Добрите стари... спорни плочки. Същите – и пред градинката "Кристал"

Недоволство или не - купени са!
113

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Колкото и шум и недоволство да вдигат софиянци заради ремонта в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици", плочките не само, че ще останат, но и ще бъдат поставени на друго култово място - градинката "Кристал".

Плочките били македонски, а не китайски, освен това били бетонови павета, които имали качества против подхлъзване в мокрото време и съответната износоустойчиност, защити ги зам.-кметът на София Евгени Крусев.

Още по темата

Въпреки опитите му да оправдае поставянето на плочките, когато лъснаха в цялата си прелест, софиянци излязоха на протест под прозорците на кмета Йорданка Фандъкова и настояха за качествен ромент на ключовите места за столицата.

Оказа се обаче, че въпросните бели павета са поръчани от общината в голямо количество, защото такива ще има и в градинката пред Кристал.

И там майсторите вече слагат новите плочки, макар че ремонтът в този парк, в сърцето на София, да не е напреднал толкова много.

Явно въпросът кой харесва и кой не харесва плочките изобщо не стои на дневен ред за местната власт и в крайна сметка ще се окаже, че половината централна градска част е със сменена настилка и белите плочки ще са новата й премяна.

Ремонтът на Кристал започна в края на юни и трябва да приключит за една година. Освен настилката в градинката ще бъде подменено осветлението, пейките и кошчетата, както и ще бъде засадено допълнително озеленяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
5
 
5
 
! Отговори
Ало, естетите преди 5 години
Хей естети, защо не коментирахте, не стачкувахте, не се противопоставихте на отвратително грозните соц. панелки, правени на конвейер в софийските гета?Това ли вашият критерий за красота???Хем грозни, хем с ужасно качество на строителството! Помня на бригадите, на които ходехме, как запълваха фугите с вестници! От.врат!Ама то при соца всичко е прекрасно!!! Нямам думи за естетските ви качества, а тръгнали да коментират...Само се погледнете на какво се радвате и какво оплювате. Само ГЕРБ!
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софийска община натрапва на софиянци ориенталски кич.
101
5
 
6
 
! Отговори
Тенденции преди 5 години
Добре ще е едно журналистическо разследване на тема: къде отиват ръчно дяланите павета на София и какво реално стои зад обсебването да се вадят и сменят с плочки. Има опити за такова по нета където се пише че, след 1989та хиляди тонове са заминали с шлепове по Дунава към Западна Европа. Отишли са където им е мястото, а София окичена с циментови плочки се търкаля към ориента и "софиянци" се радват и спорят за цвета.. Кой от където!
100
3
 
7
 
! Отговори
Тенденции преди 5 години
До 96Мълвата че, жълтите павета са подарък наистина няма доказателства, както и това че са плащани и колко - но са от Австроунгария!Говоря за огромните гладки павета, не за тези от кариерата на Витоша (благодарим на чехите за нея). Много от тях бяха на Графа покрай релсите навремето. Иначе, италианци са обучавали българите и организирали павирането на София, която е имала истински кмет, а левът е бил златен.Тенденцията днес е обратна - към ориента! Ако не го виждаш, жалко!..и не съм от или за БСП просто констатирам.
99
7
 
6
 
! Отговори
Ха-ха комунягите :) преди 5 години
От нямане какво да правят и за какво да се заядат, *** съвсем се смахнаха. Толкова шум за нищо. Тук троловете са както винаги на линия, за да плюят и бълват отрова. Мислят си, че като повторят една лъжа, тя ще стане истина. Ама ние не сме техните червени бабички, та да могат да ни манипулират. Съвсем изпростяха, ха-ха!А кой ли им обръща изобщо внимание!!!???Писали са такива лъжи, фалшиви новини и глупости, че Корнелка трябва да се засрами от гл.упавите си избиратели...
98
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И НА КРИСТАЛ ЛИ АРХИТЕКТЪТ Е ПАНТЕЛЕЕВ - ЧОВЕКЪТ НА ГЕРБ, КОЙТО ПЕЧЕЛИ ВСИЧКИ ПРОЕКТИ.
97
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КРАДЕНИЕЕЕЕЕЕЕЕ ЯЯККОООО !!!
96
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 5 години
До този, който ме е поправил за жълтите павета - не претендирам да знам историята им, случайно попаднах а на един стар вестник...там имаше една жлъчна статия. Възможно е и да не е истина.
95
4
 
7
 
! Отговори
Lan преди 5 години
73,Аз няма да те наричам художник защото за мен това прозвище има смисъл...Та този плочник е толкова далеч от всякаква естетика или от какъвто и да опит за някакъв дизайн, че трябва да си сляп, за да не видиш! Точно сега е моментът колегите на "арихтекта" да излязат с категорична позиция и да ограничат дейността на своя "колега", НЕ може човек с такова виждане да бъде архитект! За какво им този съюз, ако не се намесят точно в такива безумни случаи.
94
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плочките не били нито македобски , нито китайски , а златни или поне такава била цената им която я плаща българският народ .
93
4
 
4
 
! Отговори
МАКЕДОНСКИ преди 5 години
ХАХa, КРАЯ Е БЛИЗО ЩОМ КУПУВАМЕ ОТ ?МАКЕДОНИЯ>?
92
6
 
10
 
! Отговори
не са ли турски? преди 5 години
Очаквах много повече от тоя ремонт.Колко месеца тоя Граф е заграден и не може да се мине.Да не бяха правили ремонт около църквата на Седмочислениците. Защо не показаха предварително какъв ще е новият облик? Не македонски,а на турски плочки ми приличат на мен дето сложиха.НЕ пасват на църквата. От някоя Одринска ,,чаршия" ли са ги свили????
91
5
 
9
 
! Отговори
истината е преди 5 години
За толкоз много похабени пари, да бяха сложили български мраморни плочки. Като са македонски,а не китайски,че голяма работа.От Македония ги внасят им излиза по-евтино отколкото от Китай.Ще каже човек,че от времето на Александър Македонски са били проектирани тия прословути плочки и самият Александър Македонски като минал през България е казал:,,От тия плочки да сложете ТУК''.САМО от тоя вид...". Бетонни са, гледах ги вчера около църквата Седмочисленици,шарката ще се изрие след първия дъжд
90
8
 
7
 
! Отговори
Червен площад в БГ. преди 5 години
Бойко как червени плочки си решил да слагаш ? Мислех,че мразиш тоя цвят.Ако около паметникът на Съветската Армия сложиш и там от тях,ще взема да му казвам Българският червен площад.Аз си мислих,че ако си решил да слагаш различни от белия на цвят плочки,ще са сини с ИЗПИСАНО ГАРАНТИРАНО от ГЕЕЕРБ .А дали в градинката на Кристал до главата на Стамболов,ще има още една нова огромна склуптурна глава,тая на Фандъкова? Нали нейната глава е поръчала плочките,няма ли да увековечи с делото си???
89
2
 
8
 
! Отговори
до тенденции преди 5 години
Жълтите павета са платени от бюджета на София , гранитните павета са от кариерата на Витоша и затова им казват "витошки", днешните плочки са от австрийския завод в Елин Пелин- semmelrock , т.е нищо от това , което пишеш не е вярно . Македонски са плочите от истински гранит около Св. Седмочисленици !
88
1
 
8
 
! Отговори
от центъра преди 5 години
Нито Цецо нито Боко нито Фънди са ми кумирите , но да се занимаваме само с някакви плочки , които за половин година ще избелеят ми се вижда прекалено . Ако бяха сложили само гранит щеше да има приказки , как се харчат безумни пари за гранитни градинки . Ами да гласува общинския съвет още пари и да купуват гранит за сметка на други ремонти .
87
4
 
6
 
! Отговори
Тенденции преди 5 години
Жълтите павета - подарък от Австроунгария;Гранитните заоблени павета, които ентусиазирано се вадят днес, по които минават танкове без проблем - купени от Белгия когато левът е бил златен;Днешните ронливи плочки - от Македония с цена на ремонта напомняща мраморна настилна;Плочките в бъдеще вероятно от Турция или както е тръгнало от Сирия когато им свърши войната - цената ще е като на златна мембрана сигурно;Приказката "Европа свършва под Виена" става все по-вярна
86
2
 
12
 
! Отговори
До от центъра преди 5 години
Ти си в центъра, ама в тролефермата на Цецо :) Аз също ги видях и са отвратителни и супер чалга стайл. Все едно съм на мегдана на турско село.
85
10
 
6
 
! Отговори
от центъра преди 5 години
На мен пък ми харесва как става , защото бях там(впрочем живея на 50м.) , видях ги тези плочки , които нито са македонски нито китайски , а са правени тук в завод на австрийска фирма в Елин Пелин . На място изобщо не изглежда толкова "шарено" , снимките са със засилен контраст и предават нереално ситуацията и като се има предвид , че сигурно ще поизбелеят с времето ситуацията изобщо не е революционна .
84
7
 
10
 
! Отговори
Крадцииии!!!! преди 5 години
Абе нали бяха от гранит ве, сега станаха бетонни ???!!!!???