Свлачище в "Овча купел" погълна кола, в близост – блок

Жителите настояват строежа да бъде спрян незабавно
Обновена: 9 сеп 2018 14:16 | 7 сеп 2018 09:15, Александър Попов
56

12374 гледания   |  Още видео

Жители на столичния квартал "Овча купел" се разминаха с трагедия на строителен обект. Рано тази сутрин свлачище, причинено от спукан водопровод, погълна автомобил и част от оградата на обекта. Пропадналата земна маса е само на няколко метра от жилищен блок, висок 9 етажа. Именно строителният обект изкара на протест жителите само преди дни. Вече доста време хората от "Овча купел" алармират за презастрояването на района. Жителите на блока, който е в съседство със строителния обект споделиха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че са чули страшен тътен сутринта при свличането на земните маси.

Собственикът на автомобила, който вече е в основите на строежа, разказа, че излизайки е забелязал, че под автомобила му теренът е започнал да пропада и е искал да намери охранител или други хора от обекта, които да информира и буквално след няколко минути автомобилът, заедно с част от оградата се оказал в изкопа.

"Двете ми гуми бяха леко потънали надолу. В рамките на две три минути можеше и аз да съм вътре в колата", разказа Цветан в ефира на "България сутрин".

Мъжът разказа, че често е спирал до оградата, както и много други автомобили се оставят там.

Отвъд този инцидент, хората от блока, който е на няколко метра от свлачището и други жители на квартала, разказаха, че вече много време търсят институциите и настояват строежът да бъде спрян, но по думите им от общината са ги уведомили, че цялата документация е изрядна и няма как това да стане, защото теренът е частен, реституиран, въпреки че преди време е бил предвиден за детска градина.

"Безотговорно се раздават разрешителни за строеж в "Овча купел" - това е истината", каза Ели Иванова, която пък е организатор на протестите срещу застрояването на района.

Тази сутрин на мястото на инцидента дойдоха пожарникари, служители на общината, които обаче само наблюдваха какво се случва и как тонове вода се изливат в изкопа, защото няма как да действат преди от "ВиК София" да спрат водата, което не може да стане близо час.

Хора от строителния обект пък обясниха, че течащата вода е от скъсан водопровод, който е за доставяне на вода до противопожарен кран. Жителите на околните блокове пък споделиха, че този кран, който е поставен преди месец и половина, е бил заграден от оградата на новия строеж.

Гражданите от квартал "Овча купел" настояват за спиране на строежа и като цяло за прекратяването на презастрояването в района. Те искат още зелените площи между блоковете да останат и да не се предвиждат за строеж в устройствените планове на района.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
През една улица от този строеж е същото безобразия.На една мучурлива междублокова полянка изникна блокче.Вече е населено,сега до него се строи още едно.Въпрос на време и там да има пропадане."Честито" на новодомците от провинцията,защото последните години такива наводниха квартала.Когато се построи преди 30тина години, беше от млади семейства софиянци преди живеещи с родители си.Сега и те заминаха за чужбина за по добра реализация а тук дойдоха хора от провинцията.Донесоха си селския манталитет.
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При ГРОБ е така.
Би трябвало вече да сте свикнали.
Още повече че вие самите три пъти си избирате некадърниците да НИ управляват.
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И шофьорът си е виновен. Да не е спирал там.
32
3
 
18
 
! Отговори
,.,. преди 6 месеца
Строителната мафия видя един малко по-зелен квартал,сроящо се метро и веднага пусна пипала.
31
0
 
17
 
! Отговори
Ясно преди 6 месеца
кметът да не би да е от герб, че не е окован за корупция? Благодаря на герберастите за липсата на отговор.
30
2
 
17
 
! Отговори
7+ преди 6 месеца
A водата от водопровода, кой ще я плаща? Тия дето платиха и за КТБ?
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
това е сценарий от всички квартали. Строи се масово, чак се чудя кой ще ги купува тези имоти, масово новите офис площи на партерен етаж са празни. Нова кооперация/блок на под 3 години рядко светят вечер повече от 1/3 апартаментите.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гл.архиетект на София Здравко Здравков да си заминава за Червен бряг.Там да си раздава разрешителни за строеж.Мястото му не е в голям град.Вижда се ясно, че той продължава пошлата традиция на предшественика си Диков, София да се застроява хаотично, грозно и корумпирано.Софиянци не желаем това да продължава.
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо спират до оградата на строежа?
Ако не падне някоя колата в дупката, да им падне нещо на таваните ли искат ???
26
1
 
3
 
! Отговори
Никой преди 6 месеца
До До коментар 1 Не знам от кога живееш там, аз съм от 87г. Презастроено, но има 3 детски градини и 2 сравнително големи училища, едно в ОК2 и едно в ОК1. НБУ и 151 също са на 15 мин пеша. Детски площадки има няколко и то от новите, не са 20 но има..за тротоарите и зелените площи съм съгласен.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който има частен терен във вече застроен плътно квартал да му се разрешава строеж само до два етажа на къща за лично ползване.Какви са тези кооперации нацвъкани на малки площи?Печелбарство и корупция на местната власт,нищо друго.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПОЛОЖЕНИЕТО СЕ НАФЪНДЪЧИ!!!
23
1
 
8
 
! Отговори
do 20 преди 6 месеца
Сигурен ли си, че собственикът не обещетен по въртоглаво време и сега пак да си го е припознал? Много хора си припознаха имотите по закона Лучников, ако някой прокурор има топки и почне да проверя много хора ще се простят с имоти, апартаменти или ще трябва да плащат обещетение на собственици, както и да лежат в панделата за неверни данни
22
1
 
3
 
! Отговори
До sofeto от шопето преди 6 месеца
Роден съм в Полето, но го напуснах наскоро защото вече цялото се превърна в гето. Не съжалявам нито за миг защото няма ама нищо общо с града и условията, които помня от миналия век.
21
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
С тази тотална дезорганизация на обществото - българите не трябва да имаме АЕЦ. Дано се окажа лош пророк.
20
8
 
21
 
! Отговори
sofeto преди 6 месеца
Наплива на пълчища селяци доведе до идиотските презастроявания в София, Пловдов, Бургас, Варна и връщане няма. Свиквайте!
19
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз не можах да разбера точно какъв им е проблема на местните кукувици с този блок в строеж? Терена е частен, собственика е в пълното си право да строи върху него. За спукания водопровод да пита строителя.
18
2
 
8
 
! Отговори
Бирено мече преди 6 месеца
ЕЙ ОСТАВЕТЕ МИ ГОУФО ЕЙ КЕ ВИ ИЗБИЕМ ЗА НЕГО
17
2
 
24
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 месеца
Така е в цяла София от 28 г. насам , кметове,архитекти и днск разрешават всичко и трупат пачки - Милионери са ,та и Милиардери !
16
1
 
13
 
! Отговори
annybody преди 6 месеца
Спокойно, г-жа кметицата (с емблематичното име от близкото "светло бъдеще" Семерджиева) на Овчата купел обясни, че тя нямала нищо общо с подобни разрешителни и за всичко е виновна по стар обичай Столична община, назначени са "експертизи", "комисии" и "проверки", честито на всеки, осмелил се да живее в панелно гето (с екстри от бежански лагер и трилъри от 2016 г., както и задружна общност от шведи).
Хората учат и работят в града, а живеят извън него и пътуват всяка сутрин - масова практика.