Метрото – недостроено, но имотите край него скачат! Защо?

Построяването му до даден квартал вече е предпоставка за скок
27 мар 2018 09:10,
79
Метрото – недостроено, но имотите край него скачат! Защо?
Снимка: архив, Булфото

Районите на София, в които пазарът на жилища е най-оживен, строи се много и цените нарастват с най-високи темпове, са все свързани с метро - настоящи или бъдещи линии, които все още се изграждат. Това показват данните на големите агенции за недвижими имоти.

Според статистиката на "Адрес" най-голямо повишение на цените през последното тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година има в "Младост 4" – 9,09%. Това е пряко свързано с метрото, тъй като жителите на този район чрез метростанция "Бизнес парк" намалиха драстично времето за пътуване до центъра. Същото се отнася и за всички части на "Младост", където повишението на цените е горе-долу в същите граници.

Следващите софийски квартали по темп на нарастване на цените са "Изток" и "Изгрев", където поскъпването е с 8,47%. Това са районите, пряко обслужвани от станциите "Фредерик Жолио - Кюри" и донякъде "Г. М. Димитров". Те също са гъстонаселени, а и има доста жилищни проекти, които се изграждат в момента, анализират брокери пред "24 часа".

За отбелязване е, че в София най-слабо са поскъпнали жилищата в райони като "Манастирски ливади", "Яворов" и в центъра - в рамките само на 2-3% в сравнение с последното тримесечие на 2016 г. Обяснението и за трите е свързано с транспортната им обезпеченост и с изчерпването на местата за ново строителство.

"Яворов", макар и близо до центъра и до оживен булевард, е далеч от всякаква връзка с метрото. Центърът е добре свързан транспортно с останалите части на столицата, но там ново строителство почти няма.

"Манастирски ливади" пък е отдалечен от центъра и няма изгледи да има метро, а и за инфраструктурата там ще минат десетилетия, докато се подобри.

От "Бългериън пропъртис" също посочват, че "Младост 4" е кварталът с най-голямо нарастване на средната продажна цена. Но агенцията твърди в анализа на данните си, че въпреки голямото търсене на жилище там сделките не са много. Причината е, че много от проектите в района още не са готови.

"Изгрев" и "Изток" заедно с някои южни квартали са посочени от агенцията като районите с най-високи цени на жилищата към края на 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
8
 
2
 
! Отговори
??? преди 6 години
Търсенето и предлагането са регулирали цените на имотите и няма как да се спука балона, както им се иска на някои. В цял свят цените непрекъснато се вдигат, има временни малки спадове, но само в България някакви тук чакат балона да се спука и това го чакат от 25 години, а през това време цените се увеличиха в пъти. Всяко изчакване означава по-високи цени. Май ще се окаже вярно онова за 80-те процента.
53
0
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Ти остави тази работа защо ми трябвало по-голям. Ами внуци има, правнуци има, няма да се катерите един връз друг като ти дойдат у дома. После изобщо не е ясно дали децата са се изнесли като пораснат и няма да се наложи да живеете две-три семейства в един апартамент, както е при много хора, които познавам. По-големият апартамент винаги е по-добре в сравнение с по-малкия.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпрез 2002 сте можели, сега не можете, а кой може сега? 2002 г. страната би трябвало да е била по зле икономичекси от сега, та сега би трябвало повече хора дамогат да си го позволят, а не обратното. Което отново говори за балон. Но търсенето и предлагането сами ще си регулират нещата, само дето някои ще направят много пари, а други ще се заробят на банката, но вскеи си преценя. Моя съвет на анонимен е изчакайте поне още 18 месеца и си преценете пак.
51
1
 
4
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
До ОбективенНе разказа края на историята коректно, Тристайния апартамент го придобиваш наследствено, а двустайния апартамент го продаваш за да си изплатиш дълговете които си натрупал заради имотните ти опити.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
през 2002 купихме в изгрев апартамент на 330 долара кв метър.учудвам се на късмета,сега не бихме си позволили такова жилище
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не се лъжа Американската криза е предизвикана от лошите кредити за недвижимите имоти, и понеже това се смятало за без рискова операция и цялата икономика на САЩ се дъни.Така че не си давайте зор да пукате балони , отразява се на всичко останало.Номера е бавна регулация.Проблема е че има вече много имоти които и да ти ги подаряват хората бягат от тях ,защото генерират само разходи и никакви ползи.И други имоти от които все пак има някаква полза, но всички се вторачили в тях.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 34ти продаваш или купуваш жилище на цени от 2000 евро к? Я разгледай офертните цени за едностайни, двустайни в Банско, ако не си разбрал още какво значи спукан балон. Не може да сравняваме София с Банско, но все пак се опитай да го осмислиш, все в България и да схванеш, ще то шаран, щото едни хора 2007 продаваха ливади и си мислехме, че те са балъците, но се оказа, че не са.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 45да де, тогава да купим сега в евро и да се моли да стане като 1997 - *** - безработица и хиперинфлация или да чакаме 35 години с надеждата, че няма да има безработица или хиперинфлация. Мая Манолова мисли законопрект за личния фалит и ми обяснява как в Българяи лошите кредити били към 12 процента, а в Европа средно 4 процента, някъде ми се губи логиката, но който има 65 к евро би трябвало да е по умен от мен. А забравих и вие ги нямате, но банката ще ви ги даде или някой заблуден купува
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обективендокато купиш тристаен двете ти деца вече са пораснали и са се изнесли и трябва да го продаваш пак, щото за какво ти е толкова голям, но важното е цял живот да трепериш, че имаш задължение към банката.
45
1
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Тотално бъркаш.Ипотека от 1991 година я плащаш с една месечна заплата през 1997-*** година, заради инфлацията. Всички, които имаха кредити тогава, спечелиха много, вкл. и с ипотечните кредити. Е, с българска пенсия не можеш да си купиш жилище в София, това е ясно, но така е и по целия свят.
44
2
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Който няма пари може да направи това, което много хора правят. Купуват гарсониера за по-малко пари и я изплащат с парите, които иначе дават за наем. После продават гарсониерата и купуват двустаен апартамент. После по същата схема, ако могат и ако им трябва си купуват тристаен апартамент. Непрекъснатото покачване на цените на имотите така не им се отразява много силно, а и не си поставят прекалено високи финансови цели.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименда де но от 1991 до сега са минали 28 години ако е с такава цена и ипотека като деншната тези хора щяха да са преживели няколко национални икономически кризи, хиперинфлации и т.н. и все още щяха да дължат пари, докато гледат как държавата в която са инвестирали труда си от целия живот се разпада и е спорно доколко качествни медицински услуги може да получиш и достатъчна ли ще е пенсията ти, за да живееш в панела си от 65 хиляди евро. Ти си купувай панел от 65 к евро като имаш.
42
1
 
1
 
! Отговори
До 37/40 преди 6 години
На пръв поглед си прав, но нищо не ти пречи и ако имаш собствено жилище, да го продадеш и да си купиш друго, т.е. мобилността и тук я има. Аз така се местих четири пъти в последните години.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жоре от Младост 5София няма инфраструктура от как тато реши да я прави център на пролетариата. А баце реши че може да позахлеби с грандомански изпълнения! Но краят изглежда близо!
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1991 година един познат си продаде двустайната панелка в Младост за 10 хиляди долара и се учудваше сам на себе си как е успял да я продаде за толкова много пари. Сега същите тези панелки се продават за около 65 хиляди евро. Та така с спукването на балона, чакайте си ако си нямате друга работа. След още 20-25 години, когато бихте вече изплатили ипотеката, тези панелки ще струват над 100 хиляди евро. Пиша го като човек, който от доста време си търси друго жилище.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е само един - Кога ще се пукне имотният балон?
38
0
 
5
 
! Отговори
от 37 преди 6 години
Друго предимство на наема при условие че имаш пари но не много(купуването на имот ти деформира спестяванията(инвестиционните способности)), е че наема ти дава мобилност на определена локация, нещо се влошава и просто го сменяш .Пример антени на покрива,жена ми не е много доволна, защото чела....Винаги можеш да намериш нещо по добро за живеене.Естествено недостатък е преместването, но само първия път е трудно след това имаш уменията да си създадеш организацията и става бързо.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавият вариант е да се купи жилище без кредит или с относително малък кредит. Това обикновено означава, че човек има пари от продажба на някакви други имоти, които ще си загубят стойността, ако не ги вложи в нещо, а в България това май са само имотите.
36
2
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
Единствената връзка между себестойност и цена е, че се опитват да продават на цена по-висока от себестойността, но и това не винаги е на 100% вярно. Купувачът никога не знае каква е себестойността, която може да варира много, заради най-различни неща - цената на земята, обезщетения за собствениците на земята и т.н. Цената се определя споре търсенето и предлагането. Щом има търсене при цени от 2000 евро за квадратен метър, то предлагането няма да е за 600 евро, а ти си мисли, че хората са шарани.
35
0
 
12
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
До РеалистАко можеш да си позволиш жилище , за тебе цената няма голямо значение просто защото това не е инвестиция а нещо от което имаш нужда и можеш да си позволиш.Ако много държиш да имаш жилище и нямаш пари теглиш кредит, не защото е печелещо напротив но много искаш собствено жилище, и си готов да преглътнеш загубата. А наема не ти дава жилище, но дава възможност да не си обвързан ,днеска ти плащат много пари в София, утре ти плащат много пари в Лондон просто си гледаш доходите а не имот