Столичната община засега няма да купува дома на Яворов

Фандъкова във Facebook: Придобиването на имота е рисково
15 ное 2018 13:53, Анисия Иванова
6
Столичната община засега няма да купува дома на Яворов
Архив: Булфото

Столична община няма да купува къщата на Яворов, обяви във Facebook столичния кмет Йорданка Фандъкова. На този етап придобиването на имота е рисково за всеки евентуален купувач, в това число и за общината. Има опасност от нови съдебни дела с неясен изход и нови задължения, в които би влязъл всеки купувач, в това число и общината, обяснява  кметът.

Нашето намерение къщата на Яворов да стане общинска собственост остава, но всички спорове и други възбрани трябва да бъдат окончателно уредени преди или най-късно с продажбата", пояснява още Фандъкова.

Още по темата

Dnes.bg публикува цялата публикация на кмета Йорданка Фандъкова от страницата й във Facebook:

"Къщата на Яворов на ул. "Г. С. Раковски" е сред най-ценните културни и архитектурни паметници на София, който съхранява паметта за един от най-обичаните български поети. Затова преди месец обявих, че Столична община има интерес да купи къщата, обявена на публична продан и да я запази като музей на Яворов и място за култура. Това е нашето намерение и към този момент. За да инвестираме публични средства и да защитим в пълнота обществения интерес, възложих правен анализ на собствеността на имота и сградата.

Правният анализ на собствеността показа множество неясноти, за които настоящият собственик (Васил Панчев), както и неговият кредитор, който е предходният управител на дружеството-собственик (Володя Лозанов) трябва да положат усилия да изчистят. На този етап, придобиването на имота е рисково за всеки евентуален купувач, в това число и за общината.

На първо място, съдебният спор, който е довел до настоящата публична продан, не е завършил. Решението на Софийския апелативен съд по делото между длъжника "Дом Яворов" ЕООД и цесионера Володя Лозанов се обжалва пред Върховния касационен съд. Заседанието по това дело е насрочено за 19.02.2019 г. Рискът за всеки евентуален купувач, докато не се произнесе ВКС с окончателно решение, е огромен. Той се изразява в това да се заплати определената цена – 1 628 758,08 лв. с ДДС , без реално общината да влезе във владение на имота. Недопустимо е да се блокира не малък публичен ресурс, без да може да реализираме правата на собственици. А ако съдът уважи жалбата на длъжника, тогава отпада и основанието за провеждане на настоящата публична продан.

На второ място, правният анализ на собствеността показа, че освен възбраната от май 2018 г., по която е обявена настоящата публична продан, съществуват още две вписани възбрани върху имота при друг частен съдебен изпълнител – една от януари 2015 г. и една от септември 2018 г. Вземането по възбраната от януари 2015 г. е цедирано в полза на трето лице. Не е ясно дали длъжникът е уведомен за цесията, възможно е да има и последващи цесии. В такава ситуация съществува реална възможност постановлението за възлагане на публичната продан да бъде отменено и евентуален купувач да загуби собствеността върху имота. Настоящият собственик и неговият кредитор трябва да изчистят всички тези неясноти, заедно с частния съдебен изпълнител и да дадат сигурност на бъдещия купувач от други тежести върху имота.

На трето място, направихме анализ на всички документи за собственост, в които открихме поредица от разминавания. От една страна, по отношение на площта на поземления имот, в кадастралната карта имотът е 319 кв. м, според най-ранните документи за собственост площта е 207 кв. м, според приетия през 1992 г. план - 314 кв. м, а според графичното измерване по скица – 306.10 кв. м. От друга страна, по отношение на реституцията, даренията, продажбите и апортите на сградата и имота, които са десетки в последните 20 години, не са налични всички документи и е нужно да се предоставят.

Проучили сме достъпните документи от 1899 г. насам, когато Васил Беленски придобива имот от 207 кв. м. на ул. "Раковски", строителството и последващите преустройства на сградата. Настоящият собственик на имота и сградата "Дом Яворов" ЕООД, представляван от управителя Васил Панчев, трябва да изчисти неяснотите свързани с площта на имота, които носят със себе си и риск от претенции на трети лица.

Преди да се изяснят всички тези въпроси, закупуването на имота е рисково и носи опасност от нови съдебни дела с неясен изход и нови задължения, в които би влязъл всеки купувач, в това число и общината. Къщата е защитена като паметник на културата и всякакви идеи, че тя може да бъде надстроявана и пристроявана, са невъзможни. Затова тя не е обект, който може да носи големи приходи особено в кратък период от време. Даваме си сметка, че в тази ситуация от инвеститорска гледна точка имотът и сградата не са привлекателни, защото първото нещо, което трябва да бъде направено, е цялостна реставрация и конструктивно укрепване на къщата.

Нашето намерение къщата на Яворов да стане общинска собственост остава, но всички спорове и други възбрани трябва да бъдат окончателно уредени преди или най-късно с продажбата. Обявената цена е достатъчно голяма и тя задължава към отговорно поведение, както общината, така и настоящите собственици."

В средата на октомври стана ясно, че къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител. Домът е паметник на културата, но в момента е частна собственост. През 2015 г. я придобива Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици.

В резултата на това кметът заяви, че държавата ще отпусне средства, с които общината да купи къщата на големия поет. И възложи на юристи и финансисти на общината и на Министерството на културата да проверяват различни процедури.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Самоковска даскалице преди 1 месец
Не знаеш ли кой е Яворов? Само руските поети ли са ти известни?
Според теб, не е рисково да плащаш на неграмотници, които не умеят да измерят разстоянието между трамвайните релси на ул. "Граф Игнатиев", но било рисково да се съхрани тази къща-музей!
Или прецени, че е рисково да настъпваш интереса на онези, които искат да изградят на това място игрален дом? Е, БРАВО !!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Затъваме здраво ! преди 1 месец
ще го вземе някой чалгар мафиот , ще го напълни със селски певачки и кич .
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Софииската община е държавата. И да искаш и да неискаш. Нищо не е променено от Живково време.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никъде на запад община с население над 2 мил. Няма .
И Да разполага с такава огромна власт и пари.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демокрация и пазарна икономика в действие.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
фурнаджийски лопати