На пост срещу вандализма: Патрул варди Съветската армия от хулигани!

Мерките по охраната на монумента в София се затягат
403

Снимка: Архив, Булфото

Постоянен патрул ще следи за посегателства над паметника на Съветската армия в София, както и за бързото разкриване на евентуални извършители. Паметникът редовно става жертва на вандали, които го боядисват в различни цветове.

Последните два случая са от 8 септември и 7октомври. При първият неизвестни го боядисаха с яла боя и разляха моторно масло на стълбите.

Още по темата

На 7 октомври монументът отново стана обект на нечий артистични прояви и осъмна с призив към Столичната община да премахне паметника.

Така че сега мерките по охраната му се засилват. При необходимост ще бъде назначаван и пеши патрул с цел осигуряване на засилено полицейско присъствие, обяснява МВР шефът Младен Маринов в писмен отговор на депутати  от БСП.

Той допълва, че на 7 октомври сигналът е получен около обяд. Полицаите, които отишли на мястото около 13:40 ч. са се натъкнали на двама американци. Интересното било, че са държали вестник, издаван в щата Флорида. Американските туристи обяснили на униформените, че се снимат с въпросния вестник пред всяка забележителност, не само в България, ами и в останалите страни, които посещават.

Занапред служителите, изпълняващи патрулно-постовата дейност, ще наблюдават и проверяват лица от рискови групи и със съмнително поведение в близост до обекта. Полицейските наряди ще следят за лица с нетипично поведение и реакции – често обхождане и изучаване на паметника, оглеждане на техническите средства за охрана, заснемане на обекта и най-вече района около него, провокиране на инциденти, които биха довели до разкриване на методите на действие и времето на реакция на силите за охрана.

Полицейските и младши полицейски инспектори, обслужващи територията, в която попада паметникът на Съветската армия, ще извършват периодични обходи.

Предприети са допълнителни мерки, като наличните камери от изградените системи за видеонаблюдение на СДВР и Столичната община са включени в зоните са денонощно наблюдение.

Фирмата, която охранява района на "Княжевска градина", в която се намира Паметникът на Съветската армия, е "Егида – София" ЕАД. Извършена е проверка на охранителите на обекта, при която нарушения не са констатирани.

Паметникът на Съветската армия е един от най-спорните монументи в София и това е причината редовно да става обект на вандализъм.

Преди въпросните два случа – през септември и октомври, през юли миналата година някой беше написал на него: "БКП са терористи".

През февруари 2014 г. пък осъмна с надписи: "Слава на Украйна" и "Капутин". Над тях бе нарисувано украинско знаме, а една от фигурите на войниците от скулптурната композиция бе боядисана в цветовете на Украйна - синьо и жълто.

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага "68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото: "В крак с времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
3
 
14
 
! Отговори
Глупости! преди 5 години
До АнонименСталин е истинският поръчител на американските бомбандировки
322
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кога ще я събарят тая каменна купчина - символ на поредната руска окупация на БГ
321
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и Англия са искали да избият поне 200 хил цивилни в София както направиха в Дрезден. Когато обсъжат това с руския генралитет долагат на Сталин и лично Сталин се намесва и отменя масовите бомбардировки с което са спасени стотици хиляди българи. В този смисъл Сталин е един от спасителите на Българския народ.
320
2
 
4
 
! Отговори
до 327 преди 5 години
КъФ демократ си ти бе... кооператор от близкото ДЗС !Пфуууу....
319
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато има още хора които защитават такива паметници и българите не докажат на САЩ че мразят Русия хич да не си мечтаят за падане на визите?
318
6
 
9
 
! Отговори
Митко Бомбата преди 5 години
До АнонименСАЩ и Великобритания бомбандират България по молба на Сталин, за да може червената армия безпроблемно да направи десант и да окупира България.Рашките са се насирали от страх, че в България ще запецнат и няма да могат да продължат напред.
317
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 322Ходи на паметника на съветската армия и ще видиш и руска бомба и руска картечница, а и освободители на немски мотори !
316
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой знае ли да са намирали в София руска бомба от ВСВ?.Във Варна, Каварна и Балчик има от ПСВ. Ако имаш път към Балчик отиди на пристанището, има и възпоменателна плоча напомняща за зверската руска бомбардировка от корабната артилерия.
315
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТочно така
314
8
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Да драскаш по руски паметници и да ги използваш за обществена тоалетна не е вандализъм ами съвсем нормални евроатлантически ценности както хомосексуализма, при демокрацият всеки е свободен да прави каквото си иска с руските паметници, не виждам защо комунистическите медии го наричат тези хора хулигани и вандали.
313
3
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 318Русия нито веднъж не ни освобождава фактически!Договаря се с Австро-Унгария преди Сан Стефанския договор и с Англия преди Берлинския конгрес, териториите населени с българи да се разделят на васални на султана области, които след бъдещо превземане на Константинопол да се обявят за Нова Византия под властта на Романови . Румелия е името, с което арабите наричали Византия. 1944 РККА ни ОКУПИРА И ЗАМЕНЯ ДЕМОКРАЦИЯТА С ФАШИСТКИ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ!!!
312
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е народа да събори символа на руската окупация!Дано младите имат волята и направят това, което родените в робство техни родители търпят вече 80 год! НЯМА НАРОД, КОЙТО БИ ПОЗВОЛИЛ ТАКОВА УНИЖЕНИЕ С ПАМЕТТА НА ПРЕДЦИТЕ МУ!!!!! НЯМА НАРОД, КОЙТО ДА СЕ КЛАНЯ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СИ ВРАГ!!!
311
2
 
7
 
! Отговори
до 322 преди 5 години
Руска???? Бомба???Или съвеЦка - другарю???
310
1
 
8
 
! Отговори
до 314 преди 5 години
Северна Корея те чака!САЩ такива - още шаващи комуноиди - ги настанява в затворите!Даже не се пробвай другарю!
309
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой знае ли да са намирали в София руска бомба от ВСВ?
308
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Отново...Гнусната картинка да се делим като племе дори ****нгалите са по-единни и по-силни от нас. Защо ли? Защото отново едните мразят - другите плюят. Все някой друг е виновен, СССР, НАТО, САЩ, Айнщайн, земното притегляне. Затова трябва да се обединим в омразата си срещу Русия и да разрешим този паметник да бъде драскан и да се използва за тоалетна както предлагат демократите в коментарите, иначе визите никога няма да паднат.
307
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой знае ли името поне на един червеноармеец загинал в бой с фашистите в България? Ако съдим по изСССРаните по цялата територия паметници в тяхна възхвала би трябвало да са хиляди. Дайте поне едно име.
306
1
 
15
 
! Отговори
Пич преди 5 години
"Паметникът редовно става жертва на вандали"Днес.бг, хайде да е ограничите към безпристрастно отразяване на "новините", и да внимавате с квалификациите? Нещо много започна да ви личи напоследък червеното около устите. КАто лапате разни неща, поне гледайте да не ви личи много. Вандали сте вие и вашите приятели от Кремъл. Това не е паметник, а недоразумение, което трябва да се премахме моментално. А тази инициатива, някой да го охранява с нашите данъци е пълно безобразие.
305
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия освобождава България 2 пъти. Докато САЩ бомбардираха София и избиха нялколко хиляди цивилни, а българските лакеи издигнаха паметник на американците които пускаха бомбите!
304
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не може ли лyмпенизираните му поддръжници да си го пазят?