Иванчева какво се оплаква? Има WC, вода... Домакинства и това нямат!

Затворите ни са претъпкани, обяви в парламента министър Цецка Цачева
259

Снимка: Facebook

Подсъдимата бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова може и да се оплакват от условията в ареста, но пък имат тоалетна и течаща вода, придобивки с които доста домакинства в страната не разполагат.

Освен това са настанени в килии от по 16 квадрата за трима души, въпреки че за един задържан трябва да бъдат осигурени по 4 квадратни метра.

"Така че квадратурата е спазена, имат и пряко осветление, течаща вода, вътрешна тоалетна, която действително е във вид стряскащ, но нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са на двора и в колко български домове няма течаща вода", отсече правосъдният министър Цецка Цачева.

Още по темата

Въпреки това тя призна, че се полагат максимални усилия за подобряване на условията в ареста и затвора, но те са претъпкани, а за да се извърши ремонт е нужно помещенията да са празни.

Конкретно килията на Иванчева е била ремонтирана за последно през това лято – имало е теч, който е бил отстранен.

В ареста под Софийския затвор са настанени малко над над 240 задържани, а през 2015 г. броят им е бил над 400. За да се спази обаче изискването от 4 квадратни места, броят им е бил редуциран. А помещението на Иванчева е обособено от две стаи - килии така че е станало 16 квадрата.

Иначе Цачева съобщи, че е свикала заседание във връзка със състоянието на затворите следващата седмица и е поканила и омбудсманът Мая Манолова да присъства него.

Именно тя разпрати до медиите снимки от килиите на Иванчева и Петрова, на които се виждат лошите условия какви са условията в помещенията, където двете са вече седми месец.

Манолова изпрати препоръка до Цачева да премести Софийския централен затвор.

"Готова съм да го направя, ако ми се подскаже къде да го преместя заедно с ареста, който е към него, но мисля, че ако имаше такова възможност, вече щеше да е факт", задочно й отговори Цачева.

Иванчева и Петрова са подсъдими за получаване на подкуп в особено големи размери. Те са под стража от момента на задържането им на 17 април т.г. На 18 октомври първоинстанционният спецсъд със съдия Иво Хинов промени мярката за неотклонение в домашен арест, с отлагане една седмица, за да бъде разпитан и последният свидетел служител на район "Младост", но апелативният спецсъд отмени определението и остави жените в ареста. На 16 ноември първоинстанционният съд промени мярката им в домашен арест, този път безусловно и без отлагане, но апелативният съд светкавично спря изпълнението. Предстои произнасяне по същество на апелативния спецсъд.

От самото начало на процеса двете многократно се оплакаха от условията в ареста в София. В писмо до правосъдния министър Цецка Цачева тя обясниха, че прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни, че в нарушение на закона стотици неосъдени лица са държани постоянно заключени. Посочват, че сградата не се поддържа и по разпадащата й се фасада растат дървета, а от неизправни кранчета и от канализацията има непрекъснати течове.


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи Цачева съвсем открито признава, че много домакинства нямат вода и вътрешна тоалетна!? Аз тогава искам да попитам ЗАЩО? Нали сме в ЕС, нали всички в тази държава "цъфтим и забогатяваме", нали има икономически ръстеж... защо тогава много хора нямат вкъщи течаща вода и WC
235
0
 
7
 
! Отговори
Тивун преди 2 месеца
Цеце най-голямото наказание за теб... обратно на село до живот, мила маме.
234
5
 
13
 
! Отговори
Уртоце Пагане преди 2 месеца
Цецо Апартамента, Цецка Цачева, Лили Винетката и Владислав Горанов трябва да са при Иванчева, под арест.
Волен Сидеров, Валери Симеонов и Тиквата са направо за затвора в Белене.
233
14
 
12
 
! Отговори
Пацu преди 2 месеца
Нагла крадла!
Ако зависеше от мен, WC-то щеше да е външно!
Да й замръзне жaбaта paзкрякана!
232
0
 
13
 
! Отговори
АК47 преди 2 месеца
Трябва много други упраници и "лидери" да са тези помещения. Ако са виновни да са в затвора, а не 2 години в ареста нещо не е наред.
231
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 230
За каква шикозна къща плямпаш, жените са невинни. Тя се е борила срещу строеж с конфликт на интереси и срещу презастрояването. Няма доказателства, че е взела подкуп. Подкуп са взели тези, които упорито се опитват да я унищожат.
230
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спестили са огромния брой хлебарки, дървеници и бълхи които пъплят там. Топла вода им пускали два пъти седмично по 15 минути, в които влиза и това да си изперат дрехите. Нямат как да си сушат косите. Може би някои разчитат, че те няма да доживеят до процеса. Този мухъл е от дрехите, които съхнат там където спят. Условията им са недопустими за държава в ЕС!
229
15
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
Милата тя. А се надяваше но шикозна къща в Драгалевци до Костов.
228
11
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 2 месеца
До Бел кон 222 Ами защото сме най корумпираната държава в ЕС.Всеки министър да води подчинените си директори на екскурзия в софийския затвор да видат какво ги чака , ако постъпят като Иванчева.
227
6
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 2 месеца
До Иванчева 221 Че то ако им сложат съвременни гърнета , току виж се удавили в тях. Слага главата и пуска водата. Зне ли човек ? И така зле , и така зле...
226
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На ареста скоро бил правен ремонт. Сигурно някоя фирма от типа на водострой го е правила
225
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са НЕЧОВЕШКИ условия за XXI век! Ако е невинна жената, както се очертава, тогава какво, кой ще я обезщети за кошмара, в който я е поставила държавата. Ще лежат при същите условия режисьорите на постановката? Ще пишат ли медиите всеки ден за тях.
224
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво стана с Митьо Очите? Кога ще го доведат с пранги и ще го сложат в такава килия?
223
3
 
19
 
! Отговори
Бел кон преди 2 месеца
Както и да смятам злоупотребата на Влади Горана е в особено по-големи размери от това за което съдят Иванчева. Един друг пък уби дете. Е защо никой от тези горяни не търка наровете докато чака следствието. Но народа български кълне и проклина и знае че възмездие винаги има. И в този живот и в следващите.
222
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Иванчева няма толкова нагло същество! Не й стига, че е арестувана с подкупите, ами и иска да бъде в затвора като на почивка
221
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как може в затвора да няма плазмен телевизор, хладилник и климатик? Протести за вдигане на стандарта на живот в затворите веднага!!!
220
15
 
6
 
! Отговори
Иванчева преди 2 месеца
Аз пък си помислих, че за взимане на подкуп се отива в Хилтън или някакъв пет звезден хотел. Поне клекалото е удобно, все едно съм си на село. А и удобно, дюзите се разтварят и да потича всичко!
219
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоалетната и течащата вода са признак на цивилизованост... през 18. век.
218
6
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Прокуратурата е в задънена улица. Осем месеца държат в ареста две жени с недоказана виновност. Да отменят две съдебни решения, явно се надяват двете задържани да починат преди делото. Престъпниците май не са в килията.
217
15
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
До Гербер 214 Че то самата Иванчева е мухъл от всъкъде.И оная другата също.