За 7 месеца арест – 109 жалби от Иванчева. МП: Да се къпе, да си чисти!

Имат си маса, столове, шкафчета, а и два прозореца за светлина
106
За 7 месеца арест – 109 жалби от Иванчева. МП: Да се къпе, да си чисти!
Снимка: Булфото

109 жалби срещу условията в ареста са подали досега отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и жена, лежала с тях в следствения арест на ул."Майор Векилски" в София, съобщиха за "24 часа" от Министерството на правосъдието.

То разпрати официална информация за състоянието на още един арест в София, който се намира в една от сградите на Националната следствена служба на ул. "Г. М. Димитров".

От Министерството на правосъдието уточняват, че задържаните сами трябва да се грижат за хигиената в помещенията, които са със собствен санитарен възел. Затова им се дават кофи, метли, парцали и препарати.

На всеки арестант се осигурява най-малко 2 пъти седмично време за къпане.

При свиждания задържаните могат да получават хранителни пратки с до 5 кг хранителни продукти и до 5 кг плодове и зеленчуци. Те се проверяват от надзирателите.

Още по темата

Вижте пълното съобщение на Министерството на правосъдието:

Във връзка с постъпили запитвания от медии, отнасящи си до условията и реда в ареста на ул. "Майор Г. Векилски", Областна служба "Изпълнение на наказанията"-София, която ръководи и контролира изпълнението на мярката за неотклонение “Задържане под стража“ на територията на град София и София-област, прави следните уточнения:

Арестът на бул. "Г.М. Димитров" №42 и арестът на ул. "М-р Г.Векилски" №2 са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица, в съответствие с чл.43 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/. Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство.

Спалните помещения /килии/ в арест "М-р Г. Векилски"№2 са еднотипни като изграждане и оборудване. Те отговарят на изискванията за минимална жилищна площ от 4 кв. м. в спално помещение за всяко задържано лица и са оборудвани със самостоятелни легла за настаняване, метални маса и столове, метални шкафчета за съхранение на разрешени вещи и предмети. Във всяка килия има достъп до дневна светлина чрез два прозореца, укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата достъпът до свеж въздух се осъществява чрез метални клапи. Във всички спални помещения се осигурява изкуствено осветление – постоянно и резервно. Изградена е аспирационна система, която осигурява непрекъсната циркулация на въздуха в килиите и общите помещения.

Всички помещения разполагат със собствен санитарен възел с непрекъснат достъп до течаща вода. Санитарният възел е отделен от останалата част на килията с масивна преградна стена с височина 1,2 м. Подът на санитарния възел е с трайно подово покритие – плочки теракота, а стените са облицовани с фаянсови плочки, което дава възможност хигиената в помещението да се поддържа на необходимото ниво. Хигиената в килиите се поддържа от задържаните под стража лица, на които се предоставят необходимите препарати и средства за поддържане – кофи, метли, парцали и др.

На всяко задържано лице най-малко два пъти седмично се осигурява време за къпане. Всекидневно, при тяхно желание, се осигурява достъп до топла вода за хигиенизиране на помещенията, в които пребивават, личен тоалет и пране на дрехи и бельо, както и други нужди по тяхно искане.

Всяко задържано лице има право на храна – закуска, обяд и вечеря, като в двата ареста тя се доставя три пъти на ден от Затвора - София. Храната отговаря на разпоредбите на ЗИНЗС, според които следва да е достатъчна по химически и калориен състав, съгласно таблици, утвърдени от министъра на правосъдието, съгласувани с министъра на здравеопазването и министъра на финансите.

За нуждите на задържаните лица в двата ареста има обособени лавки, в които е предоставена възможност с лични средства да пазаруват хранителни и битови продукти по избор. Задържаните под стража лица могат да получават хранителни пратки и други разрешени вещи по време на свиждане, които могат да съдържат до 5 кг. хранителни продукти и до 5 кг. плодове и зеленчуци. Според нормативната уредба, те биват подлагани на проверка от надзорно-охранителния състав на ареста.

В двата ареста се осигурява ежедневен престой на открито на задържаните лица през светлата част на денонощието. В ареста на ул. "М-р Г.Векилски" № 2, престоят на открито се осъществява в обособени три отделни заграждения във вътрешния двор на ареста, с цялостен достъп до външна среда с пряка слънчева светлина, естествен достъп и циркулация на свеж въздух, гимнастически уреди.

Задържаните под стража лица имат право на телефонни разговори за времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. на определените за целта места - престой на открито и арестните коридори.

Обискът на задържаните лица и претърсване на помещенията, съгласно ЗИНЗС, се извършва планово и извънредно при наличие на основания за откриване на неразрешени вещи и предмети. Обискът на задържаните лица се извършва от длъжностни и поемни лица от същия пол, по начин, който не уронва достойнството на задържаните лица.

Към двата ареста има обособен Медицински център, който осъществява медицинска помощ и грижа за всяко задържано лице. Центърът се състои от директор, който се намира в ареста на ул.“М-р Г.Векилски“№2, лекар ординатор, отговарящ за задържаните лица в ареста на бул. "Г.М.Димитров" № 42, лекар по дентална медицина, който обслужва задържаните лица от двата ареста, фелдшер и медицинска сестра. Към Медицинския център са привлечени външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и дерматолог, които осъществяват консултации на място, без да е необходимо допълнително извеждане на задържаните лица. На задържаните лица всяка седмица се осъществява амбулаторен медицински преглед. При спешна необходимост, прегледът е незабавен. Задържаните лица при необходимост и по съответен законоустановен ред биват настанявани за лечение във външни болнични заведения.

Всяка жалба и сигнал на задържано в ареста лица се проверява от горестоящия административен ръководител. За последните шест месеца в ареста на ул. "М-р Г.Векилски" №2 са постъпили 109 жалби и сигнали само от три задържани лица с претенции относно битовите условия в ареста. Задържаните лица са уведомени по надлежния ред за резултатите от проверките. Проверки се извършват и от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията към министъра на правосъдието.


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
7
 
! Отговори
Icko преди 1 година
Тази полуграмотна тъпеса е типичен представител на общинските и държавни служители. Прости, нагли ,мързеливи, корумпирани и АДСКИ алчни! Не поемат отговорност за нищо, ужким неутралитет държат, а всъщност чанчат хората за кво ли не и ако случайно подадеш сигнал спрещу тях и тяхното безхаберие, става страшно. Ясно е че си е поискала кеш и е правила умишлено сечено на строителя. Кво повече има да коментираме..Фризьорка със средно ще става общественик..пълен майтап..
93
2
 
5
 
! Отговори
Шико преди 1 година
Е,не сте прави за Иванчева.Тя е от национално значение.Трябва да е в президентският апартамент,да има камериерка,да и сервират отбрани ястия и отлежало уиски и финни вина.Така,де.
92
3
 
1
 
! Отговори
Я па я...! преди 1 година
До ере 96 Цачева не успя да стане президент, за това в затвора. Ще излага премиера. Ама хааа !
91
5
 
2
 
! Отговори
ве преди 1 година
До неизбежно
герберастите също...
90
4
 
2
 
! Отговори
ере преди 1 година
да си чисти.
Ми я бутнете Цоцка ти Цачевата в тоя зандан да я видим, тя каква песен ще запее...Герберастки терор и едноличен режим.
89
6
 
4
 
! Отговори
криси преди 1 година
Грам не я харесвам, ама има къде по-опасни и големи от нея престъпци, които се разхождат съвсем спокойно. Поредния цирк!
88
9
 
2
 
! Отговори
saki преди 1 година
Че я натопиха е ясно , но и че е крайно неприятна жена също е ясно.Как мо же кмет ,да ходи на работа с къса пола, и матадорско елече ? Това е облекло за бар. В работно време да ходи по кафета. Май се взе за много взжна тая лелка.
87
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази жена явно е по-голям престъпник и от Брейвик ???
86
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига сте ни занимавали с тази крадла съжалявам хората с от простотия ли от какво ли дето постоянно я защтитават. България затова е на този хал.
85
12
 
20
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
Няма никаква логика бившия кмет ,изместен от Иванчева след улични протести да й е съучастник във вземане на подкуп, откъдето следва второто по-вероятно предположние , че е ангажиран да я натопи и премахне , зада се върне пак на кметския стол.Затова не бяха нмерени пари в нея.
84
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както са описани условията в ареста приличат на студентско общежитие .Направо си е комфорт!
83
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До неизбежно Щях да остана приятно изненадан,ако се беше изказал по-умно
82
20
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Идеята е да я съсипят психически, след което да я обявят за ненормална.. И така ще потънат всичките аргументи против престъпната шайка... Гледах едно интервю с тази жена и нейната заместничка далеч преди тия събития - всичко става ясно...
81
7
 
30
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Да бяха толкоз активни и в общината, нямаше да са в ареста, а те оставили над 1000 препуски да висят. Ето, можели да работят, ама на каква цена...
80
4
 
15
 
! Отговори
Перко преди 1 година
До 1984

Този съд колко години ще го чакаме? Тя като я гледам каква е озверяла, съвсем ще се сдуха :)
79
10
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Егати ситемата за правораздаване. Стига ни занимавахте с тая. Ако е виновна запрете я! Ако не, пускайте я и да се свършва. Май се чудим как от един ачик крадец да правим драми
78
11
 
17
 
! Отговори
неизбежно преди 1 година
Всички комунисти са потенциални клиенти на прокуратурата.
Рано или късно всички ще преминат през затвора.
77
30
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
аз съм убеден, че тази жена е невинна, поне за това, в което е обвинена.Живеем в една мафиотска, примитивна колония, а ни управляват най-големите *** :(
76
15
 
30
 
! Отговори
1984 преди 1 година
Чудя се, как всички станахте юристи? Виновна, или не ще отсъди съда. За разлика от дело - водено от обикновен гражданин, по делото срещу иванчева всичко ще е видно: доказателства, решение и мотиви, тъй като много журналисти отразяват процеса. Надявам най-накрая да има осъден политик, средно ниво, за корупция и рекет, и това да накара останалите корумпета и рекетьори да се замислят. Условията в затвора са еднакви за всички, но само иванчева е написала 109 жалби? Толкова за специална ли се счита?
75
16
 
22
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Айде съдете я тази ! Писна ми от корупция. Докажете най-сетне някой и го вкарайте на топло както тази "***".