"Спаси София" поиска оставката на Банов заради "Царските конюшни"

"Сграда след сграда, историята на града ни става на пепел"
29 юли 2018 11:50, Красимир Ангелов
114
"Спаси София" поиска оставката на Банов заради "Царските конюшни"
Колаж: Спаси София

"И Царските конюшни изгоряха. Като по учебник - събота срещу неделя, през лятото, когато хората са на почивка и "със сигурност" запалени от поредния клошар-пироман", пишат от "Спаси София" в коментар на пожара от тази нощ, при който изгоряха около 1500 квадратни метра покривна конструкция на сградите.

От организацията отчитат, че тежката съдба на много от малкото ни ценни сгради очевидно не успява да трогне никого от властимащите у нас и бизнесмените, "искащи да строят многоетажни лъскави билдинги на мястото на нашата история и култура".

"Пожарът на Царските конюшни е поредният от дълга и тъжна статистика, включваща и Тютюневите складове, Театър Ренесанс на пл. Възраждане и стотици други сгради из цялата страна", се чете в позицията.

"Г-н Боил Банов, Спаси София официално иска вашата оставка. Вие доказахте, че сте неспособен да опазвате културното и архитектурно наследство на България, а с това не изпълнявате една от основните ви задачи. През месец февруари заявихте, че процедурата за вписването на Царските конюшни като паметник на културата с национално значение е към края си. Пет месеца ли не успяхте да я завършите? Вие, в ролята ви на зам. министър при разрушителното за културата управление на Вежди Рашидов и сега като министър, не просто не направихте необходимото, за да подсилите и укрепите административния и оперативен капацитет на Националния институт за недвижимо културно наследство, а напротив - създадохте една скопена институция, която не може да опази дори най-ценното“, пишат от организацията.

Още по темата
От там се обръщат и към кметът на София Йорданка Фандъкова. "Сграда след сграда, историята на града ни става на пепел, а вие се усмихвате любезно пред камерите. След толкова години и толкова случаи на унищожени сгради, вие не намерихте за необходимо да застанете с вашия авторитет, име и позиция в категорична подкрепа за запазване на архитектурното наследство на София.

Не намерихте воля и смелост активно да защитавате и опазвате, вместо минорно да констатирате поредното унищожение. Това ще лежи и на вашата съвест", завършва позицията на "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ С ГОДИНИ НЕ ГИ Е ОБЯВИЛ , ЧЕ СА ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА А ГИ ПРОДАДОХА ПОД МАСАТА 2016-ТА ГОДИНА !!!ПОЛОЖЕНИЕТО Е ЯСНО !!ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СА ВСИЧКИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА БОРИСОВ НА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ!
11
17
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
До Анонимен"Това с изгарянето на исторически паметник с цел освобождаване на терена е запазена марка на гербавите. Справка- тютюневите складове в Пловдив"...-------------------------------------------------------------А кой разруши централната част на София... - за да строи партийни домове...
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След *** остава са пепел и разруха,независимо дали са БСП,ГЕРБ,ДПС или некаки патреоте!
9
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шайкаджиите не успяха тихомълком да прилапат сградите, вдигна се голям шум и затова са минали на план Б -палене и събаряне
8
3
 
17
 
! Отговори
Формулата преди 5 години
Нашенска простотия + Неимоверна алчностТова гнусно съчетание няма партийна окраска. Който и да дойде на власт, винаги покрай него успяват да се присламчат индивиди, които не зачитат нищо друго освен личния си интерес.
7
5
 
27
 
! Отговори
аман от наглеци преди 5 години
И аз искам оставката на Борис Бонев от Спаси София като мoдeрaтоp на българската секция на SSC. Дали ще си я подаде след наглите 10 години които е там?
6
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
комунисти - ниновисти
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе карайте през просото - дивотията и алчността нямат граници.
4
24
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с изгарянето на исторически паметник с цел освобождаване на терена е запазена марка на гербавите. Справка- тютюневите складове в Пловдив.
3
17
 
28
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Добре, искат му оставката... - но защо все плачат за дарения и изписват банкови сметки...
2
31
 
34
 
! Отговори
Спаси София корупция преди 5 години
Спаси София - това НПО състоящо се от 5 силно обратни граждани получи нагласена обществена поръчка от общината за ремонт на парка Камбаните където са им платени по 3000 лева за едно пребоядисано кошче. До кога ще ни ги пробутват в медийното пространство?
1
21
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама разбира се, че ще си я даде :D Аз днес се спънах и искам оставката на властта също! Виновни са! Лоши пътища!