Тук кола, там – кола! Столичани на бунт: Освободете тротоарите!

Родители предприемат граждански действия до 12 октомври
Обновена: 18 сеп 2018 12:58 | 18 сеп 2018 09:00, Петя Славова
131

Кампания "Освободете тротоарите" започва в столичния квартал "Стрелбище". Родители предприемат граждански действия, за да освободят тротоара пред детската градина на децата си, който се ползва като паркинг от шофьорите. Инициаторите на кампанията Мая Цанева и Нона Кузманова разказаха повече пред Bulgaria ON AIR.

"За 6 месеца аз и други хора сме подавали многократно сигнали до Столичната община, така че чрез медиация проблемът да се разреши, но за съжаление без особен успех", сподели Мая Цанева.

Организаторите са излезли с предложение към Столичната община да се направи нещо на законодателна основа, което да спре неправилното паркиране. Все още обаче няма предприети действия от страна на общината.

"Опитвам се да уча големия си син да ходи само по тротоара, а това е невъзможно в нашия квартал. Аз се движа на пътя с количката, а той се движи на тротоара между спрелите коли", допълни Нона Кузманова в "България сутрин".

Призовават се всички граждани да изпращат сигнали на имейла на организацията safeplaygrounds.sofia@gmail.com, които в рамките на кампанията ще бъдат обединени и от тях ще се формира карта на проблемните тротоари в София, за които да се търси решение. Инициативата ще продължи до 12 октомври.

"Всичко е в ръцете на общината. Тя трябва да предприеме мерки", бяха категорични организаторите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
15
 
7
 
! Отговори
Иван Иванов преди 5 години
Нали знаете , че има право да паркираш на тротоар , стига да осигуриш 2 метра разстояния между автомобила и сградата ? Другото условие е колата да е МПС-то да е под 2,5 тона.Какъв е проблема
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли защо на Запад не може да се види такава ***'отия?Защото всеки автомобил стъпил на тротоар веднага се вдига с паяк,АМА ВЕДНАГА и следват солена глоба и всеки час прекаран от автомобилът на паркингът за прибрани МПС се плаща отново солено!В Европа има закони които се спазват защото действат и са много строги,а в кошарата за овце България законите са само на книга,дори не са строги и никой не ги спазва именно защото не са СТРОГИ!Примири ли сте с вечно грешните си избори, сега ревете тук !
19
1
 
9
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
То само в Стрелбище да е този проблем. Единствено в крайните квартали и идеален център, столичани могат да се радват на тротоари...всичко останало са тотални руини или паркинг за коли
18
1
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
До Pisna mi na palkataПриятел,Напълно си прав, обаче си и пълен ***!Отивай на училище - едва вчера започна, не си изпуснал много... или пък си изпуснал страшно много вече, а?
17
0
 
20
 
! Отговори
ели преди 5 години
решението е ЗОНА ЗА ПАРКИРАНЕв нашият блок имаме 40 подземни гаражи,но някой собственици на гараж имат по две коли които стоят на тротоарите а гаража го дават за сто лева под наем
16
2
 
19
 
! Отговори
8===о преди 5 години
Решението - всичко от вътрешната страна на околовръстното да стане зелена зона.Местни винетки и наем на парко места за конкретен автомобил (служебният абонамент е малко соленичък и няма как да е по джоба на всеки). Така хем ще намалеят колите , хем бюджета на общината ще се понапълни.Колата в пренаселен град е лукс и трябва да се третира като такъв.
15
4
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Още преди 10 г. от общината ви предупреждаваха, че ще стане така, но тогава гледахте като телета и си мислехте, че ви будалкат. Затова сега ще си сърбате попарата. Тия коли са си ваши.
14
0
 
11
 
! Отговори
do tapanara tusk преди 5 години
Абе ей нестава въпрос само за евтини или скъпи коли повечето са *** нали ги виждам без значение евтина или скъпа кола даже някой път в някой отношения тия с скъпите са по зле и от другите нали вчера гледам точно някав с джип маи беше порше скъп със сиг беше заел целия тротоар сеедно той е собственик и тротоара е за коли не за хора ама много бесни селяни се навъдиха нямат край...
13
1
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Вращане няма, българите се научиха че не се ходи по тротоара а по платното за движение на МПС. А закони и наредби за сигурноста на "бългаският гражданин", има. Това е записано дори в Конституцията! Досега обаче нито едно "говедонароденизбранник" не запитало в "събранието" защо правителството не защитава гражданите си!
12
0
 
14
 
! Отговори
Таня преди 5 години
Какво значи "проблемните тротоари"? Не трябва ли всички тротоари да са за пешеходци? Но не, всички си накупиха високи коли, за да може да се качват по тротоарите! Това е изключително важно изискване за притежаване на кола в София. Това се решава много лесно, пред нашия блок на ъгъла смениха бетонните блокове на края на тротоара и сега са толкова високи, че малко са сувовете дето може да се качат отгоре, може би само ловджийски нещо. Гледам вече никой не паркира там!
11
8
 
16
 
! Отговори
Туск преди 5 години
Заранахте бг с евтини *** трошки. Като нямате пари за нормални коли, няма да карате. Никой не е длъжен да ви търпи пръдливия дизеляк по улиците.
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудовищно е това пренаселване на София.
9
1
 
8
 
! Отговори
ДО Е дААА преди 5 години
има го момента с колата до детската градина, НО много деца не посещават кварталната ДГ, а тази в която родителите им са смогнали да влязат по един или друг начин.най-добре е Стрелбище да стане зона, паркирането в целият квартал е безразборно. Нямате си представа какъв е входящия поток от работещи през деня, на нашия паркинг е 50%
8
0
 
20
 
! Отговори
? преди 5 години
"ще се формира карта на проблемните тротоари в София"Няма нужда да се формира, така е в цяла София...
7
6
 
20
 
! Отговори
Pisna mi na palkata преди 5 години
Най накрая да се засегне тоя проблем само искам да кажа че това не е само в тоя квартал а по много квартали в Спазват съм в Надежда и там е същата работа а и като ходя по други квартали също забелязвам това настига че карат като джигити а и паркират така хората не могат да минават по тротоари от тех и друго не се спряха с тия коли коли кола до кола някой хора и за 200 метра да минат в кола се качват Абе ползвайте малко и обществен транспорт а и ходете и малко пеш до тоалетна да можеше с кола...
6
1
 
42
 
! Отговори
Жоре от Младост 5 преди 5 години
Около нас няма минаване от паркирани автомобили...От Центъра за градска мобилност отказват съдействие и ни насочват към 7 РПУ. Като се обадя там ми казват, че не им е в компетенцията и ме пренасочват към Община Младост....от там ми казват, че нямат паяци и трябва да се обадя на Центъра за градска мобилност...параграф 22. Иначе Фандъчето се бие в гърдите как София станал европейски град..
5
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно тези протестиращите къде си паркират своите коли и като не им харесва да отиват пред общината да свалят картофената люспа, ако не го знаят къде е адреса е ул. Московска.
4
5
 
22
 
! Отговори
Не преди 5 години
може ли да мине майка с количка по тротоара - ключовете в ръка и надиране до бяло! Само така ще се отучат.
3
34
 
17
 
! Отговори
прости преди 5 години
Какво са ви виновни колите бе?Питайте политиците къде са безплатните паркинги,къде са парите на народа?
2
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо ем нарязвате гумите и ако не хванат тънкия намек ги подпалвате и готово