"Спаси София" поиска оставката на Банов заради "Царските конюшни"

"Сграда след сграда, историята на града ни става на пепел"
29 юли 2018 11:50, Красимир Ангелов
114
"Спаси София" поиска оставката на Банов заради "Царските конюшни"
Колаж: Спаси София

"И Царските конюшни изгоряха. Като по учебник - събота срещу неделя, през лятото, когато хората са на почивка и "със сигурност" запалени от поредния клошар-пироман", пишат от "Спаси София" в коментар на пожара от тази нощ, при който изгоряха около 1500 квадратни метра покривна конструкция на сградите.

От организацията отчитат, че тежката съдба на много от малкото ни ценни сгради очевидно не успява да трогне никого от властимащите у нас и бизнесмените, "искащи да строят многоетажни лъскави билдинги на мястото на нашата история и култура".

"Пожарът на Царските конюшни е поредният от дълга и тъжна статистика, включваща и Тютюневите складове, Театър Ренесанс на пл. Възраждане и стотици други сгради из цялата страна", се чете в позицията.

"Г-н Боил Банов, Спаси София официално иска вашата оставка. Вие доказахте, че сте неспособен да опазвате културното и архитектурно наследство на България, а с това не изпълнявате една от основните ви задачи. През месец февруари заявихте, че процедурата за вписването на Царските конюшни като паметник на културата с национално значение е към края си. Пет месеца ли не успяхте да я завършите? Вие, в ролята ви на зам. министър при разрушителното за културата управление на Вежди Рашидов и сега като министър, не просто не направихте необходимото, за да подсилите и укрепите административния и оперативен капацитет на Националния институт за недвижимо културно наследство, а напротив - създадохте една скопена институция, която не може да опази дори най-ценното“, пишат от организацията.

Още по темата
От там се обръщат и към кметът на София Йорданка Фандъкова. "Сграда след сграда, историята на града ни става на пепел, а вие се усмихвате любезно пред камерите. След толкова години и толкова случаи на унищожени сгради, вие не намерихте за необходимо да застанете с вашия авторитет, име и позиция в категорична подкрепа за запазване на архитектурното наследство на София.

Не намерихте воля и смелост активно да защитавате и опазвате, вместо минорно да констатирате поредното унищожение. Това ще лежи и на вашата съвест", завършва позицията на "Спаси София".


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
10
 
! Отговори
Собствениците преди 7 месеца
Собственици на Царските конюшни са Дирекция управление на собствеността и социалните дейности на МВР и Промишлена енергетика Варна АД. Те ще трябва да възстановят сградите. Бизнесменът Я.Иванов, управител на Евротрансбилд притежава 16% от земята под конюшните. Съсобственик е с Националната художествена академия на една от сградите, незасегната от пожара. Вътре има и други функциониращи обекти - ателиета на художници и скулптури, провеждат се занятия. Има и други собственици, които се издирват.
96
0
 
1
 
! Отговори
frabes преди 7 месеца
o nebesa, kakvi culturni ikoni ima v podleza na orleto...
95
0
 
14
 
! Отговори
Паметници - клоаки преди 7 месеца
Писна ми от руините в центъра на София!!!

Стига с тия паметници на културата, които никой не ползва и не поддържа.

Грозно, грозно и пак грозно. Ако никой не ги реставрира, всички клоаки в София да се разрушат и да става модерен град. Да има условие в договора, че ако собствениците не ги реставрират и реновират в автентичния им вид в определен СРОК, ще бъдат отнети в полза на държавата. Тогава всеки ще се замисли дали да купи една руина на безценица и дали ще може да изпълни условията.
94
3
 
17
 
! Отговори
От един дол дренки преди 7 месеца
Открийте приликите!

Спаси София = Зелените = Веганите.

Едни добре платени и вредни организации, които не правят нищо полезно.
Плаща им се да вдигат шум, да правят скандали, да се гледат по TV и да имитират дейност!!!

Естествено никой не иска да ги слуша и не им вярва, но те са нагли, нахални и безкрайно досадни.
93
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Евала на "Спаси София", хей за Банов, и още един "хей" за новите собственици на ценния имот. Хаерлия да ви е, микро-пишоци.
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пф. Смешници. Този палеж ще ви струва мноооооого повече от троловете тук, нали сте наясно с тази формалност? Излъгани камилчета. Кво като сте го взели за 90 кинта на квадратен метър... Тъжно ми е за вас, *** в тази държава обаче има предостатъчно.
91
1
 
15
 
! Отговори
Не че нещо ама преди 7 месеца
Сега 10 организации ще се сетят, че са били много загрижени за сградата, само дето в нея от повече от десетилетие нищо не се случва. Нито някога ще се възстановят като царски конюшни, защото ни имаме цар, ни коне. Така че ако няма да се трансформира в някой музей или галерия (в кратки срокове, а не след още 20-30 години разруха), наистина да го строи някой нещо ново и да се оживи. Ако на някой му харесва в сегашния вид, пък дори и преди да изгори покрива, ОК.
90
5
 
19
 
! Отговори
Банов преди 7 месеца
Искам оставката на " Спаси София ".
89
1
 
16
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 7 месеца
Целта е да не се знае какви разкошни сгради са строени през фашистко , а не панелки на поляната и между тях пасят овчици.
88
16
 
10
 
! Отговори
корупция преди 7 месеца
Не оставка, а съд за тези които са продали исторически имот за 90 лв. на кв.метър !!!
Тролове, пак ли браните корупцията в държавата и общината ?!
87
17
 
31
 
! Отговори
Софийски гражданин преди 7 месеца
Аз пък искам оставката на Спаси София, защото е некадърна организация, която имитира дейност и обслужва нечии чужди интереси но не и на гражданите на София.
86
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спаси София са НПО с подозрително финансиране, имат си едноименна фондация и през нея прилапват апетитни проекти с общинско финансиране. Опитите да ги питаш как точно и с колко си плащат скъпото медийно присъствие завършва с това, че те блокират и не можеш повече да им пишеш.
85
13
 
38
 
! Отговори
Кънчо преди 7 месеца
Наистина е много вероятно зад Спаси София да стои Нинова или някой като агнешките главички и кърлежите. За всяка счупена плочка, задушени канали, за насекоми и неправилно сложено паве - да валят оставки! Това го има само в България, навсякъде хората говорят един с друг и си помагат! Жалки тролове!
84
9
 
28
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Куцо и сакато иска оставки за щяло и нещяло.
83
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цялото ръководство на БСП и ИВанов на съд ! Зарязали видния си съмишленик , един от най верните другари на Цветан Василев (КТБ) и отишли на пикник да друсат кючеци!
Можеше младежите и градската организация на БСП да се включат в борбата с огнената стихия
82
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Винаги съм се чудел.. зад Спаси София дали не стои другарката Нинова щото в един глас асмо искат оставки наляво надясно . Нищо друго умно не виждам да правят
81
7
 
18
 
! Отговори
annybody преди 7 месеца
До честито

Първо, не се казва "талавизор" а "чиливизор", и второ, директивите на Крушонелия повеляват: спешно щение за парламентарна комисия, носене на колективна отговорност и поне още десетина гръмогласия в де-що жълтеникава медия й попадне на прицела. Краен срок - 4-ти септември, все още не е ясно коя година.
Никой няма право да забравя Крушонелия, разбрахме ли се сега? Рапорт неприет!
80
28
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фандъкова е изключително некадърна като кмет - с Б.Б. преди нея повече от две петилетки не оправиха нито тротоарите , нито улиците , а и малкото , което направиха го ремонтират по пет пъти!!
79
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Софиянци искаме да се премахнат големите комунистически паметници ог града ни. Оставка на Фандъкова и всички, които управляват против волята ни! Писна ни *** да изират кмет на града ни, нашият роден.
78
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То гербер акъл никога не иска, затова ремонтите ви се разпадат след максимум една година. Щото сте много умни. Взимайте си бохчите, хващайте се със самоковската даскалица под ръка и отивайте по родните си места да слагате сиви и жълти плочки.