Свлачище в "Овча купел" погълна кола, в близост – блок

Жителите настояват строежа да бъде спрян незабавно
Обновена: 9 сеп 2018 14:16 | 7 сеп 2018 09:15, Александър Попов
56

12279 гледания   |  Още видео

Жители на столичния квартал "Овча купел" се разминаха с трагедия на строителен обект. Рано тази сутрин свлачище, причинено от спукан водопровод, погълна автомобил и част от оградата на обекта. Пропадналата земна маса е само на няколко метра от жилищен блок, висок 9 етажа. Именно строителният обект изкара на протест жителите само преди дни. Вече доста време хората от "Овча купел" алармират за презастрояването на района. Жителите на блока, който е в съседство със строителния обект споделиха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че са чули страшен тътен сутринта при свличането на земните маси.

Собственикът на автомобила, който вече е в основите на строежа, разказа, че излизайки е забелязал, че под автомобила му теренът е започнал да пропада и е искал да намери охранител или други хора от обекта, които да информира и буквално след няколко минути автомобилът, заедно с част от оградата се оказал в изкопа.

"Двете ми гуми бяха леко потънали надолу. В рамките на две три минути можеше и аз да съм вътре в колата", разказа Цветан в ефира на "България сутрин".

Мъжът разказа, че често е спирал до оградата, както и много други автомобили се оставят там.

Отвъд този инцидент, хората от блока, който е на няколко метра от свлачището и други жители на квартала, разказаха, че вече много време търсят институциите и настояват строежът да бъде спрян, но по думите им от общината са ги уведомили, че цялата документация е изрядна и няма как това да стане, защото теренът е частен, реституиран, въпреки че преди време е бил предвиден за детска градина.

"Безотговорно се раздават разрешителни за строеж в "Овча купел" - това е истината", каза Ели Иванова, която пък е организатор на протестите срещу застрояването на района.

Тази сутрин на мястото на инцидента дойдоха пожарникари, служители на общината, които обаче само наблюдваха какво се случва и как тонове вода се изливат в изкопа, защото няма как да действат преди от "ВиК София" да спрат водата, което не може да стане близо час.

Хора от строителния обект пък обясниха, че течащата вода е от скъсан водопровод, който е за доставяне на вода до противопожарен кран. Жителите на околните блокове пък споделиха, че този кран, който е поставен преди месец и половина, е бил заграден от оградата на новия строеж.

Гражданите от квартал "Овча купел" настояват за спиране на строежа и като цяло за прекратяването на презастрояването в района. Те искат още зелените площи между блоковете да останат и да не се предвиждат за строеж в устройствените планове на района.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
19
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 5 месеца
Жилищен блок не може, но детска градина може - що е то? БГ комплексарщина, злоба, завист и тежка простотия. Не е важно на мен да ми е добре, а Вуте да му е лошо - това е твоето сбъркано мислене. Когато си собственик на терен в урбанизиран район и си спазил законовите отстояния, няма разум и цивилизован довод да не може да строиш сграда. Заради такива посредствени хора като теб, икономиката на България не се развива с по-големи темпове.
14
0
 
23
 
! Отговори
М.БАХЧЕВАНОВА преди 5 месеца
Всеизвестно е, че преди този квартал се казваше "Барите" и беше едно мочурище. Теренът е блатист, почвата песъчлива, а отгоре на всичко точно там, където сега се застроява минава земетръсен разлом. Но.... главният архитект, подписал разрешението не го интересуват тези факти! До потъващият изоставен строеж до 21-ва поликлиника поради свлачищни терени сега се построи един небостъргач, а и започва строежа на ново ЖСК. Да не говорим за предвидения комплекс пред 88 у-ще! Позор за столична община!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До da

Ти сериозно ли бе? Ако собственика ще плаща за инфраструктурата, защо ще му национализират земята?
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така е при герб! Ще пропадате и ще пцувисвате кат скoтoве!
11
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако някой се опита да спре безумните строежи, ГЕРБ показно ще го арестува и ще го държи окован с белезници с часове насред София. После съдът назначен от ГЕРБ ще го осъди.
10
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами нали сега като мине метрото от там и цените на имотите в Овча купел ще се изравнят с тези в Берлин, а като влезем в еврозоната и шенген с тези в Париж, щях да кажа Лондон, но те ще ни догонват щото излизат от ЕС. И затова се презастроява.
9
1
 
37
 
! Отговори
До коментар 1 преди 5 месеца
Хората ме искат презастрояване, защото ще си подават солницата през прозореца. Явно не сте от квартала, но в него няма нито училища, нито градини, улици, тротоари или детски площадки. На всеки терен предвиден за градина се строи блок в момента
8
1
 
52
 
! Отговори
zeus преди 5 месеца
Браво на строителя, първо е прекъснал водопровода (софийска вода пак ще избие със сметки по няколко хиляди), второ по никакъв начин не са укрепили стените на изкопа. Гарантирам ви, че според строителен надзор всичко е точно и е виновен собственика на колата...
7
2
 
38
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 месеца
Трудно се живее в София,при такива алчни общинари,които дават за застрояване всяко кътче за да...лапат комисиони.Изхода е един;смяна на централната софийска управа.А за всеки жител също има...персонален изход;продавайте апартаментите и се...изнасяте на 30-тина колометра по селцата.
6
6
 
37
 
! Отговори
от ЦК на ГЕРБ преди 5 месеца
Важното е да сме стабилни и да не спираме да усвояваме, усвояваме.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
STROITELNATA MAFIA MOGE I TREBVA DA BADE SPRYANA.
4
3
 
25
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Една от причините хората все по често да се изнасят да живеят извън София.
3
14
 
11
 
! Отговори
da преди 5 месеца
За да се спре порочната практика на презастрояване - трябва да се направи следното. Общината да може да изготви план за нов квартал в съседство от града. Терените там се национализират като се изкупуват като земеделска земя (щото няма инфраструктура). На собствениците които протестират им се предлага да участват съвместно с общината в изграждането на новата инфраструктура като следва да заплатят % от разходите изчислен на база площ на терена спрямо цялата площ на новия квартал.
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами изберете си нов кмет та тъкмо да го свалят и съдят после. Който каже край на строителството и му намират цаката. Веднага!!! А като се срути блока в изкопа с месеци ще търсят кой е крив и няма да намерят!!!
1
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хората не искат повече блокове, защото ги е страх че като превърнат квартала в бетонно гето цените ще паднат и тези които купиха на 1200-1600€/кв.м ще правят като вятъра.