Общината или държавата да купят дома на Яворов

Кметът на София е разговаряла за това с Бойко Борисов
Обновена: 13 окт 2018 17:41 | 13 окт 2018 16:52, Елка Василева
9
Общината или държавата да купят дома на Яворов
Снимка: Facebook

"Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов за това общината или държавата да я придобият", написа кметът на столицата Йорданка Фандъкова във Facebook.

Още по темата

"Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов", написа още Фандъкова.

"Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко", завършва публикацията си кметът на София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някое частно застрахователно дружество да я купи и поддържа здравето и. Анани ще напише презентация и ще я изсрича на публичен дебат. С 12 лева ще ловят маймуни, които ще искат по 100-200 лева здравна застраховка.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната игра на герб да се сдобият с тази къща
6
1
 
4
 
! Отговори
пепи преди 5 години
Не че нещо ама Яворов е писател.Не е държавник.Все пак той представя нещата по неговия си начин.Дали е правилен или не,е въпрос на вкус.А дали държавата трябва да купи имота - не съм много сигурен.Но ако го купи,да го стопанисва и да носи приходи.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи държавата няма пари на къщата музей , а ще извади 42 милиона да платят на Гергов за една дупка във Варна ... Всички които са оставили кости и са пролели кръв за да я има България се обръщат в гробовете , щото даже не се постараха на Левски да открият костите (((
4
2
 
5
 
! Отговори
месара преди 5 години
учудва ме как още другарката "истината" нинова не е взела отношение, или да е спретнала едно протестче!
3
2
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
В края на мандата си другарката Фандъкова може да стори едно добро дело ...Ще видим...
2
2
 
8
 
! Отговори
Къщата на сенките преди 5 години
Трябва да си остане музей. Може да е с огромна историческа стойност, но в тази къща е станало убийството на Лора.Няма да носи щастие колкото и луксозни мебели да сложи новият собственик,ако се ползва за частен дом.Един път Фандъкова да вземе правилно решение, къщата да се върне на общината или държавата и да е музей.
1
1
 
17
 
! Отговори
СТЪРШЕЛ преди 5 години
ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА, НАПРАВЕТЕ ПОНЕ ЕДНО ДОБРО НЕЩО ЗА БЪЛГАРИТЕ. НАПРАВЕТЕ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ТОВА, КОЕТО КАЗВАТЕ ДА СТАНЕ.