Метрото – недостроено, но имотите край него скачат! Защо?

Построяването му до даден квартал вече е предпоставка за скок
27 мар 2018 09:10,
79
Метрото – недостроено, но имотите край него скачат! Защо?
Снимка: архив, Булфото

Районите на София, в които пазарът на жилища е най-оживен, строи се много и цените нарастват с най-високи темпове, са все свързани с метро - настоящи или бъдещи линии, които все още се изграждат. Това показват данните на големите агенции за недвижими имоти.

Според статистиката на "Адрес" най-голямо повишение на цените през последното тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година има в "Младост 4" – 9,09%. Това е пряко свързано с метрото, тъй като жителите на този район чрез метростанция "Бизнес парк" намалиха драстично времето за пътуване до центъра. Същото се отнася и за всички части на "Младост", където повишението на цените е горе-долу в същите граници.

Следващите софийски квартали по темп на нарастване на цените са "Изток" и "Изгрев", където поскъпването е с 8,47%. Това са районите, пряко обслужвани от станциите "Фредерик Жолио - Кюри" и донякъде "Г. М. Димитров". Те също са гъстонаселени, а и има доста жилищни проекти, които се изграждат в момента, анализират брокери пред "24 часа".

За отбелязване е, че в София най-слабо са поскъпнали жилищата в райони като "Манастирски ливади", "Яворов" и в центъра - в рамките само на 2-3% в сравнение с последното тримесечие на 2016 г. Обяснението и за трите е свързано с транспортната им обезпеченост и с изчерпването на местата за ново строителство.

"Яворов", макар и близо до центъра и до оживен булевард, е далеч от всякаква връзка с метрото. Центърът е добре свързан транспортно с останалите части на столицата, но там ново строителство почти няма.

"Манастирски ливади" пък е отдалечен от центъра и няма изгледи да има метро, а и за инфраструктурата там ще минат десетилетия, докато се подобри.

От "Бългериън пропъртис" също посочват, че "Младост 4" е кварталът с най-голямо нарастване на средната продажна цена. Но агенцията твърди в анализа на данните си, че въпреки голямото търсене на жилище там сделките не са много. Причината е, че много от проектите в района още не са готови.

"Изгрев" и "Изток" заедно с някои южни квартали са посочени от агенцията като районите с най-високи цени на жилищата към края на 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вижте цените в жк Яворов и ще видите, че нищо общо няма наличието или липсата на Метро, просто са прекалено високи и Гео Милев също, където вчера една кобилка роди на улицата, щото са "престижни" квартали. просто няма кой да купи на тези цени, непосилни са за масовите живущи в софия.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има 25 процента празни жилища в София и 50 процента в околоностите. Предлагането надхвърля търсенето, провинцията намалява с огромни темпове, респективно и разстежа на София ще намалее, защото тя расте основно от вътрешната миграция, имам своя представа колко взимата маса хора в столицата, да не говорим пенсионери, безработни и т.н., не смао балонът е факт, но вече и издишането му. И по статията в Обеля цените са по ниски от овча купел, Обеля има метро, в Овч купел се изгражда, логика?!
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спекула, неспекула, хората са си виновни, и сами викат "ела кумчо изяж ме". Ако бяхме по-акълни, нямаше да бъдем на последно място в Европа. Наляхме пари в бетони и тенекии.
11
2
 
26
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 6 години
Платени статии,имотни агенции които публикуват обяви със изкуствено завишени цени с над 30% от реалната стойност на имотите,алчни строители със съмнително качество на строителството,банки предлагащи хлъзгави,уж ниски лихви НО с тенденция за скорошно вдигане,спекула,и алчност ...Това очаква всеки купувач на имот в момента в София !!!Балона при имотите е факт от две години поне !!!
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвестиция в панелка в София не е добра идея. Трудно се намират свестни наематели, данъците са високи, плащаш тръбите на топлофикация дори и никой да не ползва парно. Дори и да спреш парното, пак плащаш тръбите. В този случай е почти невъзможно да намериш сериозни наематели, защото стоят на студено, плащат тръби, плащат високи сметки за ток. Защо да ти плащат наем? Може би евентуално инвестиция в земя, рентата е сигурна всяка година без допълнителни разходи.
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София цените на жилищата са балонизиране до скъсване !Извратени цени са това ,пак надуха същия балон както и 2008 *** ,не си ли спомняте какво беше ?Имотната ,банкова и строителна мафия работи на пълни обороти в момента.Не им се връзвайте на тия спекулативни цени,особено на зелено в никакъв случай не купувайте ,особено сега ,в този момент на пазара ,когато балона е надут до пръсване !!!
8
3
 
31
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 6 години
За две години имотния балон който надуха банки,имотни агенции и строителни фирми се надува още и още с платени статии като тази в медиите.Споменаването само на агенция за недвижими имоти Адрес е показателно.Доклади от Европейската комисия имаше дори,от Българската Нардона Банка дори предупредиха всички банки,че жилищата са спекулативно надути и да не се увличат по това измамно поскъпване !!!!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спекула се нарича тази практика.
6
7
 
28
 
! Отговори
До Адрес преди 6 години
Дайте статистиката за 2018-та, март месец сме вече. Или не ви изнася, понеже ще се разбере че началото на 2018-та има 15 % спад на цените в София. В Пловдив на места, особено по центъра има до 40 % спад.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като има балъци да дават луди пари за селянията в софия
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости! Цените са в застой за двустайните и надолу за тристайните жилища. Гарсониерите дето се опитват да ги пробутат за двустайни няма да ги коментирам.
3
3
 
18
 
! Отговори
lol преди 6 години
защото един ви го каза.. 80% нещо там.. ей за тва. муха кацне, имотите "поскъпват"а реално падат. от 300000 ми се молят да дам 190000така че балъци нека има? май нема.
2
1
 
26
 
! Отговори
до Биреното шкембе преди 6 години
Честито, на теб и съседите ти, но нали си на ясно че малко хора са успели да си повишат доходите в същата пропорция, за да изкупят скъпите ви панелки.
1
3
 
28
 
! Отговори
Зоко Инвеститора преди 6 години
е мн ясно, че ще скачат, вие какво си мислите, че тези кооперации са на случайни хора? Всичко е интереси, имотите са на "проверени" хора, които да натрупат печалба покрай метрото. Не видяхте ли вчера, 10к евро субсидии за 70 умрели коня, а човека даже не знае къде са. В *** е така..