В "Обеля 1": Застрояване, а децата без ясли, без площадки...

Две недели подред жителите на квартала протестират
Обновена: 3 дек 2018 10:06 | 3 дек 2018 09:20, Петя Славова
41

Две недели подред жители на квартал "Обеля 1" протестират срещу лошата инфраструктура, застрояването на зелените площи и недостатъчния брой детски площадки, градини и ясли.

По данни на столичани 50 деца се борят за едно място в ясла, а от 30 години няма построено нито едно детско заведение.

Още по темата

В същото време в съседния квартал "Обеля 2" за 15 000 души има една ясла и една детска градина, което също не е достатъчно.

"Децата, които живеят в квартала, са над 500 от 0 до 14 години. Те са натикани да играят на 3 площадки, като 2 от тях са полуразрушени и дори са опасни за живота. Децата не могат да се качат на пейка или пързалка", сподели живущата в квартала Маргарита Попова пред Bulgaria ON AIR.

В "България сутрин" гражданите обясниха, че се налага да водят децата си в други софийски квартали, като най-често ги водят в "Обеля 2", "Надежда" или в близкото село, а пътуването до тях им отнема средно около час в посока и това означава да има специално ангажиран човек, който да се занимава с това сутрин.

В квартала има една детска градина, която представлява малък апартамент на партерен етаж, а в нея има 20 деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
5
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
Не ни трябват ясли, важното е майките да се върнат бързо на работа...
18
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва малко като да си купиш къща в Детройт и да цивриш що няма нищо работещо около теб. Или къща във факултето и пост фактум да ревнеш що нямало канализация. Ми то се мисли малко преди да купуваш...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неграмотни журналисти. Петьо-научи кога и къде се слага запетая. В този случай запетаята трябва да е пред думата ясли.
16
1
 
13
 
! Отговори
До 3- fake news преди 5 години
На ,,добрият комунизъм тепърва ще му берем още ядове след като тези 50-60 годишни панелки почнат да дават фира и повече от 2 милиона българи ще искат обезвъзмездяване.Тогава кой ще е виновен ,пак ли тогавашните управляващи? Както оставиха най -старите пенсионери с пенсии от 30 до 90 лева,а сега същите тези пищят че пенсиите на наследниците на ,,комунизма" били малки. Аман от езуит,като Гечев и подобни.
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде да живееш сам си избираш . След като си отишъл в Обеля това е положението. Не може да живееш някъде където сам си го избрал и сега искам детска градина , кино, театър паркинг и т.н. Да беше си купил апартамент в центъра.
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като няма не си купувате имоти там, бе. В селото, от което идвате, колко градини има за дитету ви, 150? Да ама по-скоро не.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София има в пъти повече площадки от която и да е европейска столица, хората пак си живеят нормално, пътувайте малко, после с претенциите по телевизията. Значи вие може да идвате в София, ама тия след вас- не могат. Сельовци.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офффф, то като погледнеш само интервюираните и ти става ясно... Драги сънародници, вчесвайте я тая мазна коса поне веднъж седмично, удряйте си и по един душ... не боли.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Париж, Лондон и Рим също не видях да има площадки, каква ДрАмА, ще трябва да си мръднем дебелия пердялник и да отидем до парка.
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, дошли от село с претенциите... Никой не е длъжен да ви строи площадки пред блока, който иска лично пространство- живее в къща. Хем кат на село да му е, *** да е на София- еми няма как, братко.
9
4
 
15
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Обеля си е село .През 60те стана квартал с панелки.Протестирали !?!?Презастроявали!?!?Ние в града какво да кажем-задушиха ни.То да продължава наплива от цяла България и Обеля 1 и 2 ще стане център.Като тия в Манастирски ливади и ,,квВитоша"Свиквайте ,нали искате да сте софиянци.
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко друго разбирам, само рева за заветните площадки, на които има 1 дете, 15 безработни майки и една торба фасове, семки и ***- не. В никоя европейска столица няма 'площадки' и някакси хората оцеляват и децата им растат по-възпитани от нашите.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като има кой да купува ще се строи. Навремето това бяха ливади и хората от с. Обеля си пасяха кравите, сега това са кв. Люлин и кв. Обеля. Същото е и с кв. Младост, там ходихме в ливадите на лов за зайци . При това положение как искате да има чист въздух в София и всички удобства. Първо строят кооперации, а после викат къде са детските градини и т.н. Положението ще става още по зле , след като всички идват в София.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво означава "застроявене"!? Като се замисля, може да е компютърен превод от чуждестранна статия, знае ли човек!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се протестира на Крушова градина и всички сделки по закона Лучников да бъдат разследвани. Онази женица, на която Иванчева не и даваше разрешение си каза, че е дала на реститутите 10 хиляди, ясно че тя поема риск купувайки имот, който е върнат по нечестен начин, чакала е доста години, за да не може да се развали сделката и сега иска да строи.
4
0
 
15
 
! Отговори
заглавието преди 5 години
кърти
3
3
 
10
 
! Отговори
fake news преди 5 години
частни няма ли или пак чакате на лошия комунизъм да ви направи нещо "безплатно"?
2
2
 
14
 
! Отговори
Пича преди 5 години
Браво, така се стилумира раждаемост и емиграция...
1
0
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Пак някаква нечленоразделна реч в заглавието!