Тук кола, там – кола! Столичани на бунт: Освободете тротоарите!

Родители предприемат граждански действия до 12 октомври
Обновена: 18 сеп 2018 12:58 | 18 сеп 2018 09:00, Петя Славова
131

Кампания "Освободете тротоарите" започва в столичния квартал "Стрелбище". Родители предприемат граждански действия, за да освободят тротоара пред детската градина на децата си, който се ползва като паркинг от шофьорите. Инициаторите на кампанията Мая Цанева и Нона Кузманова разказаха повече пред Bulgaria ON AIR.

"За 6 месеца аз и други хора сме подавали многократно сигнали до Столичната община, така че чрез медиация проблемът да се разреши, но за съжаление без особен успех", сподели Мая Цанева.

Организаторите са излезли с предложение към Столичната община да се направи нещо на законодателна основа, което да спре неправилното паркиране. Все още обаче няма предприети действия от страна на общината.

"Опитвам се да уча големия си син да ходи само по тротоара, а това е невъзможно в нашия квартал. Аз се движа на пътя с количката, а той се движи на тротоара между спрелите коли", допълни Нона Кузманова в "България сутрин".

Призовават се всички граждани да изпращат сигнали на имейла на организацията safeplaygrounds.sofia@gmail.com, които в рамките на кампанията ще бъдат обединени и от тях ще се формира карта на проблемните тротоари в София, за които да се търси решение. Инициативата ще продължи до 12 октомври.

"Всичко е в ръцете на общината. Тя трябва да предприеме мерки", бяха категорични организаторите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗДВП чл 64, не знаех че разрешава това паркиране и реших да проверя дали е същият законът и в Испания защото живея в тази държава, оказва се, че в този чл.64 не пише това ! Но не е за учудване, в България всичко се гради против човека, против неговата свобода и живот ! Така и пешеходните пътеки не осигуряват предимство на пешеходеца, затова и ви убиват на тях, затова забелязах по ТВ, че на тях вече има надпис "огледай се" ха ха,да се чуди човек защо изобщо чертаят в България пешеходни пътеки ?
40
1
 
6
 
! Отговори
Така не става преди 5 години
Това е смешно - "Добро утро, стартираме кампания" - може да си добрутроват и да си стартират кампании кампание до безкрайност. Вижте в ютюб руснаците какво правят със "СтопХам", ама на някой тук стиска ли му да организира подобно нещо, и ако направи дали полицията ще застане на тяхна страна както в Русия.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах филм за Токио. Там има двайсет-трийсет етажни паркинги, напълно автоматизирани.Оставяш колата на една платформа долу, плащаш и асансьорът я отнася автоматично нагоре.като се върнеш, за няколко минути колата ти пристига.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А при нас поне такъв проблем няма. Сложила колчета така, че хем да паркираш, хем да не можеш да се приближиш прекалено много до сградите и да има къде да минават пешеходците. Та беше единственото хубаво нещо, което са направили напоследък.
37
3
 
9
 
! Отговори
До ВГЗ преди 5 години
До вгз А защо шофьорите да осигуряват мястото си за паркиране, а не общината? Нали затова и плащаме данъци?
36
1
 
24
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
Общината трябва да започне най-после да строи паркинги, а не да се превъзнася в премахването им, защото уж се грижели за пешеходците! Като няма къде да паркира човек, паркира където има място! А като няма и никакъв контрол и санкции - пък съвсем! Зелените и сините зони не са решение за паркирането, а само източник на пари, които отиват кой знае къде. Трябват подземни и надземни многоетажни паркинги във всеки квартал и най-вече в центровете на градовете.
35
0
 
14
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Какво очаквате от общината бе, то тя е виновна за положението!Вижте какви тесни улички, че и без тротоари за разрешили в новите квартали, задръстванията там са предвидени по проект,щото нали от всяко празно кьоше трябва да се оскубе левче..
34
2
 
8
 
! Отговори
До Мутрак преди 5 години
Ще ми тричаш дедовия на примоции докато ти се изринат джуките ве мижитурник. БМВ си пипал само да се снимаш с него, мърляк мзерен.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те пък едни тротоари, няма къде да качиш колата нормално. :)Решението е както каза колега вече -всичко зелена зона, плащаш за да паркираш. Първа кола Х пари, втора 4 пъти по скъпо и така. Ако имаш гараж ще си го ползваш, ако нямаш плащаш на общината.Така тарикатите с по 5 коли ще почнат да ги разкарват, вместо да ги държат.
32
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия двете софиянки ми изглеждат като "столичани в повече" т.е. върли селянkи. Като не им харесва да има много коли, да се върнат на село - там е спокойствие - само блеенето на овцете смущава идилията
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През комунизма шофиорите БЯХА ПО ЛОШИ. Мин година загиналите на пътя бяха под 600 души, през 1990 има най много загинали в Бълг история 1540 души, как са го постигнали като сега автомобилите са 20 пъти повече не мога да ти кажа. От преди това СТАТИСТИКА няма, но числото е със сигурност по високо.
30
1
 
14
 
! Отговори
kkk преди 5 години
Из цяла София е така, не само в Стрелбище!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29....Не си видял добре снимката или не си прочел "латиницата" явно правилно ! А може би ти се иска да е така и в Германия, но не е ! Вие в България просто нито можете да протестирате, нито можете да поискате нещо, нито пък можете да си изберете правилните управляващи които да сложат ред и законност ! След 26 г. ще чествате 100 г. управление на БКП !
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това пък е най лесният проблем за решаване, по начало 95% от ВСИЧКИ тротоари в София за за подновяване. Като се подновят и санат по 30см както си е правилно, дотам СУВ дето да качи 30см НЯМА. В квартала има един такъв тротоар, празничък и спретнат.
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През скапания комунизъм чакаш 10 г за кола ,една единствена за всяко семейство.Сега всеки си купува и кара колички че даже си плащаме ей тъй книжките и блъскаме дечица ,старци ,майки бащи...абе демокрация ,кеф! . Щом има коли значи има икономически растеж - купуваш стоки ,защото имаш пари за какво се оплаквате? Това е демокрацията.
26
12
 
8
 
! Отговори
вгз преди 5 години
ЗДВП: чл. 64 разрешава паркиране на тротоарите, ако има поне 1.5 м. свободно място от най-близката сграда и няма знак, който да регламентира, че собственика на пътя е въвел друг режим на паркиране.И аз много искам да няма паркирали коли по тротоарите, по пътното платно, но това ще стане СЛЕД законодателна промяна, която задължава шофьорите да осигурят паркинг/парко място за своя автомобил.
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25 Иван Иванов, този закон който си цитирал къде важи в държавата на Златките ли, или в Норландията на маллоумниците от Брадъра ? За какво са тротоарите бе тъ'пак, за автомобили или за пешеходци ? Ти тогава да те попитам Ив. Иванов - транссексуалният ли си ? Щом тротоарът има две значения за теб, значи и ти си от 'двуполюсният" нов модел хомосапиенс !
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Видях снимка от Германия. Паркирани на тротоара, като по конец. И място за количка или двама пешеходци, свободно разминаващи се. Тук паркират в средата на тротоара, или под ъгъл. Както им е удобно. Паркирал си дори автобуса. След това естесвено разбити плочки и край с тротоара.
23
15
 
7
 
! Отговори
Навигатор преди 5 години
И отново Българина бие накриво от целта - маисторски...Да ви попитам аз ЗАЩО се паркира по тротоарите бе ? Кой иска да си чупи колата ей така ? ЗАДЪЛЖЕНИЕ на КМЕТА е да направи ако няма паркинг места, това му е ЗАДЪЛЖЕНИЕ бе о.лигофрени . Картофената принцеса за какво е кметица - само да прибира ли? Протестирайте на нея да си върши ЗАДЪЛЖЕНИЯТА, в центъра подземни паркинги, в крайните квартали място има, да поналее малко асфалт по буренясалите поляни, нали много обича да лее бетон и асфалт.
22
7
 
19
 
! Отговори
Огън и жупел преди 5 години
Чета как хорицта се жалват че автомобилите били на тротоара, а къде да са ? Когато няма изградеби паркинги много ясно, че ще са там. Има едно решение което няма да е свързано с изграждане на паркинги, а именно айде всички придошли в "гадната София", обратно по селата, че да се диша и всичко ще е 6, ама не може, затова Фандъка да си дигне *** и да строи паркинги на няколко етажа че да има къде да се паркира и стига с тея зони че само стесняват пътищата а релно файда нула.