София расте, че и с рекорден бюджет! А ще го усетят ли столичани?

Приоритетите за 2018 г.: Метро, чист въздух, образование...
38
София расте, че и с рекорден бюджет! А ще го усетят ли столичани?
Снимка: visualhunt.com

Този бюджет ни позволява да продължим устойчивата работа по утвърдени приоритети, които на практика бяха потвърдени от всички политически сили, включително и от изказванията на опозицията – а именно - повече средства за транспорт и транспортна инфраструктура, образование и най-вече цялата инвестиционна програма, посветена на стратегическия ни приоритет за по-чиста околна среда и по-чист въздух. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, след като Столичният общински съвет прие бюджета на столицата за 2018 г., предаде "Фокус".

Столичният кмет благодари на всички общински съветници и политически групи, които подкрепиха проекта за бюджет на Столичната община за 2018 година в размер на над 1,5 млрд. лева.

"Безспорно най-големият обект за тази година е изграждането на третата линия на метрото", уточни тя, като отбеляза, че над 300 млн. лева, част от които безвъзмездни европейски средства, са заложени за това.

"Тази година предвиждаме значителен напредък в строителството на метрото. Само за последните около 10 години са изградени повече от половина от линиите на метрото в момента и продължаваме усиленото изграждане", посочи Фандъкова.

Тя допълни, че са заложени и повече средства за ремонт на квартални улици.

"На практика за първа година средствата за улици в кварталите са повече от тези за реконструкция на основни улици и булеварди", каза Фандъкова, като уточни, че в това са включени и тротоари, и велоалеи.

Сред заложените проекти за тази година столичният кмет изброи довършването на участъка от бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Цар Борис III", довършване на разширението на бул. "Монтевидео", започване изграждането на южното платно на бул. "Тодор Каблешков" - от бул. "България" до ул. "Костенски водопад".

По думите на Фандъкова най-големият и труден обект вероятно ще бъде цялостната реконструкция, заедно с подземната инфраструктура, на ул. "Граф Игнатиев".

Тя отбеляза, че са предвидени и повече средства за електротранспорт и подобряване на градския транспорт.

"Залагаме средства за продължаване програмата за изграждане и реконструкция на паркове и градини", каза още Фандъкова, като уточни, че над 2000 дървета ще бъдат засадени покрай улици и булеварди, като част от усилия към подобряване на качеството на въздуха.

Бюджетът на София, който бе определен като рекорден, е в размер на 1,5 млрд. лв., което което е с 220 млн. лв. повече в сравнение с този за 2017 г., което е показателно за доброто финансово състояние на общината, подчерта столичният кмет.

Общинските съветници гласуваха с 42 гласа "за", 14 "против" и 0 "въздържали се".

Сред критиките във връзка с приетия бюджет се включи общинският съветник от БСП Борис Цветков, който заяви, че дори с "бомбастичното име, че бюджетът е рекорден, на практика столичаните няма да усетят нищо рекордно".

Той подчерта, че настояват за изграждането на нови паркове, да се ремонтират съществуващи зелени площи и паркове.

"Преди години единственият нов парк, който в София се построи, беше парк "Възраждане", по предложение на колеги от БСП. От толкова години управление на ГЕРБ нов парк, освен този, който ние предложихме и те приеха, няма", каза Цветков.

"В нашето предложение, което отхвърлиха, имаше предвиждане на цял нов парк в "Овча купел", където страдат от замърсения въздух", допълни той, като обърна внимание и на проблеми с канализацията.

"В целия район "Кремиковци", а и в други, няма канализация, а водопроводът са го строили преди 40 години със собствен труд", подчерта още той.

Николай Николов от БСП пък изтъкна, че е скандално в бюджета да са отделени само 0,2% за спорт, тъй като тази година градът е европейска столица на спорта.

"Моята оценка и на хората, които няма да подкрепят този бюджет е, че София се управлява зле. 10 години след като заварихте проблема с местата в детските градини, 10 години по-късно се влиза с връзки. Трафикът на коли е неовладян. Тази политика на общината е провал, защото безпристрастните и точни статистики показват, че потребителите на градския транспорт намаляват. Софиянци не предпочитат градския транспорт за придвижване, защото той не е достатъчно удобен и евтин от алтернативата кола", пък добави Иво Божков от Реформаторския блок.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 10 месеца
А кога най накрая ще започнете да местите всички държавни хъхреци и по другите градове? Кога най накрая ще се приеме закон което където се плати там да остават парите? И да видим тогава дали Шопия ще има бюджет от 1,5 млрд. лева или бюджет от 2 лева!
До кога всички други ще храним Шопите?
Бай Иван от Варна какво му дреме на шмайзера за шопското метро?
А дреме му защото се строи от неговите данъци, които вместо да останат в градът му отиваш в Шопия за "преразпределение", егати простотията!
27
0
 
2
 
! Отговори
Гвендор преди 10 месеца
"Столичани" ще го усетят, вервайте ми
26
2
 
8
 
! Отговори
Gost преди 10 месеца
Много приказки нищо не се прави.Е достатъчно пари са се предвидили за крадене спор няма.Толко е некадърна тази администрация ,че няма на къде повече.
25
3
 
11
 
! Отговори
Революционер преди 10 месеца
Алууууууууу крадливия,корумпирания,третополовия вонящ се катун София не е майка БЪЛГАРИЯ......до кога катуна София ще живеете на гърба на мизерната,изчезващата се провинция.......да живеете БЪЛГАРИЯ...Пълна блокада на катуна софия
24
2
 
18
 
! Отговори
sofeto преди 10 месеца
Е това е най страшното че София расте!
Не искам да засягам хората дошли по една или друга причина в града нооо.... само простотия и мръсотия довлекоха!!
23
1
 
6
 
! Отговори
To Be кражбиниют преди 10 месеца
Куче влачи самолет насред София
Бюджетът на София
през 2010 година ще бъде 1.2 милиарда лева
за 2011 г. 1,3 млрд. лева.
за 2012-г. 1,272 млрд. лв
за 2013 г. 1.190 млрд
за 2014 г. 1,465 млрд. лева.
за 2015г 1.49 млрд. лв
за 2016г. 1.26 млрд. лева
за 2017г с 63 млн. лв. повече от м.г. и възлиза на общо 1325 млрд. лв
за 2018г над 1,43 млрд. лв. Това е със 104,9 млн. лв. повече от заложеното за 2017 г.
Вноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ
Метрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове!
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сред заложените проекти за тази година столичният кмет изброи довършването на участъка от бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Цар Борис III", довършване на разширението на бул. "Монтевидео"

Общо няма и 100 метра голяма работа ще падне.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Данчето днес е отишла на работа с тролей! Евала Йорданке :)
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
естествено, че ще усетят! нали някой ще трябва да плати сметката!
19
7
 
9
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 10 месеца
Еиии алоо. София център на светот ли беше, всеки ден София София София.....
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ходете в Пловдив, Варна, Бургас, все хубави и развити, големи градове. Там също има забавления и работа.
17
3
 
14
 
! Отговори
Централизация преди 10 месеца
Спаси София - колонизирай страната.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да ви кажем ли защо бягат от провинцията.Няма работа няма икономика няма инвестиции спорт забавления е за какво да стоим да гледаме махленски футбол или да гледам ония де се карат за глупости те не желаят да работят защо ли малко са им парите и да инвестират
15
3
 
6
 
! Отговори
Цесекар преди 10 месеца
Метрото е супер, само Левски
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно като тумор. Расте за сметка на целия организъм. Който се мъчи, гасне и накрая загива. Ако не бъде остранен.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чист въздух няма да дишаме, докато ни лъжат, че колите замърсявали и присвояват милиони предназначени за уж по-чист въздух.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека расте хубав град хубави хора
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до Ивчо,тц,тц,тц,колко са останалите живи,има ли барем 500000 души по останалата "извън софийската империя"територия,абе ейййй тикви ли имате на тия рамене не знам ама сте тежки случаи
10
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
София расте, цялата останала провинция измира
9
3
 
22
 
! Отговори
бла,бла преди 10 месеца
Хубаво идват всякакви от всякъде, всичко ок, искат заплати, да живеят по-добре. Но, хора, изхвърляйте си боклуците в контейнерите за смет и не ползвайте печки за отопление, че не се живее вече тук, е*а си...