Мятаме: Дограми, дивани... телевизори. Къде да ги оставим?

Старият диван – до контейнера, но за телевизора се вика фирма
Обновена: 1 сеп 2018 08:38 | 31 авг 2018 21:18, Петя Славова
33
Мятаме: Дограми, дивани... телевизори. Къде да ги оставим?
Снимка: архив, Булфото

Къде точно да се изхвърлят едрогабаритни боклуци като стари мебели и уреди е един от проблемите, на които обяснение дават от Столична община. 

В София не е нужно хората да ги возят до определени депа. Едрогабаритни отпадъци като мебели, врати, стара дограма, дивани, фотьойли, маси и столове се оставят до контейнерите за битови отпадъци, съобщава "24 часа".

Те се събират по график за всеки район. При необходимост фирмата извършва дейността по подадена заявка и извън графика.

На сайтовете на Столичната община и на Столичния инспекторат са качени графици за извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци, образувани от домакинствата след ремонти като мивки и фаянс например. Инспекторите от Столичния инспекторат описват адресите, на които има генерирани такива отпадъци, и заявката се предава на фирмата, отговорна за съответния район.

Непотребната покъщнина се събира със специализиран автомобил и се транспортира до депо “Враждебна”, обясниха от Столичната община.

Оттам напомнят, че когато се прави голям ремонт вкъщи, при който се образува сериозно количество строителни отпадъци, хората трябва да си наемат контейнер, който съответната фирма да транспортира до депо.

Старите телевизори пък попадат в категорията на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. То съдържа опасни компоненти, затова събирането се извършва по заявка от граждани. Тези отпадъци се събират от фирмите "Елтехресурс" и "Екобултех".

За районите “Красна поляна” и “Овча купел” заявки се приемат на телефони: 02/441 50 56, 02/441 50 57, 02/441 50 58, а за събота - на 0888 602 916. За всички останали столични райони заявки се подават на безплатен телефон: 0800 14 100 или на мобилни: 0886 229 956 и 0884 610 254.

След това фирмата взема от дома на подалите заявка стари или неработещи печки, перални, телевизори, хладилници, компютри, монитори, климатици, инструменти, прахосмукачки, мобилни телефони и всякакви други елуреди.

За изхвърляне на подобни отпадъци на нерегламентирани места глобата е от 100 до 5000 лв. за физически лица и имуществена санкция от 700 до 20 000 лв. за юридически лица.

При маловажни случаи се налага глоба с фиш до 50 лв. или се съставя акт за административно нарушение - от 300 до 1000 лв.

От началото на годината до момента от Столичния инспекторат са съставили 20 акта, а глобени с фиш са били 145 софиянци.

82 818 тона едрогабаритни отпадъци са изхвърлили жителите на столицата през 2017 г.

През тази година на боклука са отишли 33 439 тона стари мебели. Събраните излезли от употреба електроуреди за 2017 г. са 1916 тона, а само за първата половина на тази година - 4483 тона, съобщиха от Столичната община.

Предстои в София да се организира център, в който ще се поправят стари мебели, така че да могат да се използват повторно след ремонт от нуждаещи се.

Столичната община е в процес на проучване на възможностите за финансиране на изграждането на Център за повторна употреба и предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата. Той ще бъде в Требич.

Идеята е гражданите да предават там едрогабаритни отпадъци, които ще се поправят, за да могат да се ползват отново, а негодните за ремонт ще се предават за оползотворяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До До 24////Ами просто не сте срещали софиянци ,защото да живееш в София от 40-50 години от ,които 30 по време на либералния демократизъм ,не значи ,че са сфиянци
28
1
 
1
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ХАХАХАХАХАХА...ЩЕ ВИ ДАМ ЕЛЕКТРОННА СКРАП СРЕЩУ СЪОТВЕТНАТА СУМА.ОРГАНИЗИРАТ ПОРЕДНИЯ ГРАБЕЖ НА НАИВНОТО И ГЛУПАВО НАСЕЛЕНИЕ.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такса смет плащаме всяка година. Тая такса е 3-4 пъти по- голяма от данъка на жилището ми. Защо ще плащам допълнително за сметоизвозване на електроуреди и контейнер за строителни отпадъци? Веднъж на 10 год. ще ми се наложи да изхвърля нещо различно и куп уговорки с разни фирми или общината, време, нерви и допълнително плащане.
26
6
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Най-големите селяци които съм срещал са софианци, а София е най *** място за живеене в България и при първа възможност непременно ще го напусна. Някой може да се радва на живота в София само ако не е живял другаде и е ограничено комплексирано човече, което си мисли че да си роден в тая *** е привилегия, когато уви всъщност е наказание.
25
0
 
5
 
! Отговори
Ехо Гражданята преди 5 години
В провинцията няма контейнери нито пък фирми които да събират. Хората си изхвърлят отпадъците покрай пътя някъде извън града.
24
4
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
По време на "тъмния и човеконенавистен" социализъм ,хората , които идваха в София да живеят,полагаха максимални усилия да се интегрират по-бързо и спазваха правилата на живеене в урбанизирана територия.Сега по време на неолибералния демократизъм ,вече придошлите хора, се опитват да интегрират местните старожители в тяхната бит и душевност ,която в повечето случаи е повече от семпла
23
2
 
8
 
! Отговори
Сган преди 5 години
Много селяци станаха в тая София и всичко тъне в ***.. Ама много станаха, ей.. Направо съм потресен, за какво става дума.. Бедствие, като скакалците...
22
4
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Със старата дограмата е доста лесно ,просто се плаща по 10 лв на свалена дограма и фирмата ,която извършва монтажа на новите просто ги натоварва и откарва.Ако са пет сменени дограми ,това са 50 лв ,което е по-малко от нищо.Такава е поне практиката с "Валда", за другите фирми не знам как е.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старата пералня преди години я изкарах до контейнерите и веднага я взеха. Те обикалят с каруци през цялото време. Разбира се още сме далеч от гърците, които слагат до контейнера работещи електроуреди, защото са си купили нови.
20
2
 
21
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Добре, че е бай ром да събира, сортира и предава, че както принудително урбанизираният г-н Балкански е свикнал да хвърля и от прозореца, градовете ще се заринат в отпадъци. Обаче вместо тия хора да получават някой лев за обществено полезна дейност, г-н Балкански безропотно плаща данък смет на мафиотски фирми притежавани от български мутри, които се подиграват с дейността. Резултатът е деформирани и тънещи в смрад кофи. Иначе г-н Балкански е убеден расист и може много ракия да пие по въпроса
19
0
 
27
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
И това е най-малкият проблем. Има хора дето изхвърлят в реките телевизори, хладилници, легла и цяло обзавеждане, за да могат рибите под водата да имат всички екстри. Един дядо изхвърля в лома с каруцата старо радио, стар телевизор, хладилник, печки и цяла покъщнина. Цамбур във водата, цамбур, цамбур и реката се задръсти с ***. Даже съм виждал как изхвърлят тор с каруци в реката, а има и цели камиони каросерии дето изхвърлят отпадъци в реките. Реките и ломовете ги имат за сметища.
18
2
 
13
 
! Отговори
Дуро преди 5 години
то със...санирането е същото,само дето едни прибират.
17
33
 
11
 
! Отговори
Баш Майстора преди 5 години
Никой не може да ми каже къде ще си хвърлям отпадъците,били те строителни или елуреди или тоал гърне. Как ли пък не ще си наемам контейнер? Луди ли сте? Веднъж год нали плащам такса смет.фърлям битона у казана и дим да ме няма. Сички така праят. Да тъпча гушата на фирма Волф ли?
16
1
 
0
 
! Отговори
Край преди 5 години
И да не забравяме че в Анкона нравите са доста южни.
15
4
 
18
 
! Отговори
Край преди 5 години
Много хубави имена имат италианските градове - Анкона също. Обясни сега ако изхвърлиш ДО кофите за *** когато ти скимне една красива тоалетна чиния барабар с казанчето, няма ли да те суровакат с една голяма глоба. Много съм търсил по бреговете на Комо изхвърлена гума - ми няма. Тука в Перловската река можеш да видиш фотьойл, хладилник гуми ...
14
0
 
16
 
! Отговори
от Ботуша преди 5 години
До КрайЖивея в Анкона. При нас е така. А онези матраци дето ги виждаш в големите градове ги влачат черните, те спят по улиците.
13
0
 
28
 
! Отговори
Да имате предвид преди 5 години
Един съсед се беше обадил на фирма, да дойде да изкара до сметището един много голям хладилник, който комшията и сина му едвам успяха да изнесат до стълбищната площадка. След половин час от фирмата дошли, но от хладилника няма и следа! Не е бил оставен на тротоара, а на стълбищната площадка на втория етаж в жилищна сграда, чиято входна врата се заключва!Това се случи в София преди 13 или 14 години, посред бял ден.
12
0
 
28
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 5 години
Прав си, не се мисли за удобството на хората. Но все пак изхвърлянето на стари вещи може да се организира някак.Какво да кажем обаче за случаите, при които лежащо болен или трудно подвижен (неподвижен) човек трябва да отиде някъде, напр. на медицински преглед? Ако случаят не е за Спешна помощ, оказва се, че няма служба, на която да се обадиш, за да дойдат с носилка да го свалят по стълбището. Разчиташ на роднини да го носят на ръце. Но който нямаш силни млади мъже сред роднините?
11
5
 
5
 
! Отговори
Край преди 5 години
До човека от Ботуша - И какво в Милано/Торино/Рим или даже Неапол или даже Палермо до кофите на улицата с дни отлежават дюшеци/дограма/стари гуми/ тоалетни чинии и други красоти.Може и да е верно обаче е било 18ти век.
10
0
 
15
 
! Отговори
malart преди 5 години
Аз пак да питам за автомобилните гуми, че иде зима и пак ще се греем с тях. Като намеря такава дас е търкаля около блока със седмици, къде да я занеса?