София диша: На места мръсен въздух пет пъти над нормите

В четири квартала е най-тежко положението
Обновена: 26 яну 2018 09:48 | 26 яну 2018 08:25, Александър Попов
144
София диша: На места мръсен въздух пет пъти над нормите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

И днес софиянци ще дишат опасно мръсен въздух, като в някои квартали замърсяването е повече от пет пъти над допустимите нива. Данните от измервателните уреди на "Еър София" показват, че над почти целия град има голямо превишение на нормите за фини прахови частици.

Системата за ранно предупреждение за замърсявания на Община София отчита завишени нива в кварталите "Павлово", "Хиподрума", "Надежда" и "Дружба".

От Столична община призоваха жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Ще се правят и проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а "Пътна полиция" ще извършва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка, съобщиха от Общината.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: Софиямръсен въздух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А да е само днес.
19
13
 
14
 
! Отговори
Провинциалист преди 6 години
Ами сами сте се докарали до този хал ,бе шопи! Що квичите сега? Цяла България ви храни,поне престан ете да пърдите по канцелариите.
18
1
 
5
 
! Отговори
пп преди 6 години
До Стига!Ами да, защо общината да не изгради и газопренсна мрежа и да я хариже на поредния концесионер?
17
2
 
18
 
! Отговори
пп преди 6 години
До Стига! Като не може да издържи електропреносната мрежа да я направят така, че да издържа. Електропреносните дружества взимат по 7 ст. на кВтч само за да мине тока по жици, които са поставени още по тошово време, а Моню надридски им ги хариза за без пари. Как можа Т. Живков при цена на тока (не само на преноса) 2.2.ст./кВтч дневна и 1 ст. нощна да опаше цяла България с жици и далекопроводи, а новите собственици при 10 пъти по-висока цена да не могат вече 15 г.? Сикаджията събира рекета и не ч
16
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами спрете демографската катастрофа в провинцията и всичко ще си дойде на нястото.А как да го направите ли.Ами просто е.Престанете да наливате всички пари в София и върнете поминака на хората нвсякъде по места.Така и държавата ще живне,и столицата ще се прочисти.Който може да го направи да взема властта,а който не да хваща гората.Тези,които в момента управляват със сигурност не могат.Те разбират само от кражби,слугинаж и *** идеологии.
15
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В мойто село въздъха е кристално чист, няма трафик, всичко е залена зона и въобще не ме интересува ни София ни Пирин ни Боко ни Радев , хубав Ви ден аз отивам с овцете които сигурно са с повече умствен багаж от 80% от народа ни
14
2
 
17
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
София си стана гето.Причините за мръсния въздух са много и комплексни.И газовете от колите,и пушека от печките ,пренаселеността като цяло,мръсните улици,липсата на зеленина и поддръжка на тротоарите и улиците...всички тези фактори правят града мръсен,освеб това в София няма вятър който да спомага за прочистването на града.Според мен трябва да се създава инфраструктура и жилищаннавън от града ,за да се разселват хората в периферията.
13
2
 
24
 
! Отговори
даааа преди 6 години
На места.........а тези места са Филиповци,Факултета,Баталова воденица,Орландовци ,Виетнамски общежития!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а във Варна,Пловдив и Бургас кога ще започнат да мерят
11
1
 
5
 
! Отговори
Път пътя преди 6 години
Пет пъти през пръта преплита тоя път ***
10
1
 
43
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Въздуха в София е мръсен от години. Преди ни тровеха Кремиковци и ТЕЦ-овете, сега кюмбетата и автомобилите. Не знам от общината какво са намислили, но ми се струва че пак искат да скубат от хората с възможности, а не от истинските виновници. Живея в Красно Село и снощи в 23ч. като отворих вратата на терасата на вън смърдеше на пушек, а не на автомобилни газове. от къде идва тази смрад не знам, при положение че всичко е блокове.
9
6
 
30
 
! Отговори
Сравнение преди 6 години
Аз съм от поколението което помни София като чист и подреден град без кал , прах и пушеци.Периода преди да се напълни с миризливи агро простаци и *** ,дошли от дивата селтащина да търсят по добър живот.Преди поне жителството беше известна спирачка пред това нашествие на скакалци,но криворазбраната демокрация отвори кранчето и помията ни заля.А едно време улиците се миеха редовно ,парковете бяха с цветя и чисти,и не всеки *** имаше кола/ако дърт *** на 20+ години може да се нарече така.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Столична Община започне да мие улицеите в цяла софия, вкл. в кварталите, като естествено да вдига и паркираните автомобили, за да не се дават пари на вятъра, нещата ще се коригират значително. Вижте само, когато метат, какъв прах се вдига, ето ви прахови частици
7
2
 
18
 
! Отговори
**** преди 6 години
До Анонименпомощите за отопление са във паричен вид , а ромчетата вместо въглища си купуват дрехи втора употреба за горене - никъде не се отчита какво си купил с тези помощи . Тену са в натура
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде *** Данче, толкова пари открадна, събери смелост и влез в някоя маала и забрани да горят ***, и да започнат на ток. Да, ама не, страх Данчеееее, страх. Щото ще ядеш бой а и утре няма да Ти гласуват и изчезваш. Може и на съд да отидеш за кражбите, ремонтите на ремонтите на ремонтите. И най-лесно, забрани за колите защото те освен по улиците другаде не вървят? Една мярка не чух за махалите от Зам.кмета по БТВ, която избяга веднага защото трябваше да отговаря на въпроси за махалите.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито ред обаче, затова че помощите отпускани за отопление, под формата на твърдо гориво, се състои от въглища със съдържание на сяра над нормите. Типично за мършичките на държавна хранилка, вменяват вина (в случая на шофьорите) вместо да се разрешават проблеми.
4
0
 
32
 
! Отговори
123 преди 6 години
Да не забравяме св. Троица и Западен парк. Основно заради наличието на *** индивиди. На "Константин Величков" всяка нощ има мъгла заради ***'алата и смърди.
3
0
 
18
 
! Отговори
Александър преди 6 години
Значи не са 4 квартала, това че Столична община има 4 станции и една на копитото не изключва останалата част от София да диша същият този въздух...
2
2
 
38
 
! Отговори
И в Пловдив е същото преди 6 години
Но причината не е автомобилния транспортАко знаете само какъв аромат и пушек се дига от ромските махалииииЕколозите да отидат там да помиришат
1
0
 
8
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Коригирайте заглавието, че не се разбира :-)