Как да пестим от парно? 11-те съвета от "Топлофикация"

Дружеството пусна парното и побърза да пусне и съвети
50

Снимка: "Топлофикация София"

Въпреки топлото време за ноември навън, от днес "Топлофикация София" пускат отоплението в столицата. Това ще стане първо от детските ясли и градини, училищата и болниците. Следват жилищните и административните сгради.

Още по темата

Преди пускането на парното клиентите трябва да са приключили всички ремонти по вътрешната отоплителна мрежа и да са запълнили източените инсталации, припомнят от дружеството.

В сградите, в които това условие не е изпълнено, няма да има техническата възможност отоплението да бъде пуснато. Необходимо е също вентилите на радиаторите да бъдат отворени на максимална степен, за да не се налага допълнително обезвъздушаване.

Във връзка с началото на отоплителния сезон, от дружеството дадоха 11 ценни съвета как да пестим топлинна енергия по време на студения сезон:

Проверете изправността на вентилите. При проблем се обърнете към Вашия топлинен счетоводител.

Уверете се, че всички радиатори са обезвъздушени! Oставете всички вентили на максимално отворено положение.

При достигане на желаната температура, вентилът автоматично притваря достъпа на топлина до радиатора.

Не оставяйте вентила максимално отворен през целия сезон.

Не се стремете да поддържате еднаква температура в цялото жилище. Изразходва се твърде много енергия.

Не оставяйте само един радиатор, който да топли останалите помещения. Така се изразходва голямо количество енергия.

Не затваряйте напълно вентилите, когато излизате за работа. Вечерта ще е нужна много повече енергия, за да стоплите отново помещенията.

Когато отсъствате по-дълго време от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на деление (*).

При проветряване, вентилът се завърта на знак звездичка (*). Прозорците се отварят широко за не повече от 5 минути.

Вентилът не трябва да се оставя под прякото действие на студен въздух.

Завесите и мебели пред радиаторите ограничават пространството на вентила да си свърши работата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
До: Соня преди 5 години
Соня извинявайте, но няма как да го решим. Явно не са ви пукали гуми на колата, не са я драскали с пирони, не са ви тровили домашен любимец.Нямате представа за едната далавера на какво е способен ***.Не е моя работа да решавам пропуски на някой друг.Да губя време и да се занимавам с от репки.За тази цел си има Закони и Правила в нормалните държави.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът не е кой краде а кой му позволява! Народното събрание приема закони които позволяват да се краде.
45
0
 
5
 
! Отговори
Соня преди 5 години
До АнонименЕдинствените, които крадат са нашите съседи-тарикати, които се опитват по всевъзможни начини да избегнат, уж, високите сметки за парно, а не осъзнават, че по този начин ощетяват останалите живущи - редовни платци. Трябва да разрешим проблема помежду си, а не да обвиняваме топлофикация, която предлага една много приемлива услуга за обществото.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация е като БДЖ, краде си по "високите етажи ", за сметка на ниски заплати на редовите работници и ниско качество на предлаганата услуга.
43
1
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Най-добре се пести като човек се освободи от топлофикация..до колкото е възможно :)
42
0
 
4
 
! Отговори
ЦЦЦ преди 5 години
Докъде ни докараха тези циници и наглеци.Да си продаваме жилищата, за да бягаме от тях.Да сме пестяли!От какво да пестим, че температурата ми е ниска, от съседи тарикати с подови?ОТ решението на ЕС и ВАС?Махнете сградна инсталация, и да си плащат апологетите на парното, те могат и имат, най-вероятно 50% от тях ощетяват съседите си.Ние ще ползваме нови технологии климатици и ще отопляваме тези с парното, те отопляват нас - нали така. Изгодата е взаимна!Докъде го докараха този народ?Подигр
41
0
 
9
 
! Отговори
До aefan преди 5 години
Щом имаш излишни пари, подарявай ги. Аз избягах от Топлофикация, където редовно надписваха сметката и накрая с хиляди зора връщаха надписаното. Смених си жилището. Новото е вътрешно. Не плащам над 250 лв общо за целия отоплителни сезон, ведно с бойлер, а температурата под 24 градуса не пада. Жал само, че освен да си продам старото жилище, друг начин да избягам от Топлофикация няма, защото са толкова честни горките, че даже си третират клиентите като крепостни селяни.
40
0
 
6
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Какво стана с Директива 2012/27/ЕС и ВАС?"Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията."Международното право има сила пред Националното!6 г. не променихте Законът за енергетиката. Побързахте да приемете "Държавната собственост" и ограбването на БГ.
39
6
 
6
 
! Отговори
aefan преди 5 години
всички плюят парното, но по-евтино отопление няма. с добра изолация и дограма сметката ми е 450 лева на ГОДИНА заедно с топлата вода. просто никой в малкия ни блок с 9 апартамента не краде. търсете вината в съседите си.
38
0
 
5
 
! Отговори
. преди 5 години
парно, порно .....same ...
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резнете си трабите
36
2
 
14
 
! Отговори
Честито преди 5 години
Честито софиянци за новите придобивки.Честита ви нова зелена зона(скоро и в Люлин и Надежда)Честито ви топло без миинусови темперетури( скоро и през август)Скоро ще ви дигнат здравната вноска под предлог че нарочно дишате мръсен въздух.Обмисля се такса кихане и сън.Но няма как пари трябват че Граф Игнатиев го чакат ощее два ремонта а те скъпиии...
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз вече спестих , днес откачих последните два радиатора!Тия тъпоглавци ,вместо да обяснят как и защо още в началото, набиха сметки та на хората им изпаднаха зъбите от ужас,после крадоха и вкараха и топлините дружества да смучат!Топлофикация е като парламента-МНОГО,СКЪПО И НЕНУЖНО!
34
3
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Най-евтино е на Климатик за Зимата . За Парното също е изгодно . Но тук вече отиваме в Ъндъграунда - в момента всички топлофикации в България горят Пластмаси , торбички и автомобилни гуми - това е вътрешно решение на България по закон приет от ГЕРБ - имаме свободни въглеродни емисии в ЕС .За да се даде още време на тези емисии за ТЕЦ - увеличиха Данъците на МПС .
33
0
 
16
 
! Отговори
ВИЦ преди 5 години
За първи път виждам Съвет *как да се пести от Парно*.За ток съм чувал , за бензин и дизел също . Това е Виц .
32
3
 
16
 
! Отговори
селяка преди 5 години
Набавете си печка тип ромска либофф и я палете със стари автомобилни гуми и дърва от Борисовата градина.
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Така и направих.Купих си няколко печки духалки и да ти кажа добре си живея.В най-студените месеци плащам 200 ток и не студувам.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30За двустаен с леко хладки радиатори сметката е 300 лева месечно.-луда работа, луда!! ей за това - яка дограма, хубава и вентила на радиатора завъртян- на нулата! И на всичко отгоре, порното е единствената услуга, върху консумацията на която нямаши никакъв, ама никакъв контрол- нито върху потреблението, нито върху сметките! Черна кутия ... за която плащаш, колкото поискат!
29
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас не можем да се откажем целият вход защото имаме няколко дърти вампири с достатъчно пари за да си плащат парното,плюс гепачите които им припяват и няколко промити мозъка повтарящи мантри "То с парно е най-ефективно ако всички си го пуснат"Какво ефективно?За двустаен с леко хладки радиатори сметката е 300 лева месечно.300 лв вложени в ток от термовентилаторни печки правят оранжерия...Ей богу никога няма да се оправи тоя народ.
28
1
 
35
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Никога не съм предполагал че ще дойде ден в който народа да оскотее тотално и да прави безумни комбинации как да спести парното докато на Запад сметките са най-малката грижа