Йорданка Фандъкова на 56: Първата жена кмет на София

Ето най-любопитното за столичния градоначалник
12 апр 2018 07:10, Красимир Ангелов
71

Снимка: Булфото

На днешния 12 април рожден ден празнува кметът на София Йорданка Фандъкова.

Родена през 1962 г. в Самоков, тя завършва 35-а руска езикова гимназия "Добри Войников" в София. Възпитаник е и на Софийски университет "Св. Климент Охридски", където следва специалност "Руска филология".

Работи като учител в 73-то СУ "Владислав Граматик" в София, където преподава руски език, а години по-късно става директор на същото училище.

Ето най-интересното за кмета на София:

Твърди в интервю, че в детските си години мечтаела да бъде космонавт. Любопитното е, че рожденият ден на Фандъкова съвпада с Международен ден на авиацията и космонавтиката - 12 април.

През основното си образование е запалена към спорта.

В свободното си време обича да се среща с приятели, да играе скуош и да пътува.

Фен е на „Металика“, а любимият й филм е "Вчера".

Има една дъщеря, която вече я направи баба.

Нейната дъщеря празнува рожден ден на 13 април, само един ден след рождения ден на майка си.

През 2005 г. е назначена на поста заместник-кмет на Столичната община с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости".

На парламентарните избори за 41-во народно събрание, проведени на 5 юли 2009 г., е избрана за депутат от партия ГЕРБ в 24. МИР – София. През същата година става министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов.

На 15 ноември 2009 година Йорданка Фандъкова е избрана за кмет на София.

През месец октомври 2015 отново печели изборите за кмет на София, като това е третият й мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сме *** народ в София. Боце тегли 16 милиарда държавен заем. Почна да строи като луд магистрали, улици в София, Ремонти на Цариградско и локалните, Александър Малинов пропадна едното платно и сега го правят наново. Всичко за да се създаде впечатление колко много се прави и да се гепят минимум 30% от тия пари. И народа се кефи и гласува за Фънди. Хем краде, хем печели изборите.И всичко на наш гръб! Да ви е честито.
19
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕЛОАЛЕИТЕ пак ли ще са грозни криви тротоари, намазани с евтина боя - в стил ДАНЧИ ФЪНДИ.
18
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Столицата е нашето обиталище!!! Този бой по гърдите с метрото и градинките - това ли е удобната, чиста и красива столица с мъждукащото осветление, пресечената местност по тротоарите, скъпото извозване на сметта, двете десетилетия обещания са подземни и надземни паркинги, наслагано соларно осветление ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ и пари, които вече не знам колко години не светят - парите са усвоени и откраднати, иначе щяха да светят, многократните ремонти на едни и същи главни артерии, а кварталните улици като след войната в съседите. А калната локва в Ларгото, как да не си я хвалим и обичаме, а?
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова успешно замита реалните проблеми на града и демонстрира палиативните решения и тези от типа на пр-асе звънче, за което ѝ помагат медиите. София стана гето и всяка година нейно управление прави проблемите по-дълбоки и по-трудно решими
16
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Моделът" на ГРОБ в София е известен: - безкрайни ремонти на едни и същи места през една-две години, - пълнене на гушките на приятелчетата, - прибиране на "полагащите" се комисионни, - претъпкване на партийната каса, - купуване на следващите избори. Е, дали и този път ще проработи, ЗАВИСИ САМО ОТ НАС.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софийската община не е създадена с цел да се "захване" и да свърши нещо полезно за гражданите! Тя има други, по-висши цели. И там се справя много добре. Корупция, корупция и пак корупция. Придружена с незабравимата фотогенична усмивка на Фандъкова.
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да се махне. Никой не пуска доброволно кокъла. Крайно време е да разберете, че гласуването е важно - три мандата все нея си избират. Ами щом е така, ще я траем!
13
1
 
22
 
! Отговори
Изтривалката на боко преди 6 години
мрънкаща насам натам назначена от боко и сик да се ошмулва София. Жалкарска история, срам. Когаго тая беше кака навремето ,преподаваше руски на начално ниво в 73 ЕСПУ "д-р Кирил Драмалиев". Така се казваше училището тогава, ограмотете се малко, нищо че сте от село, в нета пише, четете!
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде отиват 1.6 млрд лева общински бюджет? Строи се с европейски пари, строи се некачествено и на ниски цени. Присвояване в колосални размери. Фандъкова обикаля тайничко обектите, но какво разбира една даскалица. Трябва ни кмет, който да е инженер, независим от Бойко и със смел характер.
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова е картонен макет на кмет в естествен размер.
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кметът на София трябва да е софиянец, а не някаква ***, която мрази софиянци и София.Естествено, че ще даде всичко от себе си за да съсипе града ни.
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази крадлива е мразена от цяла София, за двойния стандарт при решаване на проблемите и безпрекословния слугунаж към Сикаджията. Както и за глупостите които направи и задръсти София. Като си отиде Сикафжията, къде ли ще се крие това нищожество, ще и се търси ли отговорност? Задължително трябва!!!
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха, това че била фен на МЕТАЛИКА ме развесели много здраво.
7
1
 
28
 
! Отговори
под прикритие преди 6 години
Миловидно личице и безобидно мрън мрън като прикритие за крупни далавери.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютна некадърница и послушница, обаче безрезервно предана на Вожда.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден се рекламират и натрапват на хората. Нагли и безочливи крадци на народна пара....
4
4
 
28
 
! Отговори
BG преди 6 години
ОСТАВКА, Кметицата, това е пожеланието на 60 % от Софиянци. последните години не се справяш като кмет.
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
крадливо г.рберасче
2
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свенливата усмивка на крадливата учителница което затри София. Тази е за затвора както и да я гледаш! Дано скоро да я заврат там, където и е мястото и и конфискуват крсденото, а то е милиони.
1
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все ми е тая на колко е да се маха това ще е най-доброто което може да направи за София.