98 ст./ км дневна, 1,16 лв. за през нощта! Таксиджиите си искат

Внасят подписка с предложенията си за промени в СОС
4 дек 2018 07:10,
70
98 ст./ км дневна, 1,16 лв. за през нощта! Таксиджиите си искат
Снимка: Булфото

10 браншови организации на такситата събраха подписи под декларация до Столичния общински съвет за минимален праг на тарифата от 0,98 лв. на километър дневно возене и 1,16 лв. за през нощта.

В момента големите таксиметрови фирми возят дневно на 0,79 ст. от 6 часа сутринта до 22 часа вечерта. През нощта сумата е 0,90 стотинки на киметър. На практика исканото увеличение е приблизително 20%.

Браншовите органицаии настояват и за корекция на максималния праг до 1,90 лв. дневна и 2,40 лв. нощна тарифа.

Още по темата

"За първи път браншът е напълно единодушен", казва пред "24 часа" Кирил Ризов, председател на "Съюз такси". Тези дни декларацията им ще бъде внесена в Столичната община. За подготвянето на такова искане стана ясно преди няколко дни, когато водачи на таксита се събраха на протестен митинг в центъра на столицата.

Според Закона за автомобилните превози всяка община трябва да определи минимален и максимален праг на тарифата. За София максимумът сега е 1,30 лв. дневна и 1,60 лв. нощна, но минимален не е гласуван.

В Пловдив и Варна минимален праг е гласуван отдавна и дори е променян нагоре и надолу няколко пъти.

"Ние не сме се ангажирали с размер на минимални и максимални прагове", каза Людмил Лазаров, управител на "О кей Супертранс". "Никой не ни е търсил и питал, това е инициатива на синдикални организации", каза той.

В страната таксиметровите фирми са 7070 се вижда в регистъра на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Те возят с около 23 хил. автомобила.

В София жълтите коли са около 6300. Най-големите фирми, с около 1000 автомобила, са "О кей Супертранс", "Радио СВ такси", "Йелоу Такси", "Такси С Експрес".

"О кей Супертранс" вози на 0,79 лв. дневна цена на километър, 0,90 лв. нощна, първоначалната такса е 0,70 лв., тарифата за престой е 0,22 лв. а повикването струва 0,70 лв. Същите са тарифите и на друга голяма фирма – "Йелоу Такси".

"Радио СВ такси" и "Такси С Експрес" са с дневна тарифа 0,77 лв. на километър, нощното возене след 22 ч е 0,88 лв. на км. Първоначалната такса и тази за престой за всички фирми са едни и същи – 0,70 и 0,22 лв.

Три от четирите големи фирми са с цена за повикване от 0,70 лв., само четвъртата – "Йелоу Такси", е с една стотинка надолу – 0,69 лв.

Таксиметровите фирми в София возят, общо взето, на цени около 0,79 лв. на километър дневна тарифа и около 0,90 лв. нощна, плюс-минус няколко стотинки. С 10 ст. нагоре е тарифата на зелените таксита, които са около 20-30, близо 200 други жълти коли - тъй наречените дъмпингари, возят под средната тарифа, каза Ризов.

Мотивите на бранша на такситата за минимален праг са, че от 7 години не е вдигана тарифата, а обикновено това се правело на 5 г.

На въпроса защо при близо 3-годишна дефлация и исторически ниски цени на природния газ такситата, които обикновено са на метан, не са сваляли цените, Ризов отговори: "Консервативен бранш сме!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ме прощавате, но само аз ли не разбирам - при положение, че има максимална позволена тарифа, не могат ли да си увеличават цените до тази максимална тарифа, ако искат, без да занимават всички за това?
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В софия такси взимам само от и до летището винаги питам цената , и чак след отговор за конкретна сума се качвам. Защото има някой дето почват да мотаят " Ама то зависи , ала-бала"
59
3
 
10
 
! Отговори
Няма грижи преди 5 години
Поскъпнаха ток и парно, нормално е и те да искат увеличено заплащане. На голямата част не им е лесно да си изхранват семействата. Работят по 10-12 часа.Tips за недоволните:- сядайте на предната седалка за да не смеят да помпят- по кой път да минат си кажете отначало- ако нещо ви харесва в апарата, плащате до момента и слизате- на кратко разстояние ме взимат като кажа "2лв отгоре" или спазарим предварително сумата- ако бързате ужасно опитайте да не го показвате! Тогава запомпват нагло
58
2
 
16
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 5 години
Непочтена пасмина! Всички са на пропан-бутан или метан, а калкулират горивото на цена JET A-1 (като самолетно!). Пример за наглост: От централна автогара такси на ОК супертранс за крайна точка Орландовци пое към надлез Надежда! На забележката, че прекият път е в обратна посока, водачът изтъкна аргумента, че избраният от него маршрут е по настилка в по-добро състояние! И се завихри скандал...
57
2
 
12
 
! Отговори
Даола преди 5 години
Поне половината от таксиджиите са негодници, които обират по един или друг начин клиентите си. Преди година имах проблем с очите и се връщах от ИСУЛ с таксита - един наглец ми взе почти три пъти полагащата се тарифа, защото разбра, че не виждам добре.
56
1
 
13
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 години
Добре, да им ги направят такива тарифите. Но да няма помпички, да няма уж неволно натискане на такса "поръчка", да не пушат докато те возят и да връщат ресто.Мисля, че 90% от тях ще са на загуба. Останалите 10% читави таксиджии ще са доволни.Ама те не искат това, нали?
55
2
 
17
 
! Отговори
Gruio преди 5 години
КЗК да ги провери...какъв е тоя картел? Минимални цени ли - няма минимални цени в пазарна икономика. Всичко е търсене и предлагане
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те искат винаги повече, на тях винаги им е било малко при всички времена и строеве. Не познавам таксист, някога да му е стигало. Няма да намерите такъв. Ни на изток, ни на запад.
53
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко са глупави смотаните бакшиши.Все по-малко хора ще се возят на такси и ще им оставят бакшиш.Накрая ще изпукат от алчност.
52
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жената отива до друг квартал на едни курсове и ми казва "ще се върна с такси"в 20:30 решавам да я взема с нашата кола, спестяваме 12 лв за такси, даваме 2 за бензин, с другите 10 си взехме неща за вечеря.
51
1
 
15
 
! Отговори
Нaгли кoпил... преди 5 години
Не знам какви са им цените но такси за под 5лв. НЕ ВОЗИ!Това ми го обясниха в прав текст. Няма Големи няма Малки.От "Големите" ме "светнаха", че колите се включват на "заето" и отговарят само на заявка за далечни курсове.Ако искаш да те вземат за под 5 км. , казваш на диспечерката, че даваш 3лв. отгоре, тя го пише това на компютъра и изведнъж поне 10 коли се намират в района.На скоро, в 21ч. , за от Кр.Село до ц.Гара , никоя компания не намери свободно такси!!!
50
2
 
8
 
! Отговори
манутд преди 5 години
Страх ги е от UBER,за това искат минимален праг. Иначе и сега могат да си карат на максималния ако искат.
49
3
 
29
 
! Отговори
no name преди 5 години
Аз пък искам да се возя в чисти, не *** коли, карани от неосъждани, не криминално проявени, не роми шофьори.Искам като вали дъжд/сняг да не си блокират номерата за поръчка и да не изчезват безследно от стоянки и улици.В сухо,топло,слънчево време мога да ходя и пеша.Искам да не включват "помпи" и да не отказват кратки курсове.И това да го пише в закон.Тогава и вие може да искате нещо драги бакшиши.Като предлагаш кофти услуга не може да очакваш високо заплащане.Набийте си го в кратуните!
48
2
 
2
 
! Отговори
до 49 преди 5 години
Ако просто си провокатор няма смисъл да обяснявам-- до сега няма калкулация ,колко струва цената на километър в различните градове и защо е различна--- до сега щом се направи калкулация всички почват да викат --най много държавата , ако се направи разчет и се тръгне по-него веднага услугата ще стане недостъпна. През такситата могат да минат и всякакви пари за това трябва да има една защитна цена която в момента не е свързана с реална калкулация ,но е почти приемлива и до известна степен защитна
47
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако държавата е направила нещо за такситата ,макар ,че е прибрала много пари е да им пречи. Фактите са ,че такситата с изрядни документи намаляват ,откакто въведоха и патент.Всички видяхте в многобройни репортажи, какво става в дай , а искате хората да се подчиняват на такива и да са съвестни при положение ,че нещата изобщо не са правилни...Ще видите ,че първо ще се мъчат драконовски да наказват и извиват ръце и като се стигне да няма таксита и се вдигне врява ще направят нещата такива каквито т
46
1
 
22
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
Само не мога да разбера що има минимален праг на цената.... що не ги пуснат да си слагат цени каквито искат... пък който иска да се вози....Що няма минимален праг на бензина, дизела, хляба, тока, лекарствата....Нещо има сбъркано в цялата история.....Държавата загрижена Пешо и Марта да се прибират евтино след дискотеката в Студентски град.... А иначе не е изгодно да си такси, само дето се прескачаме с тях.. и те като Лукойл са на загуба.... Абе има нещо сбъркано в цялата история...
45
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До Тия да ходятЕдин ден и тях ще ги споходи нещо подобно ;)
44
1
 
30
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 5 години
Ние пък искаме денонощно метро и да не се разправяме с тези нещастници, които дори не могат да осигурят коли в натоварените часове.
43
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая да ви возят евтини таксита вече няма да я бъде-да ще останат по-малко ,ептен няма да ги има в пикови часове ,а цената им ще ви се струва космическа. Ще ревете и ще ги псувате ,но ще ги гледате и няма да ги доближавате, защото ще знаете ,че не са ви по джоба . А държавата колко ще вземе от тях за вас ще е все едно ,тъй като вече няма да ги ползвате.Сега може и да ни обиждате ,но вършим някаква работа и на оня с чувала и на оня с костюма--- но утре вътре ще са само някои костюмари....
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.е. искат държавата да е отговорна за необосновано високите цени и да се оправдават с нея. Има пазарна икономика! Да си ги вдигат самосиндикално и тогава ще видим, кои ще оцелеят.