Ремонтите у дома през уикенда само с разрешение на съседите

Изключение ще се прави за общинските и държавни обекти
9 юли 2018 08:55,
57


Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни работи от 22:00 ч. вечерта до 8:00 ч. сутринта и от 14:00 до 16:00 ч. Подобни дейности се допускат през уикенда, но само в регламентираните часове и след разрешение от съответния районен кмет.

Същата забрана се въвежда и за домашни ремонти, като в почивните дни те ще може да се правят само с разрешението на съседите. Иван Илиев, председател на Комисията по обществен ред и сигурност в Столичната община обясни, че в наредбата има предвидени и изключения.

"Първото изключение, това са строежи, които са за общински и държавни цели. Също така това са строежи, които изискват аварийно-монтажни дейности, които са неотложни", обясни Илиев в ефира на "България сутрин". Той допълни, че районните кметове могат да дават разрешение за извършване на технически непрекъсваеми ремонтни дейности извън интервалите от време.

Общинския съветник каза също, че новата наредба, която предстои да бъде гласувана, е описано и ползването на заря, фойерверки и друга пиротехника. Това може да става само до 22:00ч. Изключение е на Нова година, когато се допуска заря до 01:00ч.

Скейтбордистите пък вече ще трябва да карат само по рампите, а районните кметове ще предлагат местата в София, където да се разполагат улични музиканти, които обаче няма да имат право да ползват усилватели и тонколони.

"Това, което прави наредбата, е да се опита да осигури един по-спокоен и по-сигурен живот на столичани", добави пред Bulgaria ON AIR Иван Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
РА преди 5 години
Нали знаете, че в някой страни, като си много шумебн има първо предупреждение, второ, следват парични глоби, и вече най-тежките инстанции, може да се стигне и до 6 цифрени глоби и обезщетения.
34
2
 
2
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
Оле майчице! Предстои Апокалипсис! Повярвайте. Бърз пример: нося кашон в ръце, вратите на асансьорите са с повредени автомати за плавно затваряне от десетилетия. Излизам, опитвам там със *** и крак да укротя вратата, но не успявам и се тряска. Ръцете ми са заети все пак. Излиза ми една луда домоуправителка и ми прави панаир за шума ?!?! Че полиции вика, че квартален, че предписание за ремонт на вратите. Пък то 12 етажа, два асансьора, по 240 лева на врата. Честито!
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само знам, че имах шумни комшии, който не спрахя с партите ТРИ поредни вечери. Накрая ми писна и отидох на ваканция, но преди това, пуснах колниоте на кас от 07:00 до 22:00, а след това вървеше един ужасяващи високочестотни звучета, който може да накарат всеки да полудее,. След 4 седмици, когато се прибрах, бяха правили опити да разбият врата, но тъй като е здрава сплав, бяха обрисували всичко с графити и се бяха изнеслиПоследно чух, че единия сега е душевно болен и има проблеми - супер !
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Животът в панелка е найстина гаден ... Добре, че не ми се е налагало !
31
0
 
2
 
! Отговори
Втрещен преди 5 години
До До ЗлобенБе то не е проблем да се създаде часови програмиран звуков терор, докато злобния си е на работа и го няма, ама ескалацията на конфликта е неизбежна. Изобщо, да вменяваш на съседи разрешителен или забранителен режим е много, много кофти идея.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВтрещенТи си несериозен и не заслужаваш да живееш в общество,.
29
3
 
2
 
! Отговори
Втрещен преди 5 години
Кой, кой с объркани хромозоми измисля тия наредби?! Че то съседките войни ще станат кървави! Имаш да правиш по-мащабен ремонт. Пускаш си заявка в общината, от ... до ... и точка. На двама тътразулници общински им се възлага да правят проверки на избирателен принцип и това е. Ама да те принуждават да се молиш на съседи, пък някой от тях ти има зъб, пък ти нощем го посрещаш с водопроводна тръба в зъбите по етажите. Това е несериозно!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИвановНали това е целта - докато комшийте се карат гепенето продължава - разделяй и владей
27
0
 
5
 
! Отговори
До Злобен преди 5 години
Ти къде ще си през това време? Наистина ли ще надуваш музика/запис на къртач от 8 до 14 и от 16 до 22 всеки ден и ще обитаваш същото жилище? Защото през стените не се чува както в помещението. Ако аз ще изпуша след седмица ти ще си изперкал след 3 дни. Или само докато те няма ше е така? Не вървиш и това което говориш са просто криви хуморески дето няма как да станат...
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наредбата я има с този текст от поне 25 години. Какво толкова сте се разшумяли сякаш нещо съвсем различно има в наредбата?!
25
2
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Наредбата дава нещата на едро. Като цяло е добре, но проблемите ще дойдат от детайлите. Живота в домакинството е многолик. не винаги става въпрос за ремонт, а за шумни, несистемни, краткотрайни, единични, инцидентни битови дейноси. Пример: забиване пирон за картина; поправка на домашна мебел; аварийна ситуация - врата, тръба и др. Какво става. Шум ще се вдига няколко минути. Съседа е в правото да извика полиция. След това съсед ли ще е? Той ще бъде смъртен враг. Раздорите ще станат повече.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наредба 1 на Столична общинаЧл. 3. (1) Освен забраните по предходния член, в жилищните сгради се забраняват шумни увеселения, извършването на производствени дейности и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели.
23
5
 
1
 
! Отговори
Злобен преди 5 години
До Друг БачкаторАбсолютно прав си. За това бъди готов за делничните приключения, които описах. Не можеш да ме бутнеш! Тотално законен съм.
22
1
 
8
 
! Отговори
Друг Бачкатор преди 5 години
До Бачкатор - и аз така бачкам. И ако докато си почивам през единствените дни които съм вкъщи, започнеш да къртиш и да тропаш защото си решил да направиш 'малък ремонт' - бутане на стена и къртене ще съм оскотял и злобен и ще си пусна жалбата. Ако просто искаш да си боядисаш или налепиш тапети няма проблем. Хайде стига с тези ремонти - събота и неделя и вечер. Пускаш си отпуска - къртиш си. Ако не можеш сам - викаш си майстори през работно време. Не пречи на другите да почиват.
21
10
 
3
 
! Отговори
Злобен преди 5 години
Е, знаете ли каква наредба ще се създаде?! Примерно, имам нужда от един уикенд време, да си подменя плочките в банята. Обаче, нали се сещате, че то винаги има криви и заядливи съседи. Ооо, добре тогава. Прави се запис на звук от канго. Пуска се на репийд като обръщам колоните към пода, така че звука да тресе до първия етаж! Записа се пуска всяка сутрин в 08:01 ! Спира се между 14:00 и 16:00 и после същото до 21:59! Всичко е спазено! След 3 месеца сами ще искат да ми ремонтират банята!Заклевам се
20
8
 
4
 
! Отговори
Бачкатор преди 5 години
Значи, по 10 - 12 часа работя през седмицата, за да изкарам пари за семейството си, както И непознати пенсионери, които общо взето през седмицата си почиват достатъчно, но ти да видиш, ако реша да си направя малък ремонт през единствените ми свободни дни, ще трябва да се моля на същите оскотели и зли пенсии ?! Някой май наистина залага едни бомби, които скоро ще гърмят по етажите на блоковете.
19
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ако няма строг контрол и солидни глоби, никакви наредби няма да се спазват, то е ясно от досегашния опит навсякъде в държавата!
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧУДЕСНО РЕШЕНИЕ НА ФАНДЪКОВА И СОФИЙСКА ОБЩИНА АКО СЪСЕДА ИСКА ДА ПРАВИ РЕМОНТИ ЩЕ МУ ДАМ РАЗРЕШЕНИЕ САМО АКО МИ ПУСНЕ ,НЕ СТАНЕ ЛИ ТОПВА ,РАЗРЕШЕНИЕ ЗА РЕМОНТИ ОТ МЕН НА МУК
17
7
 
7
 
! Отговори
A1 преди 5 години
В малките градове целодневно се режат дърва с резачки. Няма събота, няма неделя. Цели квартали ехтят само и само някой да спести 5лв/кубик, вместо да си ги поръча нарязани.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kkkЩе се изненадаш...