Къртиш, вдигаш шум в блока... Ремонти през уикенда само с разрешението на съседите!

Нова наредба за шума забранява и фойерверките след 22 ч.
5 юли 2018 07:11,
75
Къртиш, вдигаш шум в блока... Ремонти през уикенда само с разрешението на съседите!
Снимка: pixabay.com

Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван на 26 юли от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни работи от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта и от 14 до 16 ч. Подобни дейности се допускат през уикенда, но само в регламентираните часове и след разрешение от съответния районен кмет.

Същата забрана се въвежда и за домашни ремонти, като в почивните дни те ще може да се правят само с разрешението на съседите.

"Засегнатите съседи могат да се обаждат на тел. 112 или на телефона за сигнали на Столичния инспекторат", уточни председателят на комисията по обществен ред и сигурност към СОС Иван Илиев пред "Труд".

Ако не спазваме часовете за строеж в сградите глобата за първоначално нарушение е от 100 до 200 лв. за физическо лице, или имуществена санкция от 200 до 400 лв. за юридическо. За повторно нарушение глобата е от 200 до 400 лв. При СМР-тата в отделни обекти в зависимост от това дали е първо или второ нарушение, санкциите варират от 100 до 1000 лв.

В часовата забрана не влизат всички обекти, които са с възложител Столичната община и държавата, т.е. тя не се отнася за ремонтите на метрото и големите булеварди.

Възможно е главният архитект Здравко Здравков да внесе в общината до петък предложение за промяна в текста от наредбата, засягащ строително-монтажните работи извън блоковете. С него трябва да се дефинират изключенията, при които заради наложителен непрекъсваем производствен цикъл, строежите не могат да спрат от 14 до 16 ч. "Когато например отливат основи и плочи, е възможно да получат разрешение въпреки часовите забрани", уточни Илиев.

Шумът на обществени места се забранява от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта. Масови мероприятия ще са разрешени от 8 до 22 ч. Изключение се допуска само за новогодишния концерт на 31 декември срещу 1 януари, който може да продължи до 1 през нощта. В останалите дни фойерверките не са разрешени след 22 ч. – санкциите варират от 100 до 500 лв.

Глоба от 100 до 300 лв. за първо нарушение чака правещите каскади с ролери, велосипеди и скейтборд извън определените за това места. Предстои да бъде уредено кои ще са тези места , като на тях ще има специални рампи за каскадите. Ограничава се и ползването на общински имоти за артистични изяви. Ако уличните музиканти пускат озвучителни уредби, санкцията е от 50 до 100 лв. Ще изчезнат и просяците, които мият стъкла по кръстовищата – дейността им се наказва с глобата от 100 до 300 лв.

Забраните за гонките и за поругаването на паметници отпадат от наредбата, защото ги има в законодателството. Отпадна и забраната за пиенето на алкохол в парковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
В момента е 9:07ч в Събота сутрин. Съседите над мен, започнаха да стържат, тропат, блъскат в 8:45ч. Това е всеки уикенд от 4 седмици насам. Не са ме питали, дали имам против дейността, която извършват. Аз питам, те в правото ли са си? Аз имам ли някакви права в такъв случай?Работя цяла седмица и се надявам точно в Събота и Неделя да си поспя, що годе нормално и да си отпочина от тежката раб. седмица.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До pipoАми ние които сме цяла седмица на работа и работим и на дежурства кога да си починем???
71
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега Кво ? Общината почива от два до четири така ли ? - те не могат да приключат ремонтите тогава
70
16
 
7
 
! Отговори
Харалампи преди 5 години
Хубаво глоби но за фалшиви сигнали трябва да са двоини и троини защото във всеки блок или кооперация има поне по една *** на която светът и е крив пълно е с убитаци за съжаление и само закони им измислят
69
4
 
26
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
В Германия съществуват такива забрани от край време. Почти навсякъде във входовете на кооперациите, особено тези наречени Miethaus, има табла, на които е написано какво е разрешено и кое не.Фойерверки (Feuerwerke) също са забранени след 22 часа, както и всякакъв друг шум.Мога да добавя, че и детските площадки се ползват до 20 часа, дори и през лятото!Тишината и спокойствието се ценят. И ако нарушаваш, винаги има кой да се обади!
68
15
 
27
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Така.Добре.София,софия,София,софия,София,софия.....до припадък и излизане на пяна поне от ушите!!!Знаем,че освен софия,в държавата България не съществуват други градове,за хора извън вида Homo-sophianicus да не говорим.И все пак.Разбрахме всички за новите наредби в града-държава София.А извън него и оная простосмъртна рая наречена бългъри ?
67
0
 
3
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
до 68 Грешка! 120 апартамента.
66
0
 
6
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До До 56 Shark 58 Два месеца пак добре.Един дивак под мен две / 2/ години всяка събота и неделя вдигаха адскишум ,а през седмицата ги няма никакви. Облицова всички стени и тавани с гипсокартон. Абе Луд човек. А и да питам , съгласието или не съгласието на съседите трябва ли да бъде нотариално заверено ? Лудост.И какъв % от съседите? Защото има блокове с 1200 апартамента ?
65
2
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Измислили нов закон,ама това си го имаше и преди в Наредбите!Всяко чудо -за три дни!
64
2
 
8
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
По същия начин стои проблема с варивата пред блоковете. Сутрин въздуха, кислорода е най чист след фотосинтезата и съвсем нормално е да се отворят прозорци. Но някой решава отрано да си свърши работата и нахлува по стаите пушек горчив със задушлив мирис, рано рано почва да ти щипе носоглътка, гърло , задушава те ... Човек очаква да бъде прегърнат от свеж въздух, от слънчевото утро, да радва органите си с прясна закуска, мед, масло ...
63
2
 
33
 
! Отговори
До 61 РусенецЪ преди 5 години
Казваш, че аз като работя цяла седмица, ти няма да ремонтираш, а ще ме изчакаш когато ми дойде време за малко почивка в събота и неделя, за да ме подлудиш с шумни ремонти. Е, няма да стане. Заради такива селяндурски изпълнения, трябва правилата да са в Закон, а не в Наредба и наказанията да са доста по-строги и да ги налагат винаги.
62
2
 
21
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 5 години
До SharkНе можах да се стърпя след като ти изчетох всичките коментари. Що за *** с претенции си??? 5 пъти ти се обясни , че разрешение от съседите се иска само за събота и неделя!!! През седмицата в разрешените часове си прави ремонта колкото искаш! Или твоя "майстор" само в събота и неделя работи?? Аман от ***! Те точно за такива като теб ги правят тия закони, барем малко ви възпитат!
61
0
 
17
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Искам наистина да махнат клоуните и просяците по кръстовищата. И тъпата музика по Витошка от разни псевдо музиканти с изтърканите им песни
60
2
 
12
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Аз не съм свадлив пенсионер и ако ми шумкаш ще ви направя живота черен.
59
30
 
9
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
Такаа, значи цяла седмица бачкам здраво, за да изкарам пари освен за мен и за пенсиите в блока, както и амуджитe които по цял ден се почесват. Имам едни почивни дни, но вместо да почивам, трябва все пак да си направя дома уютен. И ще ме пращате да се моля на свадливи пенсионери за разрешение ли?!
58
4
 
8
 
! Отговори
Стефан преди 5 години
До долния коментар.Изселват те от софия и живей като скот сам,дано 100 години не го чуеш !И се скопи най-напред *** !
57
15
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
А какво правим с бебешкия плач? Четем на бебето наредбата да я запомни ли или по-интелигентните сами си я четат?
56
6
 
16
 
! Отговори
До 56 Shark преди 5 години
Ти продължаваш да не разбираш за какво става дума. Разрешение от съседите само за ремонти в почивни дни и така и трябва да бъде, така е в нормалните държави. -Един *** пример - живея в нов блок и има два апартамента, които са на шпакловка и замаска. В единият от тях решиха да го довършат, но понеже през седмицата майсторите работят по строежи, а в почивните дни им е забранено, решиха, че може всяка събота и неделя да къртят и разбиват. Изтърпяхме ги 2 месеца, но на третия месец ги спряхме
55
7
 
31
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
А какво правим с кучешкия лай? Четем на кучето наредбата да я запомни ли или по-интелигентните сами си я четат?
54
20
 
20
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Да продължа, четейки коментарите тук, става ясно, че някои са съгласни с това, а други не. Та си разсъждавам така: кой би се съгласил да въведат закон, според който ремонта ти зависи от решението на съседите? И, вземайки предвид типичната българската завист, стигам до следния извод: Хората, които нямат възможности да направят ремонт са съгласни с въвеждането на тази тъпня. Нали така? Какво пък, не е важно аз да съм добре, а съседа да е зле, ремонт ще ми прави.И да ми цъкате минуси, това е истин