Градинки, улици... тътен! Центърът на София – в ремонт

Тротоарите за пешеходците, градинките ще бъдат обновени
Обновена: 2 юли 2018 14:04 | 2 юли 2018 14:00,
43

Снимка: Булфото

Йорданка Фандъкова даде начало на ремонта на центъра на София. Така наречената "Зона четири" е пространството, където са събрани символични за София сгради като катедралния храм "Св. Александър Невски", базиликата "Света София", паметника на Васил Левски,  на Незнайния войн, на Цар Освободител, градината пред Софийския университет - "Св.Климент Охридски" и Народното събрание.

В проекта е предвидено обновяване на градинки, няколко централни улици и площади.

Още по темата

Тротоарите се връщат на пешеходците, поне на улица "Московска", а предвидените промени от Столичната община обещават те да бъде покрити със сив гранит. Такъв ще има и в градинките "Кристал" и "Св. Климент Охридски".

Без автомолиби ще остане и пространството пред храм-паметника "Св. Ал. Невски". Ще бъдат извършени обновяване на алеите, обновяване на настилките. Предвижда се и изграждане на осветление, там където то липсва, основно в градината "Св. Климент Охридски".

Ще има допълнително озеленяване, монтиране на парково обзавеждане.

Проектът предвижда всички кофи за смет да са под земята. Ще бъдат изградени 5 обществени тоалетни и монтирани 3 зарядни станции за електрически автомобили. Общата стойност на проекта е 21,5 млн., а негов изпълнител е строителната фирма "ПСТ груп".

Първоначално за две седмици ще бъде затворено платното в посока от "Попа" към Ректората. Движението ще се осъществява в по една лента в посока. След като приключи преасфалтирането, движението ще бъде пуснато без износващ пласт.

След това ще се обърне организацията на движение и ще се затвори платното от Ректората към "Попа". За полагане на износващия пласт асфалт целият булевард ще бъде затворен за един уикенд, обясниха от "Московска" 33.

Ремонтът на "Васил Левски" ще бъде съвместен с този на ул. "Граф Игнатиев", тъй като там трябва да се сменят релсите, които са в самото кръстовище и съответно ще се изгражда и подлез към близко намиращата се метростанция.

От общината призовават шофьорите да се движат по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" като най-близка алтернатива.

Новата седмица започва и с обновяването на идеалния център на града, което ще бъде разделено на етапи. Ще се ремонтират градинките "Кристал" и "Климент Охридски". Около храм-паметника "Александър Невски" ще се обновяват тротоарите и осветлението, а в края на ремонта пространството ще стане пешеходно. След ремонта всички контейнери за отпадъци в зоната ще са под земята, ще има и 5 обществени тоалетни.

Новият облик около храма ще струва над 21 млн. лв и трябва да приключи през 2019 г.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че фирмата изпълнител ще отнася по 180 бона на ден при закъснение, а санкцията за лошо изпълнение ще е 900 хил. лева.

В момента тече и ремонт по бул. "Тодор Каблешков", който трябва да е готов до 20 юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ строи за родината.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да се гепи (усвоява) яко,Няма значение че след година всичките новопостроени обекти ще са в руини.Важното е Цоло Вутовци да разливат шампанско в Куршевел и Сен Тропе.Айде да е на хаирлия....ашкулсун-машала
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на Фандъкова.Напълни се с пари ,пари от далавери.
13
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на Бойко!
12
4
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До1. Все пак, цяло чудо е, че е допусната соц техника за тези ремонти.Когато правеха магистралата , за Благоевград, Лили Винетката принуди фирмите подизпълнители да бракуват и нарежат всичката соц техника, Зилове, Кразове,камази, шкоди, защото се строи с европейски пари, а не с руски, и услужливо ги насочи от къде да купят техника на изплащане, от кои директни вносители.Лично съм виждал, как режат кразове самосвали направо в изкопа за одсновите на надлез, иначе си заминава фирмата...
11
3
 
12
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Съсипаха се да я ремонтират пустата му София..За къде къде по плачевни места в провинцията пари няма но за столицата все ще се намерят ...зер нали е лицето на Бг.Селата нямат обратна вода...кара се я още на ями...кални улици а където има асфалт...можеш да си изгубиш волана и колата...И сме в 21 век..А то живота ни отиде в надежда за една по хубава България....
10
1
 
8
 
! Отговори
До долния преди 5 години
ЗИЛ-а кърти, другото все тая, ремонт на ремонта, все пак гроб са на чело на територията.
9
1
 
14
 
! Отговори
куратор-подканвач преди 5 години
И в нашият т. нар. град е същото : един чопли , а останалите 5 -6 "майстори" помагат с поглед !А иначе вода , ток , газ , автомобилно движение са спрени , сякаш ще изграждат нов град!То наистина ще е така , но само откъм пари ...
8
2
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До хаха.Още по-стари зилове, които военните продаваха на кило едва ли не, още работят в дърводобива, влачейки не както е описано в ръководството им до 2 ,5 тона по пресечена местност и без път, а по 4-5.....Права е руската поговорка "Не ладно сделан, но крепко сшит..."
7
6
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Много скапана , скъпа и сложна за поддръжка тая соц техника бе.....Като гледам, 35-40 години още я търкалят...Тия от Завод Имени Лихачова не са мислили , както сегашните немски и всякакви други автомобилостроители, да изкара само гаранцията, +6 месеца, и ако не купят по-новия модел, да са мечтата на търговеца на авточасти и автомонтьора...
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София вече ще има тоалетни!Не може да бъде.Ходенето по нужда в българската столица винаги е било проблем,чак не вярвам че се предприемат стъпки в тази посока и по този начин се изневерява на българските традиции.Хубаво би било и по училищата да се пооправят тоалетните за да може децата да не се стискат по цял ден.Ама това вече в следващата петилетка
5
3
 
13
 
! Отговори
ерт преди 5 години
Младост 4 тъне в разруха, дупки, кал, мизерия...
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камиончето е много готино това мерцедес ли е къде ги продават ?
3
1
 
20
 
! Отговори
Луци преди 5 години
Дааа, ПСТ Груп, отново наглата даскалица раздава обществените поръчки за милиони на старите олигарси скрити под офшорки!
2
2
 
29
 
! Отговори
Никк преди 5 години
Искам да напомня на кметицата, че София не е само центъра. Всички живущи по кварталите плащат и хазната събира огромни пари от данъци. Голяма част от тези пари трябва да се инвестират обратно в кварталите!
1
3
 
18
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Тоя ЗИЛ от някой музей ли го извадиха?