Среден наем на магазин по "Витошка" – ?50 за квадрат

Сред лидерите сме по ръст на наемите в Европа
27 апр 2018 13:30, Бойчо Попов
12
Среден наем на магазин по "Витошка" –  ?50 за квадрат
снимка: Ройтерс

 Средното равнище на наемите на търговски площи на бул. „Витоша" в София е достигнало 50 евро за кв. м на месец през първите три месеца на 2018 г., показва докладът „ДНК на недвижимите имоти“ на консултантската компания Cushman&Wakefield.

То е нараснало с 4,2% спрямо последното тримесечие на 2017 г. и с 8,7% на годишна основа, което нарежда столичния булевард сред лидерите по ръст на наемите през първото тримесечие сред 45 централни улици и булеварди в Европа.

Булевард "Витоша" е на второ място заедно с улица "Шиаду" в Лисабон по ръст на наемите спрямо предходното тримесечие след улица „Ваци“ в Будапеща, където те са се повишили с 8,3% на същата база. 

По ръст на наемите на годишна основа столичният булевард заема четвърто място след „Шиаду“ (+19%), “Ваци“ (+18,2%) и улица „Принсес“ (+11,6%) в Единбург. Очакванията на консултантската компания са наемите на бул. „Витоша“ да продължат да растат.

Въпреки отбелязаното повишение наемите на столичния булевард остават едни от най-ниските сред изследваните 45 централни улици в Европа, като отстъпват само на „Калеа Викторией“ в Букурещ, където средното им равнище е 47 евро за кв. м на месец. В изследването на Cushman&Wakefield са включени улици и булеварди във Франция, Италия, Великобритания, скандинавските страни, Русия, Централна и Източна Европа.

Най-скъпата улица за наем на търговски площи през първото тримесечие е „Шанз-Елизе“ в Париж с 18 хил. евро на кв. м на месец, следвана от „Виа Монтенаполеоне“ в Милано с 13 500 евро на кв. м на месец и „Виа Кондоти“ в Рим с 11 500 евро на кв. м на месец.

 Доходността от наемите на търговски площи на столичния булевард достига 7,75%, като остава без промяна спрямо предходното тримесечие и намалява с 25 базисни пункта на годишна основа. Това нарежда столичния булевард на второ място сред 45-те изследвани улици в Европа след централната част на Москва, където доходността от наемите достига 10%. Очакванията на Cushman&Wakefield са доходността от наемите на търговски площи на бул. „Витоша“ да продължи да намалява.

Средното равнище на наемите на офис площи в София е нараснало с 3,7% през първото тримесечие спрямо последното на 2017 г. и със 7,7% на годишна основа и достига 14 евро за кв. м на месец. Доходността от наемите на офис площи в столицата е на равнище от 7,75% и остава непроменено спрямо предходното тримесечие. На годишна основа и тук намалява с 25 базисни пункта. По доходност на наемите на офис площи София се нарежда на второ място сред изследваните 47 бизнес района в Европа след централната част на Москва, където равнището достига 10%.

Средният наем на логистични площи в София е 4 евро на кв. м на месец и остава непроменен както спрямо предходното тримесечие, така и спрямо същия период на предходната година. Доходността от наемите на логистични площи в столицата достига 8,75%, като намалява с 25 базисни пункта спрямо предходното тримесечие и с 75 базисни пункта на годишна основа. Столицата дели по ниво на доходността второто място сред 45 изследвани града в Европа с Букурещ, като отстъпва само на Истанбул (9%).

Какво се случва с наемите на офис площи в Европа вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
И пак няма кой да го плати, щото няма да има кой да мине по "улицата" :)
12
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
Айде оправете си кв. м. / година / и почее ... 18000 за квадрат на месец трябва да е на Марс :)
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СВ1800 евро звучи приемливо. Все пак, говорим за места, където продават чанти и костюми за 5 цифрени суми.
10
2
 
0
 
! Отговори
МАЛКО Е преди 5 години
Аз продадох Земеделска Земя по 50 евро М2 .Явно Витошка запада .Но нали съм си тарикат исках по 100 ЛЕВА на М2 .
9
0
 
8
 
! Отговори
Св до Радев преди 5 години
И аз гледам със сяпнала уста, не е възможно, даже си мисля дали не е 180 ?. Да не би да става въпрос за продажна цена. Нека някой по - компетенден да каже... Ако е истина - евала просто невероятно. За 10 години - 216 млн. ? за 50 год. - 1,1 млрд:). И то ако не се покачва наема.
8
0
 
8
 
! Отговори
Радев преди 5 години
Според мен има някаква грешка и са сложили по една нула в повече за "Шан-з-Елизе" и улиците в Италия. Не мога да повярвам, че наемът на един магазин от 100 м2 би бил 1.8 млн. евро на месец. Това би било по джоба само на компании от ранга на "Apple". Пък и чак 350 пъти разлика в наемите спрямо "Витошка" ми се струва твърде прекалено.
7
2
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименНе мога да разбера защо сравняват центъра на клоаката с Шанз-Елизе и милано. Двете имато общо колкото градска тоалетна и 5 звезден апартамент.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на квадратен метър ли е или на квадратен сантиметър ?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50 евро в София и 18000 евро в Париж*Цитат: ...наемите (от 50 евро на квадратен метър) на столичния булевард остават едни от най-ниските сред изследваните 45 централни улици в Европа, като отстъпват само на Калеа Викторией в Букурещ, където средното им равнище е 47 евро за кв. м на месец.... Шанз-Елизе в Париж с 18 хил. евро на кв. м на месец, следвана от Виа Монтенаполеоне в Милано с 13 500 евро на кв. м на месец и Виа Кондоти в Рим с 11 500 евро на кв. м на месец.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и после китайска стока на маркови цени
3
1
 
17
 
! Отговори
Витошка преди 5 години
Улица гмеж и провинциална реч
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми при средна цена на капучиното от 3,50 не виждам защо наемите да не са по толкова. Вече ми липсва трамвая по Витошка, с тези нацвъкани кафета с наелони и цялата *** дето слиза от краишата на София с метрото улицата се съсипа. Стана целогодишен съни бийч
1
2
 
4
 
! Отговори
Rege преди 5 години
Kolko li leva bultaksi smetd na quadraten metar plastat togava na mestnia vezir?! :-)