Адолф Колар – архитектът, преориентирал София от Ориента

Чехът е създал Военния клуб, паметника на Васил Левски...
14 сеп 2018 20:45, Петя Славова
48

5150 гледания   |  Още видео
140 години от назначаването на първия градостроител след Освобожението на България, днес празнуват архитекти и последователи на основателя на модерна София архитект Адолф Вацлав Колар.

Той е първият градски архитект на София. Имал е за задача да превърне София от малко ориенталско градче в европейски град, предаде Bulgaria ON AIR.

На специалната експозиция в негова чест, намираща се в музея на София може да се види и неговият личен стол, който бил разположен на Централна гара.

Адолф или както е по-познат сред българите - Антонин, създава част от най-забележителните монументи и сгради в историята на столицата - Военният клуб, градската градина, паметникът на Васил Левски, старата Централна гара и сградата на хотел "Балкан".

 


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Armagedon преди 6 месеца
А цяла Германия я изгради един друг Адолф.Още има пътища и инфраструктура от него време.А съвременна Германия я руши мути Меркел.Що им трябваше на ФРГ да "поглъща"ГДР.По добре да си бяха две съседни държави като България и Македония, все българи.Тогава мути щеше да руши само ГДР-то.То щеше да е нещо като Република Северна Германия по подобие на новото име на Македония,така както се очаква след 30-ти септември да се нарича Охридска Македония така както има и Пиринска Македония.Нали така мути.
45
0
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 6 месеца
До Анонимен 43. Ми то и Виена е така зонирана.
44
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В центъра на София не можеш да се разминеш от руски царе, князе, графове, "светии" , генерали, маршали, адютанти и откровени руски българофоби, че направо е заприличала на московско предградие, та улица с името на архитект Колар ще наименуват !
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Целта е да направим дадени региони в София непосилни за живеене, поне за хора с под пет цифрен месечен доход. Няма нзачение, какви са "корените ти". Ако не покриваш няколко критерия, крайните квартали са за теб. Сега вече идва времето на елита и меритокрацията !!!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Казва ли се Адолф, няма как да е лош човек.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вземете си кмета на Кърджали и архитектите му и ще видите какво ще направи от един европейски град. Тераса до тераса, дупка до дупка и никакво осветление.
40
2
 
11
 
! Отговори
бг преди 6 месеца
Мисля ,че София е прекрасен град -зелен и просторен ,чист и слънчев ,надарен с минерални извори и прекрасната Витоша. Няма втора такава столица на света! Софиянецът е широко скроен , не се занимава с клюки и простотии ,не обсъжда другите .Е има и изключения , но са изключения -не правило.
39
1
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 месеца
До Анонимен //А НДК влизало ли е в този "план Мусман"? Кога е построено? Защото точно то е установено че пречи на ветровете слизащи от Витоша.// Първо не пречи,може би Хилтън и другата сега построена сграда ,май беше на Надежда Нейски пречат.Освен това ,ако го нямаше НДК-то ,къде щяхме да го сврем Европредседателството.,а?Ако сега се строеше такава сграда ,какво крадене ще настане
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Fallschirmspringer

А НДК влизало ли е в този "план Мусман"? Кога е построено? Защото точно то е установено че пречи на ветровете слизащи от Витоша.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
а има ли в софия улица на името на този архитект?
36
4
 
11
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 месеца
Преди настъпването на "необратимите"демократични промени ,имаше един план за изграждане на София,който ползуваше много от елементите на "Плана Мусман".Един от основните елементи беше използуването на близостта с Витоша.В този "тоталитарен" план беше предвидено при новото строителство в посока Витоша ,етажността на сградите да намалява в посока на планината,така,че свежия витошки въздух през лятото да се спуска към града,а и гледката към планината да не се закрива.Сега с тази кметица и екипа и вижте какво се строи по бул. България
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От архитект Колар та до гладниото архитектче от Червен Бряг Здравков.
От това по - голямо падение здраве му кажи!
34
4
 
22
 
! Отговори
С.В. преди 6 месеца
Ей,няма да се научите да не плюете непрекъснато. А опросточаването на София започна след 1989 г.след прословутата "демокрация" която даде възможност на всякакви отрепки да нахлуят в София. И да,в момента градът се превърна в селски град. Ами погледнете Биг Брадър - " виповете" ,че то 90% са от провинцията и направо съм потресена от простотията и простащината им. Всеки трябва да си знае мястото. И след като плюете срещу софиянци,какво търсите тук,незнам някой да ви е канил. Поне се образовайте.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До От 4

Заблудили сте се. Така наречените от вас "добре образовани и възпитани хора" всъщност са репетирали пред огледалото така да изглеждат. Псевдокултура и псевдообразование. Празнота. Възпитанието и културата идват отвътре, а не чрез репетиции и "дрескод".
32
2
 
22
 
! Отговори
До plamen преди 6 месеца
Ще се радвам да се махнеш от София. Ти си типичният селянин, прост и озлобен. Затова и животът ти в София е тегоба.
31
14
 
7
 
! Отговори
plamen преди 6 месеца
До Анонимен

ей психопат. защо не вървиш някъде където не трябва. софия е създадена изцяло от села. повечето квартали са били такива. бил съм в европейски градове,където софия е едно село пред тях. визирам мюнхен,барселона,валенсия. София е хубав град,но заради отрепки като теб не си заслужава да се живее там.
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ориента цъфти с пълна сила около централния пазар и симеон. Нужно само да спрете за 10 минути и ще се нагледате на шведи, които са емигранти и голямо болшинство родени тук, които пък се правят на емигранти.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Основателят на рода ми, чието име нося е роден в София през 1806 г.
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предпочитам сръбски, бесарабски и украински българи и македонци пред нашенски селяни. Много по-адекватни са.
27
18
 
8
 
! Отговори
Стоянов преди 6 месеца
София 35 години беше дом на един селянин от Правец,па после чудите що софиянци сте най-големите селянд.......ри.