В подземията на историята: Разходка в коридорите под Мавзолея

Фотографът ни Олег Попов ще ни покаже гледката отблизо
Обновена: 21 мар 2018 19:03 | 21 мар 2018 16:00,
122

Кадри от разрушаването Снимка: архив Reuters/ Олег Попов

Преди по-малко от 19 години една сграда, построена за 6 дни, станала символ на тоталитарния култ, рухва. Мавзолеят на Георги Димитров е разрушен и така част от историята от близкото ни минало става на прах, макар и трудно.

Коридорите под сградата обаче и до днес са там. В последните близо 20 години не много хора са влизали, но това скоро ще се промени - заради решение на комисията по култура на Столичната община, а именно подземията да станат филиал на Софийската градска художествена галерия.

Идеята общината да дари пространствата под мавзолея на Софийската градска галерия е от 2015 г. Тогава обаче се казва, че подземията нямат собственик и не са отбелязани в плановете и кадастъра на града. Тогава Столичната община започва процедура, за да ги получи безвъзмездно, и от миналата година е техен собственик.

Днес зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов разходи фотографи из подземята и показа помещенията.

Галерията ще се помещава в контролната зала, откъдето е управлявано осветлението в стаята със саркофага на Георги Димитров. Там все още стоят контролното табло и генераторите, а се виждат и следи от взривовете, с които Мавзолеят бе разрушен.

И макар че сега входът е меко казано неугледен, ще бъде изграден такъв откъм "Гранд хотел България", а текущият инвентар в бъдещия музей ще бъде дарен на Политехническия музей и Музея за история на София

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един пребоядисан комунист, Бакърджиев разруши една постройка, сега от подземието и ще правят нещо. Няма ли кой да го осъди за унищожаването на сграда този взривател? И вас неофашистите, които мразите никой не ви обича.
92
11
 
28
 
! Отговори
антикомунист преди 6 години
Мразим всичко , руско и комунистическо!/..мразим го безплатно и безкрайно.../
91
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗозоАко те бях видял, щях да ти откъсна рудиментарното органче барабар със свидетелите!И без това си нямаме контратенори! Нашенският Филип Жаруски!
90
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Част от пишещите тук "антикомунисти" даже не са били излезли от кожените торбички на тейковците си, ама много знаят и страстно мразят комунизма, който всъщност никога не го е имало. Дали си представят как същите тези тейковци с изцъклени очи френетично са крещяли "Бйе-Ка-Пйе - Ка-Пйе-Ес-Ес!"? Е, няма по-гаdни от нашенските мазни плазмодии! Спомням си две неща - т^пите физиономии на управляващите фашаги, седнали на покрива на милицията на "Московска", когато не можаха да срутят Мавзолея и Калки!
89
7
 
26
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 6 години
НЕМЦИТЕ СИ ПАЗЯТ КОНЦЛАГЕРИТЕ ЗА *** .НЕКА И НИЕ ДА СИ СЪХРАНИМ , БЕЛЕНЕ, ЛОВЕЧ И СКРАВЕНА!ПАК ЩЕ НИ ПОТРЕБВАТ!
88
9
 
33
 
! Отговори
Тошо Чоризото преди 6 години
БРАВО НА БЪКИ , ЧЕ БУТНА ТОЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ БУНКЕР , ОТ КОЙТО СИ ЗАПАЛИХА ПАРТИЙНИЯ ДОМ, ЗА ДА СЕ НАПРАВЯТ НА "ЖЕРТВИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА"!*** , ИНАЧЕ СА ГОЛЕМ "БАЛШОЙ ТЕАТЪР"---САМО ЧАКАТ НЕКОЙ ДА ИМ СЕ ХВАНЕ , ЗА ШАРАН!
87
2
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Архитект: По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш.
86
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комсомолецът Бакърджиев руши смело като същински Херострат! Отрочетата на комунистите разрушиха всичко , но нищо не създадоха.
85
16
 
28
 
! Отговори
НИКАК преди 6 години
не съжаляваме за този мавзолей!Но и подземията са грозни; никога не бихме отишли да гледаме изложба ТАМ, като си спомняме омразния "социализъм", БКП+КПСС- вечна дружба.ПФУ!..
84
9
 
29
 
! Отговори
Архитект преди 6 години
Добре е Чобанов да помисли как да оформи в залата със саркофага да се обособи място за саркофага на Корнелия Нинова. Това е препоръка на Решетников.За балсамирането на другарката Нинова ше плащаме със СМС -и.
83
13
 
34
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Лично съм уринирал на мавзолея. Гошо - Тарабата, тежка му пръст!
82
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хъ кажете не е ли *** българина.Сринаха такава яка сграда-можеше да стане чудесна галерия, сега ще се заравят в тунелите.....Бакърджиев си е комунист, син де.....
81
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това беше епохално събитие. Браво на Валяка. Животът е безценен пред мумиите.
80
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези пък кой ви пита?На вас ако остане и в Израел ще има паметник на Хитлер, че бил "част от историята", ама няма.Да ви имам изтърканите лъжи.Умре. Няма го вече. И да ривете и да ни ривете се тая.А кога паметник на Аспарух, на Симерон Велики, на св. Борис I, на всички Български царе?
79
7
 
38
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 6 години
Абе тука нема комунисти, нема *** и царисти бе...тука има нещо дето са го строили холата доброволно и от сърце, дето цела неделя работиха на смени денонощно и дори некои си умреха там...Туй беше труд истински за нещо дето си мислеха, че си струва...ама кога решиха да извадат чучелото-о кей ба...Вадете го и си го турете у вас в хола, ама що ще буташ ти туй що хората са построили и може за много други неща да са ползва...Грях, голям грях има тоз бакръджиевия и нема са отърве-Съдбата си знае
78
11
 
36
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
Немците си пазат концлагерите - част от историята са им. Ние рушим с надеждата да променим историята ли ... мноо прости демократи имахме
77
6
 
30
 
! Отговори
НУРС преди 6 години
Абе Македон... *** балканска, зачекувай да доде Еврогейскиот саюз и у вазе, па чекай да видиш кви баш *** ше станете....не само джендери ми и евро -маке-албаноси :) Не се присмивай на тия дето ви подкрепяха и храниха че без бугарите сте една гола вода !Разумеш?
76
8
 
35
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Нека аз да отговоря на един спор по-долу.Там въпроса е...''Кой-какво е съсипал и защо....''Ние го съсипахме господа аз и Вие,със страха и малодушието си!!!
75
8
 
34
 
! Отговори
hm преди 6 години
Българинът е цар по унищожаването на историята! Ще кажеш, че като махне дадена сграда ще изчисти нещо от тая история! Не стига, че е в пълна грешка, ами унищожава и малкото читави обекти, дето биха били интерес на туристите! Сега ще изчистят съораженията вътре и ще доунищожат това, за което хората наистина биха давали пари за да посетят! А не някакви драсканции на "галеристи", които никой няма да влезе да погледне.
74
12
 
22
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Najdobar politicar vo Bolgarija bese....... Georgi Dimitrov prizna Makedonija i...... izgradi industrija vo BG .... a segasnite BOLGARI se gey populacija