Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!

За българина притежаването на имот е от огромно значение
23 апр 2018 18:00, Снежана Стойчева
118
Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!
Снимка: архив, Булфото

За българина притежаването на имот е от огромно значение. Изразът "покрив над главата" за нас няма временно значение и затова 87% притежават собствено жилище.

Така е от много години, но от по-скоро широко се заговори за инвестицията в имот като най-сигурната и доходоносна инвестиция. Имат ли основание подобни твърдения?

Проверка на средните цени за продажба и за наем през годините от 2002 г. до днес в първата платформа за обяви на имоти imoti.net може да покаже интересни данни и много поводи за размисъл.

Ако сме разполагали със средства през 2002 година и сме закупили жилище в някой престижен квартал на столицата – например Лозенец, днес равносметката ни щеше да бъде доста оптимистична.

Ще разгледаме казус с едно от най-предпочитаните жилища – двустаен в размер 65 кв.м.

Според средните цени в imoti.net такъв тип имот през 2002 година бихме закупили за днешните 25 000 евро. Това е средна цена, която се оформя на база публикуваните в сайта обяви за имоти.

Даваме си сметка, че средните цени на имоти не отчитат локация, тип строителство, интериор и екстериор... и т.н. Днес този имот би могъл да се продаде за близо 98 000 евро.

Наистина имотът е сред стоките, които с годините могат да покачват цената си. Друг е въпросът какво е можело да си купим през 2002 година с тези 25 000 евро и какво можем да си купим днес с 98 000 евро. Но е ясно, че не сме изгубили. А ако бяхме държали парите в банка? Едва ли лихвата щеше да ни донесе такъв марж.

Имотът е добра инвестиция, дори най-добрата, защото чрез инвестиране в акции може да се спечели повече, но и рискът е по-голям, а и е за добре информирани хора. Пред очите ми е една възрастна съседка, която едва ли знае какво е акция, но е използвала спестените си пари, за да закупи два апартамента в столицата в далечната 2001 година и да ги отдава под наем. Днес тя не разчита на пенсията си. Не знам какви са й били подбудите тогава, едва ли е очаквала такова финансово развитие, но се оказва, че е направила отлична инвестиция.

Ако се върнем на нашия казус и допуснем, че в имота, който сме закупили в Лозенец не сме живяли ние, а сме го отдавали под наем, пак ползвайки статистиката за средни наемни цени от imoti.net в периода 2002 – 2018 година, се оказва, че сме получили близо 70 000 евро от наеми.

Дори да отчетем разходите по поддръжката на имота, данъците, инфлацията и т.н. пак стигаме до извода, че не сме изгубили, а добре сме спечелили.

За справка – таблицата с данни от imoti.net - средни цени за двустаен апартамент – 65 кв.м. в кв. Лозенец – София

Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
4
 
! Отговори
warning преди 6 години
нагли диверсанти през полицейска мафия 2008 година блокираха продажбите на най ценните имоти вкл апартаменти в курорти с нагло престъпен софтуер следящ обемно всичко около бюрата за недвижими имоти вкл клиенти..Блокираха продажбите фалираха предприемачите дръзнали да инвестират в лукс курорти и бастисаха банките..Лишиха Bulgariа от стотици билиони инвестиции в недвижими имоти
9
9
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Тресне ли як земетръса,вашто строителство ново,търсете го на земята.
8
2
 
59
 
! Отговори
warning преди 6 години
=Много внимателно Северна БЪлгария се обезлюдява ударно.Нагли престъпници на власт в София са ликвидирали индустрията и почти милион работни места в селското стопанство.НЯма живи хора. Никой не купува имоти.В разкошни БЪлгарски села къщи с лозе,вода,ток ,телефон ,овощни дървета помощни сгради се продават за жълти стотинки и пак няма клиенти..Крадците на милиарди през корупционни обекти по оперативни програми са набутали общините с огромни дългове..
7
7
 
35
 
! Отговори
Сто преди 6 години
Между другото, професията "рентиер" е най-хубавата професия...
6
4
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето 25 процента от жилищата в София са празни.Банките също имат ипотекирани жилища за продаване. Има и доста възрастни хора, които ще оставят в наследство жилища в София. И в един момент балона ще каже Пук.И що сравнявате цените с 2002г.Сравнете ги с 2007г.Та да видим с колко са се повишили оттогава.
5
4
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платена статия за колебаещи се шарани с излишни пари!
4
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
реклама на някакъв сайт
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като оная де работи в бързи кредити и заради нея леля им умря ми и други тия бързи кредити е редно да ги спрат има банки а такива като тая цура мястото им е в затвора
2
3
 
101
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си дойдем на думата, ако продажбите вървяхя, нямаше да четем подобни заглавия.
1
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си дойдем на думата който има пари няма файда да му стоят в банката и си купува имот и взема наем това ги боли