Таксиджиите се сбраха и поискаха: 96 ст. дневна тарифа

Искат повече стоянки, искат и да карат по бус лентите
28 ное 2018 15:45,
47

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шофьори на таксита излязоха на протест по обед в София. Недоволството им бе заради неактуализираните с години минимални и максимални тарифи за превоз. Те настояха стоянките им в София да са повече, да са добре обозначени и да не спират други автомобили на тях.

Още по темата

Освен това според таксиметровите водачи Столичната община не изпълнява законовите си задължения да актуализира въведените минимални и максимални тарифи за превоз, което трябва да се прави всяка година.

Според бранша в София, цената на километър превоз трябва да започва от поне 96 стотинки през деня и 1,14 лв. за нощна тарифа.

Таксиджиите обвиниха общината в липса на диалог и настояха за осигуряване на условия за тяхната работа и добавиха, че искат намаляване на данъците, които плащат, докато не им бъде осигурена среда за работа.

С представителите на таксиметровия бизнес се срещна общинарят и лидер на БСП-София Калоян Паргов. Той заяви, че проблемите, около които се обединява бранша, са обща декларация за тарифите, даване на възможност на такситата да използват буслентите, стоянките да заемат 2% от "Синя зона", 4% от "Зелена зона" и 25% от местата за паркиране в останалата част на София.

Шофьорите също така искат разрешителните за таксиметрови шофьори да бъдат на името на водача. Паргов уточни, че тъй като в момента те се издават на автомобил, а не на водач, от това Общината губи около 10 млн.

Председателят на Съюза на таксиметровите водачи от Пазарджик коментира пред "Фокус", че на този етап таксиджиите в града нямат основание за протести. По думите му цените там са адекватни за стандарта на живот в града.

Представители на таксиметровия бизнес в Смолян пък заявиха, че цените на таксиметровите превози в града са се повишили в началото на месеца. Там вече работят на тарифа от 1 лв./км. дневна и 1.10 лв./км. нощна тарифа с първоначална такса 1.50 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
9
 
! Отговори
западнязк преди 5 години
До15. Протестирай щом искаш. Ние искахме и отидохме на запад.
14
2
 
30
 
! Отговори
Freefly преди 5 години
Трябва да се намали цената наполовина, защото всички бакшиши карат на метан и газ, никой не кара на бензин или нафта.
13
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз искам 10000 заплата на месец!
12
2
 
22
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Да представят исканията си пред компетентните служители протопрезвитер Кусан Хадавян и архимандрит Исахак Похосян.
11
3
 
15
 
! Отговори
Дюлгерин преди 5 години
А? *** направо да бичат на 10ка. няма смисъл от пазарлъци,всички ашлаци и мързели в тази държава са таксиджии,бързи пари,той бетон няма да се хване да бърка ще хване геврека и оп таксиджия
10
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 5 години
*** те и сега могат да ги правят тия работи.
9
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25 % от местата по кварталите? Тия наред ли са?
8
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно ей заради тая пасмина, няма uber тукууууууууууу
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама защо изобщо е нужно общината да им определя минимални тарифи?!Не че съм голям икономически спец, но не е ли по-логично да се остави пазара да диктува цените на тази услуга...а те ако искат и на 10 леа на километър да карат...щом има кой да плаща.Ако все пак контрол е нужен, може да се регулира броя на такситата и да има изискване за максимална възраст за автомобилите.На мен лично ми писна балшовците да мрънкат през 2-3 месеца за пари. Да се благодарят, че у нас няма Юбер.
6
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не го интересуват претенциите на някакви недоразвити хора с начално образование.
5
5
 
50
 
! Отговори
1 преди 5 години
А аз искам тия безполезни *** да работят всеки ден като нормалните хора, да излизат по празниците и на Нова Година, да не отказват курсове под 5 лв, колите им да са нови и чисти и да не ме возят смръдливи *** и снощни пияндурници. Е като изпълните всичко това може да имате претенции скапаняци!
4
4
 
56
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Аз пък настоявам данъка на такситата да е по 5000 лв. щото много цапат, гражданската да е 2000 лв. щото са рискови и шофьорите да имат завършено средно образование щот повечето нямат. Настоявам и колите да са под 10 години, щото така е по закон. И не на последно място настоявам бакшишите да не продават наркотици и да не развозват платени жени и да ги пазят, щото в София те с това се занимават.
3
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък като злощастен клиент на такситата искам ДА ПЛАЩАМ С КАРТА (щом може в Ню Йорк ще може и в София, дето е 15км по диагонал), да няма шофьори рецидивисти, да не помпат сметките, да се къпат и да не пушат в колите си.
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
я да си лягат, наглите
1
4
 
39
 
! Отговори
нагли преди 5 години
Бакшишите- най-ама най-най наглата гилдия! Пфууу