Всичко тече: "Графа" скоро ще е нов, и Гарата пак е на ход

На площад "Славейков" ще останат само 20 книжари
20 мар 2018 18:30,
24
Всичко тече: "Графа" скоро ще е нов, и Гарата пак е на ход
Снимка: архив "Булфото"

Мащабният ремонт на столичната ул. "Граф Игнатиев$ ще започне в началото на лятото и до края на годината се очаква за има готови етапи, обяви главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

Пазарът до църквата "Св. Седмочисленици" ще изчезне, а Книжният пазар на пл. "Славейков" ще бъде редуциран до 20 книжари, като бройката им ще се избере с тръжна процедура.

"Категорично палета и кашони няма да останат. Времето за продаване на книги от площада е отдавна изтекло", категоричен бе Здравков.

Общината планира да обяви международен конкурс за пространството около "Света Неделя". Идеята е да се изработи проект, който да свързва площада пред църквата с комплекса "Антична Сердика".

Още по темата

Предстои и централната част между "Алабин", "Стамболийски", "Витоша" и в площадното пространство на "Св. Неделя" да се слеят в обща пешеходна зона.

"След това връзката ще продължи към Ларгото Градската градина", уточни архитектът пред bTV.

Той съобщи, че в момента се освобождава единият тротоар на "Съборна" от паркирали коли, за да се осигури по-добро минаване на пешеходците.

За счупените плочки на Ларгото Здравков коментира лаконично: "Да не ви влиза майстор в къщата".

Според него се премества фокусът от прекрасно експонираната археология на Антична Сердика към няколко счупени плочки.

Две години след големия ремонт на сградата на Централна гара предстои да бъде ремонтирано и пространството пред нея.

"Имаме огромни търговски площи, които не могат да намерят наемател. Мястото има удобни транспортни връзки – трамвай, тролей, влак, метро, само самолет няма. Тук хубавото е бившата автогара и мислим да направим конкурс за концепция за развитие на пространството", каза главният архитект.

Той смята, че най-критичната точка е Ротондата, която става опасна през нощта заради голямото струпване на хора и е нужно да й се потърси правилната функция, тъй като сега мястото се е маргинализирало.

Здравков смята, че пространството трябва да работи 24 часа.

Той коментира и проблема с тежка съдебна процедура, която тече за улиците в кварталите "Витоша" и "Манастирски ливади".

"Тук положението е много тежко. Тези територии се застрояват без да се отчужди уличната мрежа. В ситуация сме, че имаме изградени сгради, искаме да им направим тротоари, зелени площи, но в същото време нямаме собственост", каза архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
12
 
! Отговори
А+ преди 6 години
Сори ,но да се чете трамваи ,а не трамвай.
1
9
 
24
 
! Отговори
А+ преди 6 години
Тези трамвай от миналият век ли са по графа ?А то се прибрах онзи ден от Москва ,а там бедната столица няма таквиз трамвайчета .Все обедняха тези московчани от тези западни санкции,а ние като сме в ЕС една гара 5 пъти ще прехвърляме пари ,а от графа втори или трети път ще перем .Ех ,ЕС ЕС и ти се видя у чудо като дойдхме -влезнахме ние с "патурите" -имам предвид мисленето ,а не дрехите.