Столичната община срещу отровния въздух. Кой ще победи?

Нужен бил безплатен транспорт, екопалети, миене на улиците
44

3804 гледания   |  Още видео

От доста време насам София се свързва със замърсения въздух, който жителите и гостите на града трябва да дишат. Столичната община прецени, че в дните с най-отровен въздух градският транспорт ще бъде безплатен. За някои софиянци, особено тези, който живеят в най-засегнатите квартали, това ще рече целогодишен безплатен градски транспорт. Но ефективни ли са мерките на СО?

Още по темата

Според общинския съветник от БСП Калоян Паргов трябва ежемесечно миене на улици и канавки в цяла София, дизелът не бива да бъде предпочитаното гориво за градския транспорт, а третата мярка - в домовете, които се отопляват с печки, да не се използват за горене подръчни материали като дрехи или гуми.

"Трябва да има социална екологична политика, съпроводена от строги санкции. Очевидно, за да живеем в чист и зелен град струва много скъпо и метрото не помага. Трябва да се създаде фонд, който да помага на семействата, които не могат да си позволят екопелети за отопление", поясни социалистът пред Bulgaria ON AIR.

В студиото на "България сутрин" общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков уточни, че мерките, които Столичната община прилага не са "днес за утре", а работата по тях продължава с десетки години.

Добави също така, че СО провежда кампания по изземането на непотребни автомобилни гуми от автоморгите и магазините за авточасти. Именно изгарянето на каучука е смятано за един от главните причинители на замърсяването.

"Обществото очаква твърди мерки, а досега такива няма. Усилията трябва да се насочат към замърсителите. Някой трябва да спре старите автомобили и горенето на твърди горива. Искаме да сложим наши измервателни станции до тези на БАН. Ние данъкоплатците очакваме депутатите да си свършат работата!", подчерта създателят на сайта "airsofia.info" Стефан Димитров.

Към разговора се включи и директорът на НИМХ към БАН проф. Христомир Брънзов, според когото въздухът в София в момента е чист и през следващите 3 дни не се очаква замърсяване.

"БАН няма данни, а има прогнози. Да се сравняват двете неща е изключително непрофесионално. Технологията ни е една от най-модерните в света. Гражданската инициатива е нещо много хубаво, но не бива да се преекспонира, тъй като има своите грешки. Трябва да се вярва само на официалните данни от БАН", обясни той.
 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 38 от 33

Правилно! И още въпроси могат да се зададат!
Но, както веднъж ми отговори един студент на запитването ми дали въпросите му за изпит са трудни: "Не са трудни въпросите, трудни са отговорите!"
Та и отговорните фактори в София (кмет, общински съветници, общински служители
и така нататък, и така нататък към посочените от Вас...
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А няма ли кой да зададе въпроса защо тока е на безумни цени, защо масовия доход не покрива сметката за отоплние, защо топлпфикация дава също безконтролни сметки и кара хора които не ползват да плащат колкото другите. И тогава ще с енамери отговора защо хората се топлят с въглища, дърва и гуми
37
1
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ ПОБЕДА преди 9 месеца
Ша победат индобългарите защото Тиквун Ага ще им пусне безплатно парно!!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Махайте печките на дърва
Изкарвам прането за малко на балкона и като го прибера мирише на пушек , трябва отново да го пусна в пералнята
Не се трае вече
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отровният въздух вече победи.И( никой не води статистика колко хора са се разболели от коварни заболявания по тази причина.Или не смеят да изнесат данни за това.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Столичната община срещу отровния въздух?По-скоро-отровния въздух срещу столичната община.Там нямат идея как да решат този въпрос и това ще им изяде главите на следващите избори.А варианти има,но или не се сещат или не искат да ги приложат.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо не се зададат няколко елементарно тъпи въпроси? Например:
- Кой разрешава застрояването на градинки и междублокови пространства?
- Кой не мие улиците? (по време на "лошия соц" миеха през ден и не само центъра)
- Кой разрешава строежа на високи сгради без никакви изследвания дали пречат на свободното движение на въздуха (София и без това е в котловина!)
и така нататък...
32
2
 
4
 
! Отговори
да преди 9 месеца
Не може в топлофицираните райони да е позволено да се гори твърдо гориво. Нямат право на избор- или парно или ток, а то сега и в центъра са на въглища- безумие.
31
0
 
8
 
! Отговори
Малко факти преди 9 месеца
Малко аритметика. За да бъде замърсяването в София с фини прахови частици колкото максимално допустимите норми, трябва във всеки момент във въздуха да има 492 тона фини прахови частици. Ако приемем, че колите замърсяват, то 492 тона, колите ще направят при изминаването на около 12,3 милиона километра. В София максимално едновременно се движат максимум 50-60 хиляди коли, като ФПЧ се разсейват във въздуха или падат на земята и за замърсяване от 492 тона трябва колите да изминават стотици млн. км.
30
0
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 9 месеца
Двигателите на колите са пернебрежимо малък замърсител с фини прахови частици. Нормите за замърсяване с ФПЧ са доста строги. Колите по Евро 5 и 6 (след 2009-та година) са с норма 0,005 г/км, с Евро 4 (след 2005-та година) са с норма 0,025 г/км, а с Евро 3 (след 2000-та година) са с норма 0,05 г/км. Всеки може да пресметне сам колко малко е замърсяването от двигателите на колите. В България коли без Евро 4 от няколко години не се внасят, а скоро ще се внасят коли само с Евро 5 и 6.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КОГА ФАНДЪКА И ТИКВАТА ЩЕ СПРАТ *** И ТЕХНИТЕ КОМИНИ които всъщност ни тровят.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен № 27

И с мен се случи същото и аз получих точно такова писмо даже вече бях забравил, а колкото до застрахователите изобщо не си губих времето мои познати минали по същия път ми казаха да не се хабя напразно.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И на мен ми откраднаха катализатора. Викнах ченгетата, имаше и следи и на камерите се виждаше, но нищо. След три месеца получих писмо, че прекратяват производството, извършителя - неизвестен. Застрахователе си измиха ръцете с липсващ елемент и не платиха нищо. Нов на старо от 600 лв, нов 1800. Ако искаш. Карам без. Докато става.
26
0
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 9 месеца
Докато се говори за колите, ще победят замърсителите най-вече от гетата - основен електорат на ГЕРБ.
За тези, които не знаят. 90-95% от замърсяването с фини прахови частици, което се приписва на колите, е заради неизмитите улици и изключително малко е замърсяването от двигателите на колите. През лятото, когато няма масово горене на гуми, въглища, дърва и т.н., замърсяването обикновено е около 70-80% от макс.норми. През студените дни на зимата, замърсяването с ФПЧ стига до 32 пъти над макс.норми
25
4
 
0
 
! Отговори
ХМ преди 9 месеца
ПУСНЕТЕ БЕЗПЛАТЕН ТРАНСПОРТ ОТ НАДЕЖДА ДО ЦЕНТЪРА!!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Men

Явно и ти си голям "специалист" ще ми обясниш ли как точно гори антифриза, а колкото до катализаторите 90% ги откраднаха включително и на автомобилите от паркинга пред блока ни и вЕрвай ми никога няма да монтирам нов който да бъде откраднат на следваща нощ.
23
5
 
2
 
! Отговори
Men преди 9 месеца
До Анонимен

Ако автомобила ти е в изправност и газовата не е слагана в поредния гараж има голям шанс да си в нормните. Само че 90% от таралясниците на газ горят масло и антифриз и са със свалени катализатори.
22
0
 
9
 
! Отговори
КАК КОЙ преди 9 месеца
БатБойко Банкянски разбира се. И неговата патерица г-жа Кметицата
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чудя се кога най-после на такива седянки като тази в клипа ще бъде поканен и специалист по двигатели който да обясни на тези празнодумци разликата на замърсяването при различните горива особено при автомобилите на газ. Според мене не се прави защото е най-лесно да се говори на ангро и да демонстрират загриженост.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От 4-5 дена г/д по точно от деня в който стартира еврошефството, тецовете спряха да горят буклуци за да топлят водата за парно и въздуха доста се пооправи...