въпрос за пари , а не за чист въздух.
43
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Абсолютна глупост. Ще бъде поредното финансово дране без резултат върху въздуха.