Опасни рейсове, трамваи, тролеи... Къде са аварийните чукове?

Возилата на градския транспорт масово без аварийно оборудване
21
Опасни рейсове, трамваи, тролеи... Къде са аварийните чукове?
Снимка: Спаси софия

След трагедията с автобуса край Своге, отнела живота на 16 души, от "Спаси София" сигнализират за опасностите, които дебнат пътниците, ползващи градския транспорт на София.

Още по темата

Активистите разпространиха снимки от автобусите и трамваите в столицата, показващи липсата или блокиране на задължителното аварийно оборудване в случай на възникване на извънредни ситуации.

В превозните средства липсват базовите системи, които улесняват евакуацията на пътниците в случаи на катастрофи. В много автобуси няма нито един авариен чук за разбиване на стъклото, а повечето аварийни кранове за отваряне на вратите липсват, или пък са запечатани.

"Имаме съмнение, че липсата на чукове и аварийни кранове е в резултат на вътрешно разпореждане към служителите в гаражите те да бъдат премахнати, за да не се крадат", коментират от активистите.

Те допълват, че проблемът е особено забележим в колите на общинското дружество Столичен Автотранспорт.

"Наблюдаваме пълна липса на задължителните елементи за пътна безопасност даже и в по-новите модели автобуси, които в София са доставени с фабрично вградени такива", отбелязват от "Спаси София".

Още по-фрапиращ е случаят с ръчките за аварийно отваряне на вратите в пристигналите преди по-малко от година зелени трамваи от Швейцария.

Системите за отваряне на вратите при извънредни ситуация бяха напълно работещи, когато трамваите пристигнаха в София, но служители на Столичен Електротранспорт са решили да ги блокират като ги запечатат.

От "Спаси София" призовават зам.-кмета по транспорта, Евгени Крусев, както и останалите компетентни институции да извършат незабавна проверка и да установят дали блокирането на аварийните системи в трамваите е направено по нареждане на ръководството на дружеството или е самоинициатива на работещите в депото.

От "Спаси София" поставят и въпроса как превозните средства на градския транспорт на София минават техническите прегледи, като не отговарят на изискванията и наредбите, постановени от Министерството на транспорта и изискващи всяко средство да е оборудвано с аварийни чукчета и кранове за отваряне на вратите.

"Цените на дребно за подобни аварийни чукове са около един долар. Затова питаме г-жа Фандъкова дали животът на столичани е толкова евтин и какво прави ЦГМ с милионите, които получава от увеличената цена на билета и платеното паркиране, щом не може да гарантира минимална безопасност в превозните средства на градския транспорт?", питат от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Т8М-900М преди 5 години
Чуковете прибират, крановете ги блокират, защото има кой да ги краде или да ги използва без да има нужда.Друг въпрос е, че тези парчета алуминиева ламарина, с които са блокирани крановете могат лесно да бъдат огънати, ако има нужда да се използва кранът, а в същия момент пречат на злоупотреба с него.
19
1
 
2
 
! Отговори
Спаси София корупция преди 5 години
Спаси София са елитна група джeндър-комсомолци. Прилапват сочни проекти през едноименната си фондация, например ремонт на парка Kамбаните на Людмила Живкова. За едно пребоядисано кошче там са им платени по 3000 лева.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите не са държавотворен народ. И това, което имаме, ние е страшно много и незаслужено
17
0
 
1
 
! Отговори
няма наказани крадци преди 5 години
Къде вкрвате политика Ве ейййй? *** открай време счита за свое дома си, а вън от входната врата всичко подлежи на чупене, крадене, препикаване..., с изключение на личния му автомобил. Ако друг *** посегне на неговото, обвинява ББ, МВР, Държавата...или демокрацията. По света е друго-за вандализъм и хулиганство има глоби, стригане, общ. полезен труд, а на места и бой с пръчка. У нас като се чупи и краде, хората гледат на другата страна, все едно че нищо не е станало- т.е не ни засяга много!
16
0
 
2
 
! Отговори
сс преди 5 години
Като няма глоби за тези, които крадат чукчетата или пробват аварийните ръчки така ще е. Вземи им по 100-200 лв като правят зулуми да видим другия път дали ще го направят пак.
15
0
 
9
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 5 години
Рибата се вмирисва откъм главата, а знаем коя е главата, нали. вмирисана е! напълно! От 10 години
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГАТО (НЕДАЙ БОЖЕ) СТАНЕ ЛОШОТО, ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ПЛЯСКАТ ПО КЪЛКИТЕ, ЩЕ ИМИТИРАТ ТЪЖНИ ФИЗИОНОМИИ, А ЕДИН ВОЖД ЩЕ ОБВИНИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Авариините 4укове са отзад на задната седалка на една от Самоков. Обърнете я по корем и гледаите ниско долу в междукра4ието.
12
1
 
6
 
! Отговори
Тиквен рачел преди 5 години
Хубаво,но защо в неделя когато там няма никой!?
11
3
 
18
 
! Отговори
Тиквоча да се маха преди 5 години
На 16 Септември 2018г. от 12:00 ще се проведе Мегапротест пред Народното събрание в София! Всички български граждани са поканени на протеста срещу правителството и всички мафиотски партии - герб, бсп, дпс и т.н. Страницата на протеста - https://facebook/borisovmafia/
10
0
 
6
 
! Отговори
fake news преди 5 години
на панелния таласъм български една 60 годишна каруца със седалки от мокра тор; за крадливото мазно племе друго не става.който не цени, каруца. и билет от 50лв за екстра ефект.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато хората продължават да си заравят главите в пясъка, докато ограбват някого или някой реши да изкърти нещо ей така за кеф, няма нищо да се промени към по-добро. Другите държави не са по-добре, защото никой не краде или чупи, а защото там има нетърпимост към подобни прояви, която не се ограничава само с мърморене. Хората правят една държава хубава или лоша за живеене. Бездействието ражда беззаконие, а беззаконието създава *** и от най-хубавите общества.
8
0
 
17
 
! Отговори
SS преди 5 години
КОЕ КЪДЕ е, най обичам след дъжд качулка и почват разни хорица да ревът и снимат, някога са били там.КОЙ е Виновен, държавата ли, или крадливия и деградиращ бугарски манталитет и бай ганьовщина.Не народ а ***.Жал ми е за малкото свестни трудолюбиви хорица останали в тая *** на джибри наречена България.Закривайте я и да се приключва.Скоро Българите в чужбина ще са повече от родината ако не са повече вече.
7
1
 
14
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До Бирено мечеХем имах кабел да си заредя падналата батерия,хем не можах. Беше счупено в рейс 94И за какво дадох пари за билет? Има такива които си слагат краката на седалките....
6
0
 
19
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
"Имаме съмнение, че липсата на чукове и аварийни кранове е в резултат на вътрешно разпореждане към служителите в гаражите те да бъдат премахнати, за да не се крадат"А може и самите служители в градския да са откраднали чуковете и аварийните кранове, преди да ги превари някой друг.
5
0
 
13
 
! Отговори
таня преди 5 години
*** в София крадат чукчетата
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демонокрацията е опасна за вашето здраве там в Драгалевци се разхожда на свобода Драгалевският ай дук, дето обещаваше светло бъдеще и разруши тъмното минало и сета ни напред - ни назад.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От години падат и асансьори, падат банки, застрахователи. Виновни няма
2
2
 
27
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Много от новите китайски автобуси YOUTONG са с премахнати бутони за отваряне на вратите и на дупките са залепени със тиксо или скоч
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадат ги. Просто и ясно. А за да сложат такива блокировки и на новите трамвай, явно и там ***.и. са пробвали как работят, вероятно и в движение.